Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ostatochni_vidpovidi.doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
11.09.2019
Размер:
1.7 Mб
Скачать

63. Структура підприємства і принципи організації виробництва

Розрізняють виробничу й загальну структури підприємства

Класифікація виробничих структур.

1Залежно від підрозділу:

- За цехової ВС основним виробничим підрозділом є цех, тобто адміністративно відокремлена частина підприємства, що в ній виконується певний комплекс робіт відповідно до внутрішньозаводської спеціалізації. Розрізняють: Основні цехи виготовляють продукцію, призначену для реалізації. Допоміжні цехи виготовляють продукцію для забезпечення власних потреб самого підприємства. Обслуговуючі цехи забезпечують необхідні умови для нормального перебігу основних і допоміжних виробничих процесів. Побічні цехи займаються, як правило, утилізацією, переробкою та виготовленням продукції з відходів. Експериментальні цехи, які займаються випробуванням нових виробів, розробкою нових технологій.

  • На невеликих підприємствах застосовується безцехова ВС. Основною одиницею є виробнича дільниця — це сукупність територіально відокремлених робочих місць, на яких виконуються технологічно однорідні роботи або виготовляється однотипна продукція.

  • Корпусна ВС. На великих підприємствах кілька однотипних цехів можуть бути об’єднані в корпус.

- На підприємствах, де здійснюються багатостадійні процеси виробництва використовується комбінатська ВС (чавун, сталь, прокат).

2. За формою спеціалізації основних цехів розрізняють :

- Ознакою технологічної структури є спеціалізація цехів підприємства на виконанні певної частки технологічного процесу.

- Ознакою предметної структури є спеціалізація цехів на виготовленні певного виробу або групи однотипних виробів,

- Переважна більшість підприємств використовує змішану структуру.

3. Залежно від наявності основних і допоміжних процесів розрізняють:

Підприємства з комплексною ВС мають усю сукупність основних та допоміжних цехів, а зі спеціалізованою ВС — лише частину. Підприємства зі спеціалізованою: підприємства складального типу; підприємства заготовочного типу; підприємства, спеціалізовані на вироб. окремих деталей.

Загальна структура

Підприємство очолює директор (здійснює керівництво підприємством у цілому).

Перший заступник директора – головний інженер (відповідає за вдосконалення техніки і технології виробництва).

Економічну службу на підприємстві очолює головний економіст (заступник директора з питань економіки). Він відповідає за організацію планової роботи на підприємстві. У його компетенції є також питання фінансів, організації праці та заробітної плати.

Головне завдання начальника виробництва — забезпечення виконання планів підприємства. Начальник виробництва та підпорядкований йому виробничий відділ розробляють плани випуску продукції для кожного цеху, здійснюють контроль перебігу виробничого процесу.

Безпосередньо директору підпорядковані: бухгалтерія (облік виробництва, складання балансів, розрахунки з робітниками); відділ технічного контролю (контроль якості продукції, запобігання браку); канцелярія (приймання вхідної документації, організацію документообігу, відправлення та зберігання документів).

Маркетингові функції вивчення попиту, ринків збуту, реклами, просування товарів, а також матеріально-технічного забезпечення виробництва покладено на заступника директора з комерційних питань.

Заступник директора з кадрових соціальних питань відповідає за реалізацію кадрової політики підприємства (відбір персоналу, його навчання, звільнення).

Директору підприємства також безпосередньо підпорядковано начальники цехів, які здійснюють технічне та господарське керівництво відповідним цехом.

Принципи організації виробництва

  1. Принцип диференціації: поділ виробн. процесу на окремі технологічні процеси. Проте надмірна диференціація підвищує стомлюваність робітників за рахунок монотонності і високої інтенсивності процесів виробництва.

  2. Принцип спеціалізації: виділення на підприємстві цехів, дільниць, які виготовляють продукцію обмеженої номенклатури.

  3. Принцип прямої точності. Це забезпечується відповідним плануванням розстановки обладнання по ходу технологічного процесу.

  4. Принцип безперервності означає, що робітник працює без простоїв, обладнання працює без перерв.

  5. Принцип паралельності передбачає одночасне виконання аналогічних деталей на різних робочих місцях.

  6. Принцип ритмічності забезпечує випуск однакових або зростаючих обсягів продукції за рівні періоди часу і відповідно повторення через ці періоди виробничого процесу на всіх його стадіях.

  7. Принцип автоматичності передбачає максимальне виконання операцій виробничого процесу автоматично, тобто без безпосередньої участі в ньому робочого або під його наглядом і контролем.

  8. Принцип профілактики передбачає організацію обслуговування обладнання, спрямовану на запобігання аварій і простоїв технічних систем.

  9. Принцип гнучкості  дає можливість мобільно перейти на випуск іншої продукції, що входить у виробничу програму підприємства, або на випуск нової продукції при освоєнні її виробництва.

  10. Принцип оптимальності. Оптимальність обумовлена законом економії часу.

  11. Принцип стандартизації передбачає широке використання при створенні і освоєнні нової техніки і нової технології стандартизації.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]