Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ostatochni_vidpovidi.doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
11.09.2019
Размер:
1.7 Mб
Скачать

43. Особливості змісту лекцій.

Зміст лекції має відповідати ряду дидактичних принципів. Основними з них є: цілісність, науковість, доступність, систематичність і наочність. +цікавість

Цілісність лекції забезпечується створенням єдиної її структури, заснованої на взаємозв'язку завдань заняття і змісту матеріалу, призначеного для засвоєння.

Науковість лекції передбачає відповідність матеріалу основним положеням сучасної науки, абсолютне переважання об'єктивного фактора і доказовість висунутих положень. Кожна теза має бути чітко сформульованою і несуперечливою. Лектор не повинен використовувати для доказу висунутих тез і положень свій авторитет. Лектору слід вказувати на точність отриманих результатів, відзначати не тільки достоїнства, але і недоліки прийнятої методики, намічати інші шляхи досягнення поставленої мети, чітко позначати сучасний рівень розвитку науки в даному питанні. Інакше в аудиторії завжди знайдеться кілька осіб, здатних зробити це самостійно, зруйнувавши авторитет педагога.

Принцип доступності лекції передбачає, що зміст навчального матеріалу має бути зрозумілим, а обсяг цього матеріалу посильним для «середнього» учня (студента). Прагнучи до доступності викладу, не можна знижувати його науковість.

Дотримання принципу систематичності вимагає дотримання ряду педагогічних правил. До них, насамперед, відносять:

  • Взаємозв'язок досліджуваного матеріалу з раніше вивченим, поступове підвищення складності питань, що розглядаються;

  • Взаємозв'язок частин досліджуваного матеріалу;

  • Узагальнення вивченого матеріалу;

  • Виклад матеріалу за змістом.

Дидактичний принцип наочності у навчанні заснований на тому, що ознайомлення студентів з будь-яким новим явищем або предметом починається з конкретного відчуття і сприйняття. Незважаючи на різноманітність наочних засобів, при їх використанні слід дотримуватись деяких загальних правил. Масове застосування їх на лекції веде до підвищеного стомлення слухачів. Викладач повинен дуже чітко уявляти, на якому саме етапі лекції він буде використовувати ту або іншу наочність, а також випадки відсутності можливості її використання з незалежних від нього причин.

Демонстраційний матеріал у всіх випадках повинен грати підлеглу роль, бути одним із засобів лектора, а не підміняти змісту лекції. У кожен момент лекції необхідно демонструвати тільки той наочний матеріал, який ілюструє викладені положення.

Структура лекції зазвичай включає в себе вступ, основну частину і завершення. Вступ: формулювання теми, мети і складових плану. Основна частина: повинні бути визначені вузлові питання, чітко і коротко сформульовані всі визначення і основні теоретичні положення. До кожного положення необхідно підібрати докази і приклади. Завершення: узагальнення і з’ясування досягнення мети.

44. Ринкове середовище господарювання підприємств та організацій

  1. Політекономічне поняття ринку

Сфера проявлення економічних відносин між людьми, що виникають у процесі виробництва, розподілу, обміну та споживання.

  1. Конкретноекономічне поняття ринку

Сфера товарного обігу і зв’язана з ним сукупність товарно-грошових відносин, яка виникає між виробниками (продавцями) та споживачами (покупцями) в процесі купівлі-продажу товарів.

  1. Роль ринку в забезпеченні життєдіяльності суспільства

Ринок забезпечує органічний зв’язок між виробництвом і споживанням. На ринку виявляються реальні обсяги та структура різноманітних потреб, суспільна значущість виробленого продукту і витраченої на його виготовлення праці, встановлюється співвідношення між попитом і пропонуванням, яке формує певний рівень цін на товари та послуги.

  1. Основні функції ринку

  • Спеціальна: забезпечується рух товарів від виробника до споживача.

  • Регулятивно-контрольна: через посередництво ринку визначається: що, скільки, коли, як і для кого виробляти. Внаслідок дії закону вартості та закону попиту і пропонування встановлюються відтворювальні пропорції, оптимізується розподіл ресурсів між сферами діяльності, забезпечується контроль за суспільно-допустимим рівнем виробничих витрат.

  • Стимулююча: ініціюється виробництво тих товарів, які необхідні споживачам. Через механізм конкуренції ринок активно впливає на розширення асортименту і підвищення якості продукції, вилучення з виробництва застарілих її видів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]