Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
шпора по цпп.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
10.09.2019
Размер:
1.06 Mб
Скачать
  1. Процесуальні строки у цивільному процесі.

Стаття 67. Види процесуальних строків

1. Строки, в межах яких вчиняються процесуальні дії, встановлюються законом, а якщо не визначені законом, - встановлюються судом.

1. Однією з властивостей цивільної процесуальної форми є її строковість, тобто законодавче визначення часових меж здійснен­ня процесуальних дій. Це має істотне значення для правозастосувальної практики, тому що спрямоване на забезпечення своєчасного розгляду і вирішення цивільних справ. Процесуальний строк - це проміжок часу, встановлений для здійснення процесуальних дій учасниками процесу або іншими особами, за вказівкою закону або за розпорядженням суду (судді).

2. Коментована стаття передбачає два види строків: установлені законом і призначені судом або суддею.

До першого виду належать, наприклад, строки на апеляційне оскарження (ст. 294 ЦПК), на порушення питання про постановления додаткового рішення (ст. 220 цього Кодексу) та ін. До другого - строки, тривалість яких визначає суд або суддя з урахуванням характеру конкретної процесуальної дії. Так, відповідно до ст. 121 цього Кодексу, суддя визначає заявнику строк для виправлення недоліків позовної заяви. Такий же характер носять строки для усунення недоліків апеляційної і касаційної скарг, для подання додаткових доказів та ін.

3. Не є процесуальними строки, встановлені законом для судді або суду, передусім з формальної точки зору, тому що правила про них містяться не у главі про процесуальні строки, а у главі, наприклад, про провадження у справі до судового розгляду. Тому їх точніше було б іменувати службовими. Уявляється, що з цього виходить і Пленум Верховного Суду України, коли у своїй постанові № 3 від 01.04.1994 р. «Про строки розгляду судами України цивільних і кримінальних справ» зазначив, що порушення процесуального закону або недобросовісність, що потягли несвоєчасний розгляд і тяганину при розгляді справ, необхідно розглядати, з урахуванням конкретних обставин, як неналежне виконання професійних обов'язків судді (див. Збірник постанов Пленуму Верховного Суду України. 1963-1995. -К.,1995. -С. 27).

По-друге, вони відрізняються від процесуальних строків за наслідками їх пропуску, тому що пропуск службових строків не знімає з суду або судді обов'язку здійснити дану процесуальну дію або комплекс дій.

По-третє, на відміну від процесуальних, строки службові можуть продовжуватися (див., наприклад, ст. 157 цього Кодексу

Стаття 68. Обчислення процесуальних строків

1. Строки, встановлені законом або судом, обчислюються роками. місяцями і днями, а також можуть визначатися вказівкою на подію, яка повинна неминуче настати.

1. Відповідно до коментованої статті, строки, встановлені законом або призначені судом, обчислюються роками, місяцями і днями. Так, сторони та інші особи, що брали участь у справі, заяви про перегляд рішень і ухвал у зв'язку з нововиявленими обставинами можуть подавати протягом трьох місяців з дня встановлення обставин, що є підставою для перегляду (ст. 352 ЦПК). Апеляційні скарги на рішення суду першої інстанції можуть бути подані протягом двадцяти днів після подання заяви про апеляційне оскарження (ст. 294 ЦПК). В усіх цих прикладах строк визначаться проміжками часу.

2. Процесуальний строк може визначатися вказівкою на подію, яка повинна неминуче настати. Так, сторони зобов'язані подати

докази або повідомити про них суд до або під час попереднього судового засідання (ст. 131 ЦПК), провадження в справі зупиняється у випадку, передбаченому п. 4 ст. 201 ЦПК, до набрання законної сили вироку, рішення, ухвали чи постанови, від яких залежить вирішення справи (п. З ст. 203 цього Кодексу).

3. Процесуальний строк може визначатися також точною календарною датою, наприклад, точно зазначений день виклику відповідача в суд у стадії підготовки справи до судового розгляду.

4. Іноді строк визначається встановленням обов'язку негайно здійснити процесуальну дію. Так, наприклад, ст. 132 ЦПК встановлює, що протоколи і матеріали за судовим дорученням негайно пересилаються до суду, що розглядає справу.

Стаття 69. Початок перебігу процесуальних строків

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]