Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
all ГОС методика.doc
Скачиваний:
18
Добавлен:
15.09.2019
Размер:
1.27 Mб
Скачать

23 Методика навчання комп’ютерних мереж.

Комп’ютерна мережа – це об’єднання декількох ЕОМ для сумісного розв’язання інформаційних, обчислювальних, учбових та інших задач. Одна з перших задач, що потребувала об’єднання ЕОМ (використання комп’ютерної мережі) – це забезпечення набаго більшої, ніж в той час могла дати одна машина, надійності при управлінні відповідальним процем в режимі реального часу.

Найпростішим видом мережі є однорангова мережа, що забезпечує зв’язок ПК кінцевих користувачів і дозволяє сумісно використовувати дисководи, принтери і файли.

Більш розвинені мережі крім комп’ютерів кінцевих користувачів – робочих станцій – включають спеціальні виділкні комп’ютери – сервери. Сервер – це ЕОМ, що виконує в мережі особливі функції обслуговування інших комп’ютерів мережі – робочих станцій. Є різні види серверів: файлові, телекомунікаційні, сервери для проведення математичних обчислень, сервери баз даних.

Локальна мережа об’єднує відносно невелику кількість (від 10 до 100) комп’ютерів в межах одного приміщення. Характерна особливість ЛМ – наявність об’єднуючого всіх абонентів високошвидкісного канала зв’язку для передачі інформації у цифровому вигляді.

Для організації учбових ЛМ частіше за все використовується “витая пара” (два проводи, скручені разом 6 – тю обертами на дюйм), як найдешевша, оскільки потреба в швидкості передачі даних і довжині ліній не є критичною. Для зв’язку комп’ютерів за допомогою ЛМ необхідні адаптери мережі (або, як їх іноді називають, мережеві плати). Найвідомішими є адаптери наступних трьох видів: ArcNet, Token Ring, Ethernet.

Для сучасних високорозвинених ОС ПК характерна наявність мережевих можливостей (наприклад, OS/2, Windows’95 – 98).

Процес передачі даних по мережі визначають шість компонент:

  • комп’ютер – джерело;блок пртокола – набір мікросхем і програмний драйвер (відповідає за логіку передачі по мережі);

  • передатчик (посилає електричний сигнал);приймач;комп’ютер – адресат.

Типи мереж:

  • за призначенням: - інф-ні; - обчислювальні; -інф.-обчисл.

  • за розміщенням даних: - з централізованим банком даних; -з розподіленим банком даних;-локальні.

  • за територіальним розподілом: - корпоративні; -глобальні; - локальні.

  • за складом ЕОМ: -однорідні; -неоднорідні.

Для обєднання всіх ПК віддалених один від од-ного і з різним принципом орг-ції локальних ме-реж викор. спец. пристрої (мости,шлюзи, мар-шрутизатори) та єдину систему адрес для всіх ПК підєднаних до Int.

Мости і шлюзи викон. ф-ії маршрутизаторів.

Міст-компют.обладнання і відповідне програм-не забезпечення, що викор-ся для забезпечення звязку між мережами,що працюють за однако-вими принципами.

Шлюз-компютер,викор-ся для забезпечення звязку між 2-а чи кількома мережами, що побудовані за різними принципами на базі відмінного апаратного та програмного забезпечення з викор. різних мов для подання повідомлень.

Протоколи-визначають правила передавання та одержання даних( протоколи для ел.пошти та ін.)

Найбільшою глоб.мережею є мережа Інтернет.

Глобальна мережа-зєднання локальних мереж і окремих ПК,розташованих далеко один від 1-ого, здійсн. через виділені лінії або через спец. ка-нали звязку.Щоб користуватися глоб.мережею, у ПК необх. мати модем і спец.прогр. забезпеч.

Локальна мережа-обєднує ПК, що розташовані на невеликій відстані один від одного, і є замкнутою системою. Невеликі відстані між ПК дають можливість використовувати для звязку в локальних мережах звичайні дротові лінії.Вона створюється для спільного використання та обміну інформацією між компютерами, спільного використання ресурсів мережі.

Складові мережі:

-апаратна складова-периферійні пристрої , що здійснюють перетвор. сигналів, вико-ристовуваних у ПК, на сигнали,що передаються через лінії звязку,і навпаки (телефонна лінія, мережевий адаптер).

-програмна-набір програм, що забезпечують роботу мережевого обладнання і обмін інф-цією між ПК у мережі(програми управління мереже-вим обладнанням, мережеві ОС, програми роз-пізнавання та опрацювання повідомлень залежно від їх хар-ру та способу організації).

-інформаційна-док-ти, що зберіг. на ПК, підєд-наних до Int.,залежно від власності можуть бути відкриті або закриті(для доступу потрібен логін і пароль).

Лінія звязку-обладнання,за допомогою якого здійснюється обєднання компютерів у мережу.

Мережевий адаптер-спец.апаратний засіб для ефективної взаємодії ПК у мережі.

Модем-пристрій, що зєднує компютер з телефонною мережею через звичайну телефонну розетку,він здійснює перетворення цифрових сигналів,з якими працює компютер, на сигнали аналогові,при їх передаванні через телефонні лінії,і навпаки.

Ресурс мережі-пристрої,що входять до апаратної частини деяких із ПК мережі,доступні і Сервер-ПК,ресурси якого призначені для спіль-

ного використання, його призначення доставляти

програми з мережі до робочих станцій.

Робочі станції-ПК,що викор-ють ресурси мережі, їх призначення викон. програми одерж.з мережі.

Апаратні засоби(забезпечення):

-постійне зєднання (виділений доступ)-мережевий адаптер, лінія звич. проводів, однак

сигнали через них передаються не в аналоговому вигляді, як у звич. телеф.мережі, а в циф-ровому(ISDN лінія-цифрова мережа інтеграль-ного обслуговування)

-тимчасове зєднання(віддалений доступ)-модем, лінія звязку(звич. або виділена телефонна лінія).

Послуги:

-доступу до файлів(файловий сервіс)-викор. на своєму ПК відповідну FTP-програму, підєднатися до віддаленого ПК(FTP-сервера), ознайомитися з пере6ліком доступних файлів і скопіювати на свій ПК потрібні; дозвол. переси-лати мережею файли будь-якого типу.

-інформаційні послуги(Веб-сервіс)-звязує гіпер-текстові док-ти, перехід між веб-документами за гіперпасиланням відбув. за допомогою програм-броузерів(найб.пошир. Int.Explorer i Netscape Na-vigator).

-послуги повідомлень:

-ел.пошта-дозвол. обмін. ел.листами; для викор.треба угода з провайдром, налагодж. на ПК віддаленого звязку, адреса ел.пошти, програма для роботи з ел.поштою і її налагодження на відпровл-ня і отримання листа.

-телеконференції-обговор. або кол-вні дискусії на різні теми, що проводятся за допом. Int., їх обслуг. здійсн. спец.серверами. Суттєві ознаки: набір повід. з певної галузі знань,орг-ні в групи з ієрархією, матеріали зберіг. на спец. серверах, повідомлення конференції можна чит. Та давати відповіді на обговор-ні питання, можна публіку-вати власні повідомлення,будь-яку конференцію можна передплатити.

-списки розсилань.

-примусове розсилння(Push-технології).

-інтерактивні послуги:

-міжнар.лінія комунікацій в реальному часі(Intemet RelayChat-IRC)-дає змогу спілкув. в реальному часі з кількома користувачами одночасно.

-комунік.послуги реального часу(ICQ-I seek you).

Роботу компютерної мережі підтримує ОС Windows:

при підєднанні до Int. в ОС Windows треба встановити підєднання за допомогою комутованих ліній, установити і налагодити протокол ТСР/ІР і звязати його з адаптером віддаленого доступу .Встановлення модема передбачено ОСWindows. Модем можна встановити за допомогою елемента Встановлення обладнання на Панелі управління,його відкриття викликає на екран майстер Встановлення обладнання.Віддалене зєднання можна перевірити, вибравши на панелі інструментів елемент Мережа.Тобто навіть установка і налагодження доступу до Int. передбачено ОСWindows, що полегшує і спрощує роботу користувача.

24.1 Методика навчання алгоритмізації.

Мета навчання алг.-сформувати знання та вміння щодо основних способів організації операцій і даних, а також застосування базових алгорит-мічних конструкцій при складанні описів алгоритмів розвязування різноманітних задач.Поняття алг. неозначуване, тому дається описово.

При цьому вчитель разом з учнями наводить приклади алгоритмів з життя.

Алгоритм-набір дій, виконання яких приводить до певного результату.

Властивості:

-дискретність-кожен алг.поділений на окремі кроки;

-масовість-за допом. алг. можна розвязувати задачі певного типу;

-визначеність-кожна команда повинна бути однозначно визначена;

-формальність-виконавець може "не знати" суті виконуваної задачі;

-зрозумілість-виконавець повинен розуміти зміст

Форми опису алгоритмів:

-словесне подання-описово,перелік дій;

-графічне-побудова схеми виконання дій;

-словесно-формульне-опис і формула;

-мовою програмування.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]