Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Біографія Еріка Берна.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
22.08.2019
Размер:
136.7 Кб
Скачать

2.3. Аналіз психологічних «ігор»

Як вже було сказано в пункті 2.2, «після солодких переживань,пов'язаних з близькістю до матері, дитина починає віддалятися від неї, щобкраще пізнати навколишній світ, який починає заявляти свої права. Але чимкраще дитина адаптується до нього, тим далі він іде від матері, і врезультаті втрачає таке жадане відчуття близькості. Все більшепсихологічних, фізичних та соціальних перешкод буде вставати на йогошляху, але прагнення до близькості не зменшиться. Тому все своє життялюдина буде шукати її в натяки, відображеннях, обіцянки, якістають її тимчасовими замінниками »[2, с.12] Колишнього рівня злиття зіншою людиною він вже не досягне ніколи, і тут у нього відкриваються дваможливості: або побудувати такі відносини з іншою людиною на основідовіри і відвертості, д?? стігнув таким нелегким трудомістким способом дужецінного результату - справжньої близькості; або зайнятисядозвіллям, яке є лише штучним замінникомістинної близькості і щирих почуттів.

Слід зазначити, що явище проведення часу виникає у відповідь нетільки на сенсорний, але ще й на структурний голод. Люди стурбовані тим,щоб структурувати свій час, і вважають, що повинні допомагати один одномув цьому [3]. Таким чином, структурування стає основою нашоїсоціального життя. Операціональні аспект структурування може бути названийплануванням, яке поділяється на три види - матеріальне,індивідуальне та соціальне.

Матеріальне планування виходить із взаємодії з предметнимсвітом, і цікаво нам, якщо забезпечує погладжування, визнання та іншіформи соціальної взаємодії.

Соціальне планування виражається в ритуальних і полурітуальних видахспілкування; основним критерієм стає прийнятність поведінки, що визначаєтьсятрадицією або ритуалом.

Чим ближче знайомі люди, тим частіше виявляється індивідуальнепланування. Воно може призводити до інцидентів, які здадутьсявипадковими, але більш уважне спостереження виявить, що вони виявляються ззавидною періодичністю і спираються на певну поведінкову схему.

Всі трансакції, включені в цей вид планування, підкоряються певнимприхованим правилами і слідують якийсь закономірності. Ланцюги трансакцій,засновані на індивідуальному плануванні, породжують такий феномен, якгри. Основна функція ігор - соціальна функція структурування часу.

Гра - це послідовний ряд додаткових прихованих трансакцій,розгортається в напрямку чітко визначеного та передбачуваногорезультату. Це серія трансакцій, які зовні виглядають цілком правдоподібноі здаються легко пояснити, але в дійсності визначаються прихованоїмотивацією. Іншими словами, це дії, що містять у собі який-небудьпідступ. Відмінною особливістю ігор є наявність прихованого сенсу івиграшу, що означає отримання чогось. Виграш може бутибіологічним, екзистенціальним, внутрішнім психологічним, зовнішнімпсихологічним, соціальним внутрішнім і зовнішнім соціальним, а також можепоєднувати в собі елементи усього перерахованого вище.

Ігри породжуються прагненням партнерів до досягнення переваг зарахунок інших учасників спілкування. Берн і його співробітники розробили широкутипологію ігор. Були виділені наступні категорії ігор: гра довжиною у життя

(сюди відносяться такі ігри, як «Алкоголік,« Боржник »« Поглянь, що я з -за тебе зробив і пр.), подружні ігри ( «У залі суду», «Загнана кінь",

«Подивися, як я намагався» тощо), ігри для вечірок, сексуальні ігри,ігри злочинного світу, ігри для психотерапевтичних сесій іконструктивні ігри (це особлива категорія ігор, названих Берном «хорошими»іграми, які не тільки приносять виграш гравцю, але й дозволяють іншимлюдям отримати конструктивне задоволення).

Говорячи про генезис ігор, Берн робить акцент на тому, що за своєю природоюігри є імітаційними і пропонує розглядати розвиток дитини якпроцес навчання тому, в які ігри треба грати і як в них грати. Тобто по

Берну дитина навчається ігор на основі щоденного досвіду взаємодії здійсністю.

Повертаючись до того, про що йшла мова на початку цього розділу, слідпомітити, що повсякденне життя надає нам досить маломожливостей для досягнення і переживання близькості, крім того, багатоформи близькості з-за своєю інтенсивністю неприйнятні для більшості людей.

Тому час, що витрачається на ігри, складає досить значну частинунашої соціального життя. Потрібно відзначити, що стан близькості, вільноївід ігор, що є найбільш яскравою формою людських відносин, --надзвичайно прекрасне й сильне переживання. Воно настільки сильно, щонавіть за відсутності внутрішньої рівноваги, людина може знайти в цьомупереживанні відчуття безпеки, а значить, зуміти відмовитися від ігор.