Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Милаш.docx
Скачиваний:
7
Добавлен:
26.08.2019
Размер:
2.02 Mб
Скачать

4.5.2. Корпоративний інвестиційний фонд: ооганізаційноспецифіка діяльності

Корпоративним інвестиційним фондом є ІСІ, який створюється

  1. формі відкритого акціонерного товариства і провадить виключно ді- яльність із спільного інвестування.

Засновниками корпоративного інвестиційного фонду не можуть бути юридичні особи, у статутному фонді (капіталі) яких частка дер- жави або органів місцевого самоврядування переаищує 25 %. Корпоративний інвестиційний фонд провадить свою діяльність на підставі статуту, який затверджується відповідно до законодавства та регламенту.

Початковий статутний фонд (капітал) корпоративного інвестицій- ного фонду формується за рахунок грошових коштів, державних цінних паперів, цінних паперів інших емітентів, що допущені до торгів на фондовій біржі або в торговельнонерухомості, необхідних для забезпечення статутної діяльності.

Розмір початкового статутного фонду (капіталу) корпоративного інвестиційного фонду не може бути менше розміру, встановленого за- конодавством для відкритих акціонерних товариств.

Корпоративний інвестиційний фонд провадить свою діяльність, якщо 70 або більше відсотків середньорічної вартості активів, що на- лежать йому на праві власності, вкладені у цінні папери.

Управління активами корпоративного інвестиційного фонду на під- ставі відповідного договору здійснює компанія з управління активами. Корпоративний інвестиційний фонд не має пр^ва емітувати та роз- міщувати цінні папери, крім акцій, які повинні бути тільки простими. Органами корпоративного інвестиційного фонду є загальні збори акціонерів та спостережна (наглядова) рада. Нагляд за діяльністю ком- панії з управління активами здійснює на підставі статуту корпоратив- ного інвестиційного фонду спостережна (наглядова) рада.

300

Розділ 4. Правове забезпечення інвестиційної діяльності в Україні

Корпоративний інвестиційний фонд припиняє свою діяльність шляхом реорганізації (злиття, приєднання, поділу, виділення, перетво- рення) або ліквідації з дотриманням вимог антимонопольного законо- давства.

Корпоративний інвестиційний фонд ліквідується, якщо: вартість його активів стала меншою, ніж початковий розмір статутного фонду (капіталу);

ного фонду у тримісячний строк з дня реєстрації його в реєстрі ІСІ не були укладені договори з компанією з управління активами або збері гачем.

Державна комісія з цінних паперів та фондового ринку може по- рушувати в судовому порядку питання про ліквідацію корпоративного інвестиційного фонду в разі, якщо:

без реєстрації в реєстрі ІСІ;

ронену законом.

Після затвердження ліквідаційного балансу активи корпоративного інвестиційного фонду в строк, що встановлюється Комісією, але не більший за шість місяців, підлягають продажу за грошові кошти. Кошти, отримані від реалізації активів корпоративного інвестиційного фонду,

  1. першу чергу розподіляються між акціонерами, які не є засновниками фонду, пропорційно кількості акцій, що їм належать, у порядку, вста- новленому Комісією.

  1. разі недостатності коштів для викупу акцій за вартістю чистих активів корпоративного інвестиційного фонду в акціонерів, які не є за- сновниками фонду, різниця відшкодовується за рахунок частини коштів, що належить засновникам.

  2. другу чергу вносяться обов'язкові платежі до Державного бюджету України, після чого задовольняються вимоги кредито- рів.

Після закінчення розрахунків у порядку, передбаченому цією стат- тею, ліквідаційна комісія подає Комісії звіт про результати ліквідації, який є підставою для вилучення фонду з реєстру ІСІ. Корпоративний інвестиційний фонд вважається ліквідованим як фонд після його ви- лучення з реєстру ІСІ.

301

Господарські право. Частина друга

4.5.3. Пайовий інвестиційний фонд:

організаційно Ј форма, порядок управління,

специфіка діяльності

Пайовий інвестиційний фоі'д це активи, що належать інвесторам

на праві спільної часткової власності, перебувають в управлінні компа- нії з управління активами та обліковуються останньою окремо від ре- зультатів її господарської діяльності.

Мжінтауилй <й&<ж адга«л& яайоадта ирягавдійнаш §тщ Ц& ИОЖЙ

бути меншим за розмір початкового статутного фонду (капіталу) кор- поративного інвестиційного фонду.

Пайовий інвестиційний фонд створюється за ініціативою компанії

  1. управління активами шляхом придбання інвесторами випущених нею інвестиційних сертифікатів. Шйовий інвестиційний фонд не є юридич- ною особою. Для його створення компанія з управління активами має розробити та зареєструвати в Державній комісії з цінних паперів та фондового ринку регламент інвестиційного фонду, укласти договори

  2. аудитором (аудиторською фірмою), зберігачем, реєстратором, оціню- вачем майна, зареєструвати пайовий інвестиційний фонд у реєстрі ІСІ та організувати відкриту підписку на інвестиційні сертифікати фонду або їх приватне розміщення.

Пайовий інвестиційний фонд вважається створеним з дня його реєстрації у реєстрі ІСІ.

Рішенням Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку від

  1. липня 2002 р. № 197 затверджено Положення про реєстрацію регла- менту інститутів спільного інвестування та ведення Єдиного держав-

ного реєстру інститутів спільного інвестування^. Регламент пайового

інвестиційного фонду є локальним господарським актом, який визначає особливості діяльності пайовоґо інвестиційного фонду та містить відо- мості про: порядок утворення, склад, компетенцію та порядок здійснен- ня діяльності спостережної (наглядової) ради; порядок визначення вар- тості чистих активів та ціни розміщення (викупу) інвестиційних серти- фікатів; порядок визначення розміру винагороди та покриття витрат, пов'язаних з діяльністю фонду, ЩО можуть бути сплачені компанії з управ- ління активами; порядок розподілу прибутку пайового інвестиційного фонду; порядок та строки викупу інвестиційних сертифікатів компанією

  1. управління активами пайового інвестиційного фонду на вимогу інвес- торів; напрями інвестицій (інвестиційна декларація).

  1. Офіційний вісник України. № 33.

302

Розділ 4. Правове забезпечення інвестиційної діяльності в Україні

Учасником пайового інвестиційного фонду є інвестор, який придбав інвестиційний сертифікат цього фонду (фізичні особи не можуть бути учасниками пайового недиверсифікованого інвестиційного фонду).

Інвестори пайового інвестиційного фонду не мають права втруча- тися у діяльність компанії з управління активами, крім випадків, перед- бачених чинним законодавством.

Інвестори пайового інвестиційного фонду, кошти спільного інвес- тування якого залучені шляхом приватного розміщення інвестиційних сертифікатів, можуть утворювати спостережну (наглядову) раду для нагляду за виконанням інвестиційної декларації, зберіганням активів фонду, веденням реєстру власників інвестиційних сертифікатів, про- веденням аудиторських перевірок діяльності та оцінки майна фонду.

  1. числа інвесторів пайового інвестиційного фонду утворюється спостережна (наглядова) рада. Інвестор має право бути обраним до складу спостережної (наглядової) ради або призначити свого представ- ника за умови придбання ним установленої регламентом мінімальної кількості інвестиційних сертифікатів. Рішення спостережної (наглядо- вої) ради пайового інвестиційного фонду приймаються простою біль- шістю голосів і вважаються правомочними у разі участі в голосуванні не менш як двох третин складу ради.

До компетенції спостережної (наглядової) ради пайового інвести- ційного фонду належить: обрання голови спостережної (наглядової) ради; затвердження рішення про розірвання договорів зі зберігачем, реєстратором, аудитором (аудиторською фірмою) та незалежним оці- нювачем майна; затвердження змін до регламенту фонду.

Заміна компанії з управління активами може здійснюватися в уста- новленому Державною комісією з цінних паперів та фондового ринку порядку в разі:

ного фонду в розрахунку на один інвестиційний сертифікат зменшила- ся більше ніж на ЗО відсотків;

ного фонду в розрахунку на один інвестиційний сертифікат зменшила- ся від його номінальної вартості більше ніж на 20 %;

від діяльності з управління активами створеного нею пайового інвес- тиційного фонду;

ліцензії на провадження діяльності з управління активами ІСІ;

303

Господарське право. Частина друга

ліквідації компанії з управління активами.

При неможливості заміни компанії з управління активами, а також при спливі терміну, на який був створений закритий пайовий інвести- ційний фонд, пайовий інвестиційний фонд ліквідується за рішенням Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку.

  1. разі ліквідації пайового інвестиційного фонду компанія з управ- ління активами складає ліквідаційний баланс. У процесі ліквідації па- йового інвестиційного фонду його активи реалізуються за грошові кошти в строки, передбачені Комісією. Грошові кошти, отримані від реалізації, розподіляються:

  1. у першу чергу — здійснюються виплати учасникам, що подали заявки на викуп інвестиційних сертифікатів до моменту прийняття рі- шення про ліквідацію пайового інвестиційного фонду;

  1. у другу чергу — вносяться обов'язкові платежі до Державного бюджету України;

  2. у третю чергу — здійснюються виплати кредиторам компанії

  1. управління активами пайового інвестиційного фонду по погашенню заборгованості, яка виникла у зв'язку з діяльністю пайового інвести- ційного фонду, що ліквідується;

  1. у четверту чергу — здійснюються виплати іншим учасникам па- йового інвестиційного фонду.

Розподіл грошових коштів здійснюється після повного задоволення вимог попередньої черги.

Після закінчення розрахунків у порядку, встановленому цією стат- тею, компанія з управління активами подає державній комісії з цінних паперів та фондового ринку звіт про результати ліквідації, який є під- ставою для виключення такого пайового інвестиційного фонду з Дер- жавного реєстру ІСІ. Пайовий інвестиційний фонд вважається ліквідо- ваним після його виключення з реєстру ІСІ.