Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
dek-teoriya_derzhavi_i_prava.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
12.09.2019
Размер:
512.51 Кб
Скачать
  1. Юридична відповідальність та державний примус (роздк.).

Юридична відповідальність: - це різновид соціальної відповідальності, яка є

- мірою покарання правопорушника;

- його обов’язком зазнати певних втрат;

- реалізується шляхом позбавлення правопорушника певних соціальних благ чи цінностей (матеріальних, духовних або особистих), які йому належали до факту правопорушення;

- застосовується від імені держави або суспільства (наприклад, коли правопорушник

добровільно відшкодовує заподіяну шкоду);

- на підставі законодавства за дотриманням певної процедурно-процесуальної форми;

- з метою попередження правопорушення, відновлення втрачених суб’єктивних прав на матеріальні і духовні цінності, або відшкодування спричиненої шкоди.

Юридична відповідальність здійснюється на принципах (засадах) справедливості, законності, обґрунтованості, невідворотності , доцільності, своєчасності, індивідуалізації, гуманності та розумності.

Справедливість відображає ціннісний вимір права, а тому вимагає при встановленні заходів відповідальності керуватися загальнолюдськими правовими цінностями: принципом рівноправності громадян, рівності перед законом і судом , забороною привілеїв за будь якими ознаками, не допущенням приниження людської гідності правопорушника.

Законність полягає в тому що юридична відповідальність настає за діяння, передбачені законом та застосовується у спосіб визначний законом.

Обґрунтованість визначає необхідність встановлення самого факту правопорушення, а також всіх обставин для розуміння його істинної природи та наслідків.

Невідворотність полягає в неминучості настання певних негативних правових наслідків для правопорушника.

Індивідуалізація означає що суб’єкт може притягатися до відповідальності лише за свою власну поведінку, а тому не може відповідати за дії інших осіб, крім випадків встановлених законодавством.

Доцільність вимагає врахування ступеню тяжкості правопорушення, властивостей правопорушника як особистості, а тому, наприклад, можливість пом’якшення заходів відповідальності.

Своєчасність передбачає можливість притягнення до відповідальності протягом певного строку не занадто віддаленого від факту правопорушення (строк давності).

Цілі юридичної відповідальності – це головні завдання юридичного впливу як на правопорушника , так і на інших осіб, з метою захисту правопорядку і виховання суб’єктів права, які скоїли чи можуть скоїти правопорушення.

Розрізняють такі цілі юридичної відповідальності:

- правоохоронна (правовідновлювальна);

- превентивна (запобіжна);

- виховна;

- репресивна (каральна);

- компенсаційна (поновлювальна);

- сигналізаційна (інформативна).

Підстави юридичної відповідальності.

Підставами юридичної відповідальності є:

- склад правопорушення як юридична модель факту правопорушення.

- наявність законодавства, що закріплює певні склади правопорушень (наприклад, злочини у Кримінальному кодексі України) і відповідальність за них (певний вид кримінального покарання, наприклад – позбавлення волі).

- набрання чинності юридичним актом (наприклад, вироком суду у кримінальній справі) відповідно до якого, особа притягається до юридичної відповідальності за доведене правопорушення з призначенням певного виду покарання.

Види юридичної відповідальності.

Види юридичної відповідальності:

1. Залежно від галузевої структури: конституційна, кримінальна, адміністративна, дисциплінарна, цивільно-правова, матеріальна, фінансова, сімейно-правова, екологічна, процесуальна, міжнародно-правова.

Конституційна відповідальність настає за порушення норм Конституції (наприклад, достроковий розпуск парламенту, усунення з посади, позбавлення громадянства)

Кримінальна відповідальність встановлюється кримінальним законо­давством і є особливим видом державного примусу, який має публічний характер у вигляді

негативної оцінки діяння особи, яка винна у вчиненні злочину та її покарання у формі вироку.

Адміністративна відповідальність яка настає за адміністративні правопорушення, передбачені відповідним законодавством про адміністративні правопорушення має на меті охорону суспільного ладу, порядку управління, прав і свобод громадян, підприємств і організацій і направлена на зміц­нення законності і правопорядку в суспільстві, вихован­ня громадян у дусі поваги до прав, честі і гідності інших громадян, держави і суспільства.

Адміністративна відповідальність полягає в застосуванні примусу (санк­цій – адміністративних стягнень ) з боку держави (державних органів та їх посадових осіб) щодо суб’єкта правопорушення – тобто пов’язана із негативними для правопорушника наслідками.

Цивільно-правова відповідальність наступає за невиконання або неналежне виконання зобов’язань (договорів), передбачена законодавством або конкретною угодою сторін (боржника і кредитора), що не суперечить чинному законодавству. Цивільно-правова відповідальність виявляється в позбавленні особи певних цивільних прав чи накладенні на неї обов'язків майнового характеру.

Матеріальна відповідальність становить собою обов'язок однієї сторони трудового договору - працівника або власника (уповноваженого ним органу) відшкодувати іншій стороні шкоду, заподіяну внаслідок винного, протиправного невиконання або неналежного виконання трудових обов'язків у встановленому законом розмірі й порядку.

Дисциплінарна відповідальність несуть працівники за порушення трудової дисципліни із застосуванням до них певних дисциплінарних стягнень або заходів дисциплінарного впливу відповідно до законодавства про працю або законодавством про дисципліну окремих категорій працівників.

Процесуальна відповідальність полягає в застосуванні заходів примусового характеру

за порушення учасниками кримінального або цивільного процесу порядку судового засідання (наприклад, попередження, видалення із залу судового засідання).

2. Залежно від суб’єктів, що накладають юридичну відповідальність, її поділяють на таку, що пов’язана із діями органів законодавчої влади (усунення президента з посади в порядку імпічменту), виконавчої та судової влади.

3. Залежно від соціального статусу правопорушника її поділяють на індивідуальну та колективну.

67

Comedian. Все тексты принадлежат их авторам, за что честь им и хвала. От меня же – простая компиляция.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]