Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Біографія Еріка Берна.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
22.08.2019
Размер:
136.7 Кб
Скачать

Біографія Еріка Берна за статтею в. Калиненко [1, с.: 5 - 7]

Ерік Леннард Бернстайн народився в Монреалі в 1910 році і перші своїдвадцять п'ять років прожив у Канаді.

Найважливіше значення для становлення особистості та професійнихустремлінь майбутнього психотерапевта мала можливість спостереження за роботоюбатька - широко практикуючого лікаря. У своїх дитячих іграх Ерік відтворювавроботу лікаря, ретельно інсценуючи всю процедуру. Причому хлопчиковідоводилося вигадувати різноманітні способи впливу на дітей, зякими він грав, щоб вони погоджувалися на роль пацієнтів. З цьогодитячого опьгга, за свідченням самого Берна, беруть початок його погляди напсихотерапію та деякі теоретичні погляди.

У 1919 році помирає батько Еріка, що було для нього, як відзначають усібіографи, найсильнішої травмою. Тепер турбота про родину - Еріка і його сестрі --лягає на плечі матері, які заробляли на життя літературною іредакторським працею. До одинадцятирічного віку відносяться першілітературні опуси Еріка, і з тих пір він продовжує писати все життя. Йогоперу належать не тільки наукові праці, але й науково-популярні і одиндитячі книжки.

У 1935 році Ерік закінчує медичний факультет МакГілловскогоуніверситету, в якому навчався і його батько. Після цього він змінює своюпрізвище, відкидає друге ім'я та іммігрує в США, приймаючи американськегромадянство. Такий його крок багато в чому продиктований існував в ті роки в

Канаді антисемітизмом, що справило наБерна великий вплив, заклавши основутого, що в ТА називають культуральним сценарієм.

У США Берн починає свою кар'єру практикуючого психіатра, одночаснопродовжуючи навчання, спеціалізуючись в психоаналізі. У 1941 році він вступаєв Армейский Медичний Корпус як психіатра. Як уже зазначалося,армійський досвід Берна дав потужний поштовх його розвитку як психотерапевта.

Втім, інтенсивний розвиток в США після війни психотерапії (зокрема,груповий), що дало десятки оригінальних високоефективних напрямків,взагалі багато в чому пов'язане з умовами, які склалися в країні під час

Другої світової війни.

Після демобілізації в чині майора Берн починає широку практику,одночасно сам проходячи аналіз у видатних психоаналітиків. Щоправда, йоговласний аналіз не був успішно доведено до кінця. Берн перервав аналізпісля того, як психоаналітик заборонив йому друге одруження до закінченняаналізу (зауважимо, всі чотири його шлюби були невдалими). До речі, цейособистий досвід послужив однією з причин розриву з традиційним психоаналізом іпідштовхнув Берна до розвитку власної системи.

У 1947 році виходить перша книга Е. Берн «Розум в дії», пізнішеперевидана під назвою «Вступ до психіатрію та психоаналіз длянепосвячених »(Санкт-Петербург, 1991 - російський переклад). Ця книга - зразок науково -популярної літератури, до цих пір з інтересом читається і професіоналами, ішироким читачем.

З кінця 40-х років Берн починає розробляти проблему інтуїції.

Результати його експериментів і теоретичних побудов відображені в циклі зшести статей, опублікованих ним з 1949 по 1962 рік у журналі «Психіатричнийщоквартальник ».

У 50-ті роки складається оригінальна психотерапевтична система

Берна, основу якої складає теорія его-станів - структурний аналіз.

У 1957 році Берн вперше виносить її на суд публіки на конференції

Американської асоціації групової психотерапії та публікує програмнустаттю в «Американському журналі психотерапії». У 1961 році виходить першакнига по ТА «Трансактний аналіз в психотерапії», в якій викладені всіосновні концепції його нової системи, розгорнуті в подальших працях, атакож те, що він детально розробити вже не встиг. Тому ця книгазалишається найважливішим джерелом для фахівців. У 1963 році виходить

«Структура та динаміка організацій і груп», в якій Берн розвиває ідеї

ТА в додатку до групової динаміки і розвитку організацій. У цій книзі

Берн одним з перших звернувся до що стала такою популярною у 80 - 90-і рокипроблеми організаційного розвитку. Правда, в ТА ця область не настількипопулярна, та й у практичній роботі ТА терапевти зазвичай не приділяютьособливої уваги групового процесу. У 1964 році виходить книга, яка зробила

Е. Берн широко відомим - «Ігри, в які грають люди», а в 1966 році --керівництво для психотерапевтів «Принципи групового лікування», пізнішепереіздаваемая.под назвою «Групова психотерапія». Остання книга

Берна «Що ти кажеш після того, як привітався за з'ясування

Теорія трансактного (трансакційного) аналізу була розроблена американським психотерапевтом Еріком Берном у 60-х роках XX століття. Основні положення цієї теорії викладені ним у книзі «Люди й ігри» і широко використовуються в психотерапії при лікуванні різних психічних розладів, а також у роботі психологів з корекції поведінки людини.

Теорія трансактного аналізу може бути з успіхом застосована в практиці прогнозування конфліктів і їх попередження в міжособистісній взаємодії (МОВ).

Основні положення теорії трансактного аналізу

Поняття «трансактний аналіз» означає аналіз взаємодій. Центральною категорією цієї теорії є «трансакція».

Трансакція – це одиниця взаємодії партнерів по спілкуванню, що супроводжується представленням їх позиції.

Е. Берн помітив, що кожна людина в різних ситуаціях займає різні позиції відносно одна одної, що знаходить своє відображення у взаємодії (трансакціях). Основними позиціями при цьому є три, котрі умовно були названі Е. Берном: Батько, Дорослий і Дитина (Дитя). Надалі скорочено ми них будемо позначати відповідно буквами: Б, Др і Дт.

Поведінкові характеристики основних трансакцій

Батько (Б) – вимагає, оцінює (засуджує і схвалює), навчає, керує, піклується і т.п. (Піди і зроби..., Ти зобов’язаний..., Ти не повинен..., Не дозволяється)

Дорослий (Др) – працює з інформацією, розмірковує, аналізує, уточнює ситуацію, розмовляє на рівних, апелює до розуму, логіки і т.п. (Характерні фрази: Що ми знаємо про цей предмет?, Останні дані вказують на ..., тому я пропоную..)

Дитина (Дт) – виявляє почуття (образи, страху, провини і т.п.), підкоряється, пустує, виявляє безпорадність, задає питання: «Чому я?», «За що мене покарали?», перепрошує у відповідь на зауваження і т.п. (користується такими словами: Давайте..., Я хочу..., Як чудово...)

Трансакції, що склалися в процесі МОВ, поділяються на такі типи:

Додаткові трансакції – це такі взаємодії людей, коли у відповідь на ваші дії партнер реагує саме так, як ви хотіли та очікували. Такі трансакції складаються, якщо кожен із партнерів знаходиться на одному рівні (Батько–Батько, Дорослий–Дорослий чи Дитина–Дитина)

Проте трансакція може бути додатковою і при спілкуванні партнерів, які знаходяться на різних позиціях. Це стосується тих випадків, коли лінії трансакції не перетинаються (Батько–Дитина, Дитина–Батько)

Трансакції, що перетинаються, – це ситуація, в якій в процесі взаємодії відповідна реакція суб’єкта МОВ на стимул не є бажаною та очікуваною. Проте слід зазначити, що трансакції, які перетинаються, бувають і корисними. Приклад паралельних трансакцій та трансакцій, що перетинаються зображено на рис. 2 та 3.

Алгоритм трансактного аналізу

1. Скласти матрицю:

2. Виділити суб'єкти МОВ (Sі – «ініціатор», Sm – «мішень»)

3. Усвідомити, з яких позицій виступає кожний з суб'єктів МОВ: Б, Др, Дт.

4. Усвідомити спрямованість позицій кожного суб'єкта МОВ і позначити стрілками в матриці.

5. Використовуючи матрицю визначити кількість розбіжностей у позиціях.

6. Зробити висновок:

а) кількість розбіжностей дорівнює нулю – відсутність конфліктної ситуації;

б) сума розбіжностей від одного до чотирьох свідчить про наявність конфліктної ситуації.