Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Метод_оформл_2010.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
19.09.2019
Размер:
241.66 Кб
Скачать

Правила оформлення розрахункової пояснювальної записки

Загальні вимоги

Записку пояснення оформляють на одній стороні листа писальному білому паперу форматом А4 (297 x 210 мм) за ДСТУ 3008-95. Допускається використовувати папір споживчих форматів (288 x 203 мм).

При необхідності для великих таблиць і ілюстрацій допускається в тексті використовувати формат А3 (297 x 420 мм), а в додатках (для схем, довідкових креслень) - формати А4, А3, А2 і А1, які повинні складатися у формат А4 так, щоб в складеному листі зовні була лицьова сторона з його номером.

Текст записки на сторінці необхідно розташовувати, дотримуючи наступні (не менше) розміри полів: зліва – 25 мм, справа – 20 мм, вгорі – 25 мм, внизу – 30 мм.

Текст записки пояснення виконують машинним (за допомогою комп'ютерної техніки) способом; при цьому не допускаються відхилення від форматів А4 і А3.

Друкарські помилки, описки і графічні неточності слід виправляти стиранням або за допомогою коректурного засобу і нанесенням на тому ж місці виправленого тексту (графіка).

Записка повинна бути зброшурована і мати обкладинку.

Виклад тексту записки

Текст записки повинен бути коротким, чітким, таким, що виключає неоднозначність тлумачення.

При викладі обов'язкових вимог в тексті повинні застосовуватися слова “винен”, “слідує”, “необхідно” і тому подібне.

Вживані в тексті терміни, визначення і позначення повинні бути єдиними і відповідати стандартам, а при їх відсутності - загальноприйнятими в науково-технічній літературі.

Не дозволяється застосовувати в тексті скорочення слів, окрім встановлених і загальноприйнятих в російській або українській мові.

Спеціальні найменування і позначення, утворені скороченнями слів (словосполучень) і цифрами, слід записувати в дужках після першої згадки повної назви, наприклад: “... система підтримки прийняття рішень (СППР)...”, або розшифровуються в дужках після першої їх згадки.

Найменування об'єкту проектування (виробу, системи, процесу і тому подібне) на титульному листі і при першій згадці в тексті повинно бути однаковим.

Найменування в тексті записки і на ілюстраціях, а так само в графічній частині проекту повинні бути однаковими.

У тексті записки не допускається:

– застосовувати для одного і того ж поняття різні терміни;

– скорочувати позначення одиниць фізичних величин, якщо вони уживаються без цифр;

– застосовувати довільні скорочення слів;

– вживати математичні знаки без цифр, наприклад = (рівно), <(менше), а також знаки №(номер) і % (відсоток ).

– вживати знак Æ для позначення діаметру (слід писати слово діаметр);

– застосовувати індекси стандартів (ДСТУ, ДБН, СТП) без реєстраційного номера.

Числа з позначенням одиниць вимірювання слід писати цифрами, а без позначення – словами, наприклад: " Зазор 2 мм просочити двічі ".

Одиницю фізичної величини ряду числових значень указують тільки після останнього числового значення, наприклад: 1, 4, 5 мм, причому між числом і позначенням одиниці слід залишати пропуск.

Найменування команд, режимів і тому подібне в тексті слід виділяти лапками, наприклад: "Ctrl+F5".

Інтервали значень величин в тексті записують із словами " від " і " до " або через тире, наприклад: " від 1 до 6 ", " пп. 7 – 10 ".

При необхідності в тексті виділяють примітки. Одна примітка не нумерується. Після слова " Примітка ", написаного з абзацу, ставлять крапку, наприклад:

Примітка. _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _

За наявності декількох приміток їх слід нумерувати арабськими цифрами з крапкою. Після слова " Примітки " ставлять двокрапку, наприклад:

Примітки: 1. _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _

2. _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _

Текст записки слід розділяти на розділи. Розділи можна розділяти на пункти або підрозділи і пункти; пункти - на підпункти, кожен з яких повинен містити закінчену інформацію. Розділи, підрозділи, пункти і підпункти нумерують арабськими цифрами. Номери записують з абзацного відступу.

Розділи повинні мати порядкову нумерацію в межах всього тексту (1,2,3 і так далі), за винятком додатків. Номер підрозділу включає номер розділу і порядковий номер підрозділу, відокремлений крапкою, наприклад: 1.1, 1.2.

Номер пункту підрозділу записують таким чином: 1.1.1, 1.1.2, а номер підпункту - 1.1.1.1, 1.1.1.2. Після номеру крапка не ставиться. Пункти та підпункти йдуть з «червоної строки» разом з текстом. В кінці назви пункту ставиться крапка. Рекомендується застосовувати шрифт з розрядкою. Наприклад:

1.1.2 Обчислення інтервалу похибки. Похибка може обчислюватися за допомогою такої формули….

Розділи і підрозділи повинні мати заголовки. Пункти і підпункти, як правило, заголовків не мають. Заголовок завжди починають з великої букви.

Заголовок не підкреслюють, крапку в кінці не ставлять. Якщо заголовок складається з двох пропозицій, їх відокремлюють крапкою. Перенесення слів у заголовках не допускаються.

Структури елементів "СПИСОК АВТОРІВ", "РЕФЕРАТ", "ЗМІСТ", "ПЕРЕЛІК УМОВНИХ ПОЗНАЧЕНЬ, СИМВОЛІВ, ОДИНИЦЬ, СКОРОЧЕНЬ І ТЕРМІНІВ", "ПЕРЕДМОВА", "ВСТУП", "ВИСНОВКИ", "РЕКОМЕНДАЦІЇ", "ПЕРЕЛІК ПОСИЛАНЬ" не нумерують, а їх назви правлять за заголовки структурних елементів.

Рекомендується заголовки писати великими літерами, посередині сторінки, без крапки наприкінці, не підкреслюючи. Наприклад: