Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Метод_оформл_2010.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
19.09.2019
Размер:
241.66 Кб
Скачать

Порядок оформлення дипломного проекту

Оформлення текстового матеріалу

Текстовий матеріал проекту (роботи) оформляється у вигляді записки пояснення до проекту і виконується відповідно до вимог ДСТУ 3008-95 із застосуванням друкуючих і графічних пристроїв виведення ПЕОМ. ПЗ повинна бути написана чітко і переважно носити розрахунковий характер.

У ПЗ до проекту у вказаній послідовності повинні бути наступні структурні частини:

Титульна частина:

    • титульний лист – 1 с.;

    • лист затвердження завдання на проектування (завдання) – 2 с.

Інформаційна частина:

    • реферат – 1 с.;

    • перелік умовних позначень, символів, одиниць і термінів – 1-2 с.;

    • зміст (лист змісту) – 1-2 с.

Основна частина:

    • вступ – 2-4 с.;

    • огляд літератури, опис об'єкту проектування і формулювання цілей і завдань проектування – 10-15 с.;

    • системний аналіз поставленого завдання і опис методів її рішення – 15-20 с.;

    • алгоритмізація рішення задачі – 10-20 с.;

    • розробка програмного забезпечення – 15-25 с.;

    • технологія використання розробленого програмного продукту;

    • проведення розрахунків і аналіз отриманих результатів – 7-15 с.

Економічна частина – 8 - 10 с.

БЖД та цивільна оборона – 3-5 с.

Висновки – 1-2 с.

Список використаних джерел – 1-2 с.

Додатки.

Титульний лист приведений в додатку 3.

Лист затвердження завдання на проектування виконується на бланку встановленої форми. Зразок такого бланка приведений в додатку 1.

Реферат винен виконаються відповідно до ДСТУ 3008-95. Об'єм реферату не повинен перевищувати однієї сторінки.

Текст реферату повинен відбивати подану у звіті інформацію і, як правило, у такій послідовності:

  • об'єкт дослідження або розроблення;

  • мета роботи;

  • методи дослідження;

  • результати та їх новизна;

  • основні конструктивні, технологічні й техніко-експлуатаційні характеристики та показники;

  • ступінь впровадження;

  • взаємозв'язок з іншими роботами;

  • рекомендації щодо використання результатів роботи;

  • галузь застосування;

  • економічна ефективність;

  • значущість роботи та висновки;

  • прогнозні припущення про розвиток об'єкту дослідження або розроблення.

Перелік умовних позначень та скорочень наводиться тоді, якщо в ПЗ вживаються малопоширені скорочення слів або найменувань, специфічна термінологія, багато разів в різних частинах записки повторювана група символів, позначень і тому подібне.

До змісту включають найменування і номери (якщо вони є) частин записки, що мають заголовки, починаючи з “Вступу” і закінчуючи “Додатками”, з вказівкою номерів сторінок, на яких розміщується початок відповідної структурної частини записки.

Вступ виконується відповідно до ДСТУ 3008-95. У вступі коротко викладають:

  • оцінку сучасного стану проблеми, відмічаючи практично розв'язані задачі, прогалини знань, що існують у даній галузі, провідні фірми та провідних вчених і фахівців даної галузі;

  • світові тенденції розв'язання поставлених задач;

  • актуальність даної роботи та підставу для її виконання;

  • мету роботи та галузь застосування;

  • предмет, об’єкт та завдання дослідження;

  • взаємозв'язок з іншими роботами.

Таким чином, у вступі обгрунтовується актуальність дипломного проекту. Чорновий варіант вступу доцільно скласти на початку проектування, а остаточно відпрацювати при оформленні записки.

У першому розділі наводять огляд літератури і докладне теоретичне обгрунтування, необхідне для проектування системи. Дається опис об'єкту проектування, особливу увагу слід приділити аспектам системи, проектуванню яких присвячений дипломний проект. Описується сучасний стан проблеми, приводиться огляд відомих методів рішення поставленої задачі, а при необхідності описуються їх недоліки. Теоретичний аналіз слід проводити не тільки на підставі отриманих знань, але і використовувати новітні літературні джерела, включаючи і зарубіжні, проявляючи при цьому самостійність і оригінальність мислення.

В кінці розділу формулюється конкретна постановка завдання. Даний розділ пояснювальної записки є результатом ескізного проектування підсистеми ІУС; у ньому обгрунтовуються початкові дані для технічного проектування. Об’єм цього розділу не повинен перевищувати 25% від загального об’єму ПЗ.

У другому розділі наводять математичні моделі та методи вирішення поставлених завдань дипломного проектування. Розкривається послідовність етапів застосування методів, наводять методику основних розрахунків.

Третій розділ повинен бути присвячений розробці алгоритмів, що реалізовують запропоновану в другому розділі методику проектування. При описі алгоритмів необхідно зупиниться на таких питаннях, як їх збіжність, точність, складність і програмна реалізовується, привести блок-схеми алгоритмів.

Для теоретичного обгрунтування, оптимізації прийнятих структур і алгоритмів можливе використання експериментальних даних, отриманих при моделюванні на ЕОМ.

У четвертому розділі приводяться опис розроблених програмних засобів, обгрунтовується вибір апаратної і програмної платформи, описується склад, призначення і структура основних програмних модулів. Наводять етапи проектування комп’ютерної системи. Також в даному розділі приводять технологію роботи з розробленим програмним забезпеченням, опис основних режимів роботи системи, результати розрахунків або машинного експерименту і їх аналіз.

Інструкція користувача і більшість результатів розрахунків (у табличній формі) повинні бути винесені в додатку, основну увагу слід приділити аналізу отриманих результатів. Не слід приділяти великої уваги подробицям, що не мають принципового значення.

У п’ятому розділі повинні бути приведений розрахунок елементів бізнес-плану розробки і впровадження програмного продукту або системи або мережевий план-графік. Всі розрахунки проводяться за загальними показниками.

Шостий розділ присвячений обгрунтуванню заходів щодо БЖД, техніці безпеки і пожежної безпеки, цивільної оборони, тощо.

Залежно від тематики дипломного проекту деякі розділи можуть бути відсутніми або об'єднуватися з іншими розділами.

Висновок повинен містити короткі висновки за результатами виконаної роботи і пропозиції щодо їх використання.

У список використаних джерел включаються книги, навчальні та методичні посібники, монографії, заводські матеріали і періодичні видання, які були використані студентом в ході дипломного проектування. Список використаних джерел повинен містити сукупність бібліографічних відомостей, необхідних і достатніх для пошуку цитованих, даних або згадуваних в тексті документів, до яких відносяться: книги, нормативно-технічні і технічні документи (стандарти, каталоги, авторські свідоцтва, патенти і тому подібне), сериальные видання (журнали, газети, збірки праць і тому подібне), звіти по НДР, дисертації і автореферати дисертацій, статті і тому подібне.

У додаток при необхідності включають матеріали допоміжного характеру: додаткові ілюстрації або таблиці та матеріали, які через великий обсяг, специфіку викладення або форму подання не можуть бути внесенні до основної частини (оригінали фотографій, мікрофіші; проміжні математичні докази, формули, розрахунки; протоколи випробувань; висновок метрологічної експертизи; копія технічного завдання, програми робіт, договору чи іншого документа, що замінює технічне завдання; інструкції, методики, опис комп'ютерних програм, розроблених у процесі виконання роботи та ін.). Також у додаток можуть бути включені акти впровадження результатів дипломної роботи.

ПЗ і аркуші графічного матеріалу підписуються дипломником, керівником проекту і консультантами з вказівкою дати і року.

Оформлення графічного матеріалу

Графічна частина проекту повинна освітлювати завдання дипломного проекту, основні шляхи і етапи її рішення і отримані результати. Повинен бути приведене наочний і доступний опис об'єкту проектування, а так само проілюстрована економічна частина проекту. Зразковий перелік графічних матеріалів наступний:

Формулювання мети та завдань дипломної роботи - 1 лист.

Опис об'єкту та предмету дипломного проектування - 1 лист.

Системний аналіз завдання проектування - 1 лист.

Математичні моделі та методи вирішення поставлених завдань дослідження - 1-2 листи.

Алгоритмічна частина проекту - 2-3 листи.

Структурно-функціональна і інформаційна схема ПО, технологія

роботи з програмною системою 1-2 листи.

Отримані результати та їх аналіз - 1 лист.

Економічна частина диплома - 1 лист.

Кількість листів по окремих видах графічної частини встановлюється керівником проекту і консультантами.