Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ref-22904.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
05.09.2019
Размер:
218.11 Кб
Скачать

Основні принципи ісламу

Основний догмат ісламу – єдинобожність – виражений простою формою сповідання віри (шехадет): Немає іншого божества, окрім Аллаха, і Мухам мед – його пророк.17 Саме слово іслам означає покірність (Аллаху і долі, їм визначеної), а мусульманин (арабське муслим) - покірний. На цій підставі деякі мусульманські богослови В Туреччині навіть засуджують життя і майна від нещасних випадків, бо неможна обдурити визначення. Назва Коран походить від арабського кореня кара (читати або вимовляти речитативом, декламирувати). Коран написаний арабською мовою VII століття і досить незрозумілий навіть більшості арабів, не кажучи вже про турків. Коран написаний особливим віршованим розміром, без рим. Коран, збірка проповідей і повчань Мухаммеда, - священна книга мусульман, Біблія ісламу. Він вважається словом Аллаха, переданий пророку на арабській мові через архангела Джейрана. Коран і доповнюючи його Сунна складають в ісламі основу віровчення, права, етики і моралі. У Корані викладені і правила культу.

Обрядовій стороні мусульманство надає першорядне значення: п’ятикратний намаз, пост і хадж входять до числа основних принципів, пяти стовпів ісламу. До них зараховують також головний догмат – віру в єдиний Аллах і добродійну милостиню - зекят. У ісламі багато розпоряджень – заборона на зображення людей і тварин, на вживання алкогольних напоїв, заборона на азартні ігри. Проте в даний час ці заборони часто не дотримуються.

Строго дотримуються тепер тільки два розпорядження – заборона на вживання в їжу свинини і обряд обрізання. Турки здійснюють обрізання хлопчику у віці 7 – 12 років. Звичайно це роблять у серпні або початку вересня. Обрізанню передує стрижка голови, перевірка знань основних молитов. Хлопчика наряджають в красивий костюм із стрічкою через плече, на якій написаний арабський вислів машаллах - Так зберігає Бог!, садять на коня або верблюда і везуть урочисто до сюнетчи-фахівцю, що здійснює процедуру обрізання. Обрізання – велике сімейне свято. Батьки і гості дарують винуватцю торжества, подарунки. У турок і у турецьких курдів в обряді обрізання обов’язково бере участь восприємник, дорослий чоловік, схожий з хрещеним батьком у християн. Він називається кирве. Його обов’язок опікати до повноліття молодого мусульманина, наставляти на шлях істинний. Напередодні обрізання хлопчику вселяють: ти вже чоловік, сильний і хоробрий, повинен бути мужнім, не боятися болю. Надовго запам’ятовується і святковість обряду.18

Великий емоційний ефект мають обрядові богослужіння, що здійснюються по п’ятницях і святах в Мечетях, де грає роль не тільки психічний настрій мас, але і архітектура храму, і незрозуміла, а тому таємнича мова Корану.

Намаз

Мусульманин повинен регулярно, п’ять разів на добу здійснювати молитву – намаз: удосвіта, опівночі, в другій половині дня, після заходу сонця і на початку ночі. До молитви закликає спів муедзина. Вийшовши на балкончик Мінарету, муетзин читає співучо арабські вірші емана – заклику до молитви: Аллах великий! І сповістив про це Магомет. Вставайте на молитву, поспішайте ж до порятунку. Намаз корисно за сон. Вірші повторюються кілька разів і закінчуються словами: Немає іншого Бога, окрім Аллаха.

У Туреччині нові Мечеті все частіше будуються з Мінаретами без внутрішньої дробини, по якій муедзин підіймається на поясний балкончик, щоб проспівати свій заклик. Прогрес бере своє, і муедзина замінює магнітофон із записом ізана. У минулі часи будівництво драбинки усередині Мінарету вважалося особливим мистецтвом. У XVI столітті турецький архітектор Синан побудував в стамбульській Мечеті Суменманійє Мінарет з двома внутрішніми дробинами, та так, що муедзини, підіймаючись по ним, кожен на свій балкончик, ніколи не зустрічалися один з одним.

Перед Намазом обов’язкове обмивання. У дворі великої Мечеті коштує шадирван – шатрова споруда, до якої підведена вода. Іслам ратує за чистоту. Чистота – половина віри, - ці слова приписують Мухам меду. Обмивання необхідне не тільки після фізичного забруднення. Воно потрібно і після дотику до гяура - невірному, після перебування в країні невірних. Намаз наказує здійснювати на особливому молитовному килимку. Носити з собою такий килимок обтяжливо, і біля Мечетей в турецьких містах можна бачити хлопчиків, що продають великі листи обгортувального паперу - килими одноразового користування. В даний час, особливо в великих містах, мало хто звертає увагу на заклики до молитви. Ритм міст вніс свої корективи в розпорядок намазу. Число їх звичайно скорочують до двох – ранкового і вечірнього.19

Хадж

Раніше вважалося, що кожний повнолітній мусульманин, якщо він здоровий і забезпечений матеріально, зобов’язаний зробити хадж – паломництво до Мекки. Хадж здійснюють під час дванадцятого місяця мусульманського календаря – зильхідже. У Туреччині виділяють гроші для здійснення паломництва.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]