Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Метод_оформл_2010.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
19.09.2019
Размер:
241.66 Кб
Скачать

1 Аналіз методів та моделей розрахунку параметрів трубопроводів

Відстань між заголовком і подальшим чи попереднім текстом має бути не менше, ніж два рядки. Відстань між основами рядками заголовку, а також між двома заголовками приймають такою, як у тексті.

Не допускається розміщувати назву розділу, підрозділу, а також пункту й підпункту в нижній частині сторінки, якщо після неї розміщено тільки один рядок тексту.

Додатки розміщують в порядку посилань на них в тексті записки. Кожне застосування слід починати з нової сторінки, на якій зверху посередині приведено слово “Додаток” і його позначення великою буквою, починаючи з А. Додатки слід позначати послідовно великими літерами російської або української абетки, за винятком літер Г,Є, І, ї, Й, О, Ч, Ь, наприклад, додаток А, додаток Б і т. д. Єдиний додаток позначається як додаток А.

Додаток повинен мати заголовок, який приводять окремим рядком симетрично тексту, з великої букви. Текст кожного додатка за необхідності може бути поділений на розділи й підрозділи, які нумерують у межах кожного додатка. У цьому разі перед кожним номером ставлять позначення додатка (літеру) і крапку, наприклад: "А.2" - другий розділ додатку А.

У тексті записки повинні бути посилання на всі використані джерела, ілюстрації, таблиці, додатки, на структурні елементи (листи) графічної частини дипломної роботи, а також на основні формули і, при необхідності, на окремі структурні елементи (розділи, підрозділи, пункти ) самої записки.

Посилання на використані джерела, приведені в списку, дають з вказівкою номери в порядку згадки в тексті записки (після цитати або опису додатків, з якими пов'язано джерело ). Якщо посилаються на кілька джерел літератури, то номери записують через кому чи через дефіс. Рекомендується за раз посилатися не більш, ніж на три джерела. Для цього застосовують запис в квадратних дужках, при необхідності, вказують номери тому (частини), розділу, додатку, сторінки. Наприклад: [7], [14, 17], [23-25], [32, с. 97].

Посилання на використані джерела, не вказані в списку, допускаються приводити повністю в тексті в дужках і в підрядкових примітках – виносках.

Сторінки звіту слід нумерувати арабськими цифрами, додержуючись наскрізної нумерації впродовж усього тексту звіту. Номер сторінки проставляють у правому верхньому куті сторінки без крапки в кінці.

Титульний аркуш включають до загальної нумерації сторінок звіту. Номер сторінки на титульному аркуші не проставляють.

Ілюстрації

Ілюстрації можуть мати назву, яку розміщують під ілюстрацією. За необхідності під ілюстрацією розміщують пояснювальні дані (під рисунковий текст). Найменування поміщають над ілюстрацією, а пояснюючі дані – під нею. Номер ілюстрації поміщають нижче пояснюючих даних.

Ілюстрація позначається словом "Рисунок __", яке разом з назвою ілюстрації розміщують після пояснювальних даних, наприклад, "Рисунок 3.1 - Схема розміщення".

Якщо ілюстрація не вміщується та одній сторінці, можна переносити її на інші сторінки, вміщуючи назву ілюстрації на першій сторінці, пояснювальні дані - на кожній сторінці, і під ними позначають: "Рисунок __, аркуш __"

Ілюстрації повинні бути розташовані так, щоб їх було зручно розглядати без повороту листа або з поворотом за годинниковою стрілкою.

Ілюстрації приводять в тексті після першого посилання на них.

Креслення, діаграми, схеми, що є ілюстраціями в тексті записки повинні виконуватися з дотриманням вимог відповідних стандартів Єдиної системи конструкторської документації (ЕСКД) та Єдиної системи програмної документації (ЕСПД), наприклад:

діаграми – по ГОСТ 2.319-81;

схеми алгоритмів – по ГОСТ 19.003-80;

схеми (загальні вимоги) – по ГОСТ 2.701-84 і ГОСТ 2.721-74.

Формули

Формули та рівняння розташовують безпосередньо після тексту в якому вони згадують, посередні сторінки. Вище і нижче кожної формули або рівняння повинно бути залишено не менше одного вільного рядка.

Формули і рівняння у ПЗ (за винятком формул і рівнянь, наведених у додатках) слід нумерувати порядковою нумерацією в межах розділу. Номер формули або рівняння складається з номеру розділу і порядкового розділу формули або рівняння, відокремлених крапкою, наприклад , формула (1.3) - третя формула першого розділу.

Номер формули або рівняння зазначають на рівні формули або рівняння в дужках у крайньому правому положенні на рядку.

Пояснення значень символів і числових коефіцієнтів, що входять до формули та рівняння, слід наводити безпосередньо під формулою у тій послідовності, в якій вони наведені у формулі чи рівнянні.

Пояснення значення кожного символу чи числового коефіцієнта слід давати з нового рядка. Перший рядок пояснення починають з абзацу словом "де" без двокрапки. Наприклад:

(3.1)

де  – кут натікання струменя на перешкоду;

* – в'язкість теплоносія при температурі Т*;

– сумарний коефіцієнт відмінності даного процесу теплообміну від стандартного.

Переносити формули чи рівняння на наступний рядок допускається тільки на знаках виконуваних операцій, повторюючи знак операції на початку наступного рядка. Коли переносять формули або рівняння на знакові операції множення, застосовують знак "х" .

Якщо у звіті тільки одна формула чи рівняння, то її теж нумерують. Формули , що йдуть одна за одною й не розділені текстом, відокремлюють комою.

Формули набираються в редакторі формул MathType. Використовувати для набору формул графічні об'єкти, кадри і таблиці - забороняється.

Таблиці

Цифровий матеріал для наочності зводять в таблицю. Якщо в тексті є більш за одну таблицю, то над лівим верхнім кутом таблиці поміщається напис "Таблиця НомерНазва таблиці" рядковими буквами (окрім першої прописної) з вказівкою номера таблиці. Таблиці слід нумерувати арабськими цифрами порядковою нумерацією в межах розділу, за винятком таблиць, що наводяться у додатках.

Таблиця може мати назву, яку друкують малими літерами (крім першої великої) і вміщують над таблицею посередині рядка. Назва має бути стислою і відбивати зміст таблиці.

Якщо в записці тільки одна таблиця, то вона теж нумерується. При посиланні на таблицю в тексті пишуть скорочено, наприклад, "табл.1" . Повторне посилання дають за типом : "см. табл.1".

Якщо рядки або графи таблиці не поміщаються на форматі листа записки, то або застосовують лист більшого формату, або ділять таблицю на частини, які залежно від особливостей таблиці переносять на інші листи або поміщають на одному листі поряд (коли не поміщаються рядки) або одну під інший (коли не поміщаються графи).

Слово "Таблиця", заголовок (при його наявності) і порядковий номер таблиці указують один раз над першою частиною таблиці, а над подальшими частинами пишуть слова "Продовження табл. 2.1", якщо записка містить більш за одну таблицю.

Таблицю слід розташовувати безпосередньо після тексту, у якому вона згадується вперше, або на наступній сторінці.

Ілюстрації й таблиці, розміщені на окремих сторінках, включають до загальної нумерації сторінок звіту.

Ілюстрації, таблиці і формули, розміщені в додатках, нумерують у межах кожного додатка, наприклад: "Рисунок Д.2" - другий рисунок додатка Д; ''формула (А.1)" - перша формула додатку А.

Переліки

Переліки, за потреби, можуть бути наведені всередині пунктів або підпунктів. Перед переліком ставлять двокрапку. Перед кожною позицією переліку слід ставити малу літеру української абетки з дужкою, або, не нумеруючи - дефіс (першій рівень деталізації). Для подальшої деталізації переліку слід використовувати арабські цифри з дужкою (другий рівень деталізації). Наприклад:

Параметри трубопроводу, що будуть враховуватися при розрахунках остаточного ресурсу:

а) діаметр трубопроводу;

б) товщина стінки;

  1. до установки;

  2. після експлуатації;

в) температура водного розчину.

Переліки першого рівня деталізації друкують малими літерами з абзацного відступу, другого рівня - відступом відносно місця розташування переліків першого рівня.

Список використаних джерел

Джерела слід розташовувати в порядку появи посилань на них в тексті.

Опис джерел здійснюється відповідно ДСТУ ГОСТ 7.1:2006 «Система стандартів з інформації, бібліотечної та видавничої справи. БІБЛІОГРАФІЧНИЙ ЗАПИС. БІЛІОГРАФІЧНИЙ ОПИС. Загальні вимоги та правила складання»

Приклади опису джерел:

Книга одного автору:

Андреев, В. В. Как организовать делопроизводство на предприятии [Текст] / В. В. Андреев. — М. : ИНФРА-М, 1997. — 94 с.

Книга двух авторів:

Белов, А. В. Финансы и кредит [Текст] : учеб. / А. В. Белов, В. Н. Николаев ; КНУ им. Т. Г. Шевченко. — К. : Университет, 2004. — 215 с.— Библиогр. : с. 213 - 215. — ISBN 5-7042-1441-Х.

Книга трьох авторов:

Агафонова, Н. Н. Гражданское право [Текст] : учеб, пособие / Н. Н. Агафонова, Т. В. Богачева, Л. И. Глушкова ; под общ. ред. А. Г. Калпина ; МОН Украины. — 2-е изд., перераб. и доп. — X. : Фактор, 2000. — 542 с. — (Университетская книга).

Книга чотирьох авторів:

Елементи iнформатики [Текст] : довідник / В. С. Височанський, А. I. Кардаш, В. С. Костев, В. В. Черняхівський . — К. : Наук, думка, 2003. - 192 с.

Книга п’яти авторів та більше:

Коротковолновые антенны [Текст] : учеб, пособие / Г. 3. Айзенберг, С. П. Белоусов, Я. М. Журбин и др. ; под общ. ред. А. А. Стогния. — 2-е изд. — М. : Радио и связь, 2003. — 192 с.

Перекладні видання:

Нойман, Э. Происхождение и развитие сознания [Текст] : пер. с англ. — К. : Ваклер ; М. : Реал-бук, 1998. —462с.

Книги під зоголовком:

Информационные технологии в маркетинге [Текст] : учеб. / под ред. Г. А. Титаренко. — М. : ЮНИТИ, 2000. — 335 с. — (Texbook). — 13ВК 5-238-00154-1

Многотомні видання, окремі тома:

Савельев, И.В. Курс общей физики [Текст]. Т. 1. Механика. Молекулярная физика : учеб, пособие / И. В. Савельев. -—• 2-е изд., перераб. — М. : Наука, 1982. — 432 с.

Статті із журналів:

Гончаров, В. А. Численная схема моделирования дозвуковых течений вязкого сжимаемого газа [Текст] / В. А. Гончаров, В. М. Кравцов // Журн. вычисл. математики и мат. физики.— 1988. —Т. 28, №12.— С. 1858—1866.

Анализ направляемого движения электрической дуги по массивному электроду, покрытому тонким слоем изолятора [Текст] // Приклад, физика. — 2001. — № 3. — С. 58—67.

Збірники наукових праць:

Отчет о выполнении плана научно-исследовательских работ за 2003 год [Текст] : сб. науч. тр. / Рос. Акад. мед. паук, Сиб. отд. — Новосибирск : СО РАМН, 2004. — 83 с.

Тезіси конференцій:

Образование, наука, производство: пути углубления интеграции и повышения качества инженерного образования [Текст] : тез. докл. науч.-практ. конф. (окт. 2000) / отв. ред. В. Г. В до вен ко. — Красноярск : САА, 2000. - 53 с.

Матеріали конференцій:

Проблемы экономики, организации и управления реструктуризацией и развитием предприятий промышленности, сферы услуг и коммунального хозяйства [Текст] : материалы IV междунар. науч.-практ. конф., 30 марта 2005 г. Новочеркасск / рсдкол. : Б. Ю. Серебряков (отв. ред.). — Новочеркасск : Темп, 2005. — 58 с.

Стандарти:

ГОСТ Р 517721-2001. Аппаратура радиоэлектронная бытовая. Входные и выходные параметры и типы соединений. Технические требования [Текст] . — Введ. 2002-01-01. — М. : Изд-во стандартов, 2001. — 27 с.

Звіти з НДР:

Оценка эффективности автоматизированных ИПС [Текст]: отчет о НИР (промежуточ.) / ВНТИЦентр ; рук. М. И. Иванов. — ОД 02604-И5В; ГР 01821100006 ; Инн. Б452743. — М., 1982.— 90с.

Дисертації:

Антопольский, А. Б. Лингвистическое описание и оценка информационных языков [Текст] : дис. ... канд. филол. наук / А. Б. Антопольский. — М., 1969. — 404 с.

Автореферати дисертацій:

Бутковский, О. Я. Обратные задачи хаотичной динамики и проблемы предсказуемости хаотичных процессов [Текст] : автореф. дис. ... д-ра физ.-мат. наук : 01.04.03 / О. Я. Бутковский ; [Ин-т радиотехники и электроники РАН] . — М., 2004. — 39 с.

Електронні ресурси:

• Віддаленого доступу:

Основные направления исследований, основанные на семантическом анализе текстов [Электронный ресурс] / С.-Петерб. гос. ун-т, фак. прикладной математики - процессов управления.— Режим доступа : \www/ URL: http://арmath.spdu/ru/ru/staff/tuzov/onapr.html/ — 10.12.2004 г. — Загл. с экрана.

• Локального доступу:

Internet шаг за шагом [Электронный ресурс] : интеракт. учеб. — Электрон, дан. и прогр. -СПб. : Питер Ком, 1997. — 1 электрон, опт. диск (CD-ROM). — Систем, требования : ПК от 486 DХ 66 МГц ; RАМ 1616 Мб ; Windows 95 ; зв. плата. — Загл. с этикетки диска.