Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Біографія Еріка Берна.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
22.08.2019
Размер:
136.7 Кб
Скачать

3. Особливості трансакційної психотерапії

Трансакционный аналіз - по-російськи означає аналіз висловлювань. Ценапрямок психотерапії називається так, тому що аналіз висловлювань

(трансакцій) - основний технічний прийом цього підходу. Однак, сенс ТА -терапії набагато ширше, ніж те, що можна уявити виходячи з назвитехнічного прийому.

Як вже було сказано вище, ТА виник у лоні психоаналізу і розділяєуявлення про те, що життєві невдачі людини пов'язані з йогоспотвореними уявленнями про реальність, причина яких в ранніх дитячихконфліктах. Іншими словами, людина не ефективно взаємодіє зреальністю, тому що сприймає її через фільтри дитячихуявлень. При цьому, психоаналітичний підхід вважає, що зробитиповедінка ефективним до вирішення інфантильних конфліктів - не можливо.

А на їх вирішення, основним психоаналітичним методом: систематичниманалізом вільних асоціацій і перенесення йдуть роки щоденнихпсихоаналітичних зустрічей. Весь цей час пацієнт бере на себезобов'язання не робити спроб серйозних змін поведінки замежами терапевтичного кабінету. І з вищезазначеною точки зору цевиправдано.

ТА вважає (розходячись в цьому з психоаналізом), що радикальнозмінити поведінку, зробити його ефективним можна до або навіть позазалежно від дозволу глибинних дитячих конфліктів. Ця можливістьпов'язана з однією особливістю пристрою психіки. Особистість кожної людинискладається не з однієї програми адаптації до середовища (Я - в рамках якого вінщось може, а чего-то не може), а з декількох програм (его -станів). При чому, те, що недоступно для одного Я в людині, доступнодля іншого! Таким чином, те що «не виходить» по життю, не виходить

«Не взагалі», а з цього, як правило, дитячого або батьківського его -стану.

Основна ідея ТА полягає в тому, що якщо внутрішні конфлікти дитячогоего-стану спотворюють реальність і роблять поведінка не ефективним,теоретично і практично можливо переходити і закріплюватисамоототожнення під тимчасово не актуалізувати, але завжди готове додії, его-стан дорослого, вільний від цих конфліктів. Воно неможе бути не ефективним по відношенню до реальності тому, що цестан, по суті, є програма з адаптації до середовища. Таким чином,основне завдання ТА терапії - перевести Я (самосвідомість) з дитячого его -стану під доросле, тобто активізувати, запустити програму

Дорослого. Причому з цього его-стану людина не тільки можемодернізувати, адаптувати до реальності інші его-стану, а йреалізовувати всі життєві функції - від любові до роботи. Дозвіл жеконфліктів дитячого его-стану з активізацією Дорослого вперше отримуєнадійну опору і здійснюється Дорослим (якщо це взагалі стане потрібно)після вирішення основних життєвих проблем.

Як на практиці, тобто в психотерапевтичної групі ТА, відбуваєтьсяактуалізація і утримання активності Дорослого его-стану? Так як миреалізуємо свою поведінку у вчинках і словах то на групі ми можемо, восновному говорити. Значить, систематично звертати увагу на те, як миговоримо, аналізувати трансакції на предмет того, наскільки вониспіввідноситься з цілями нашої присутності на занятті і означаєактивізувати его-стан Дорослого. З цього его-стану учасникианалізують свої життєві проблеми, формують нові способи їх вирішення.

Основні труднощі, з якою на перших порах стикаються учасникигрупи, полягає в тому, що спочатку, звично активізуються не ефективнідля роботи его-стану батька та дитини. Зі стану Батьки людинааналізує свої проблеми точно так, як це зробив би його власнийреальний з батьків, з усіма звичними для нього стереотипами, новогорішення при цьому чекати не доводиться. Крім того, Батько в нас частоколивається: роздути власні амбіції і стати на бік дитини протиспроб дорослого розібратися в питанні або заспокоїти дитину і датиможливість активізуватися Дорослій?

При самоаналізі з его-стану Дитини проблема інша. Учасниквкрай болісно реагує на зворотний зв'язок ведучого або групи. "Менелають, - схильний думати дитина в нас, - значить, не люблять ". Потім слідобраза чи гнів. Емоційна реакція в свою чергу блокує рішенняпроблеми. З точки зору постійних зусиль з утримання себе в змозі

Дорослого участь у групі - конфронтація з самим собою. Проте вже однерозуміння природи своїх реакції, їх перед-очікування, спостереження, дослідженняїх походження і функцій - запускає і утримує его-стандорослого. Це дає можливість, усвідомивши свою поведінку, перевірити його напредмет відповідності дійсності і прийняти нове рішення увідповідно з актуальними цілями.

Отже, люди змінюються. Ми міняємося не просто тому, що розуміємонаші старі патерни поведінки, але і завдяки активному прийняттю рішень дозміни цих паттернов. Здійснювані нами зміни можуть виявитисяадекватними і стійкими. З цих посилок випливають такі два основніпрактичних принципу ТА:

1. Контрактний метод. Якщо ви фахівець з ТА, а я - ваш клієнт, томи несемо взаємну відповідальність за ті зміни, які хочемоздійснити. Даний метод виходить з того, що ти і я знаходимося у рівномустановищі: ти не зобов'язаний робити що-небудь для мене, і я не чекаю від тебе цього.

Оскільки ми обидва беремо участь у процесі зміни, нам необхідночітко уявляти собі частку участі кожного в цьому завданні, тому миукладаємо контракт. Він визначає частку відповідальності, яку бере насебе кожна сторона. Як клієнт я кажу про те, що хочу змінити і щозбираюся зробити для цього. Ти, як фахівець, підтверджуєш своє бажанняпрацювати зі мною для досягнення цієї мети і зобов'язуєшся використовувати своїкращі професійні навички, заявляючи про те, яку компенсацію ти хочешотримати за свою роботу. Тобто в ТА-терапії рішення проблеми не віддається навідкуп «совісті терапевта» або «свідомості клієнта», а з її постановки ібезкомпромісного рішення все й починається. Іншими словами, робота повзяття та утримання відповідальності за успіх терапії входить в ТА утерапевтичну програму

2. Відкрита комунікація. Ерік Берн наполягав на тому, щоб якклієнт, так і терапевт володіли повною інформацією щодо того, щовідбувається в їх спільній роботі. Це випливає з основної посилки ТА проте, що кожна людина здатна самостійно думати, тобтофункціонувати з его-стану батьків. У практиці ТА запису терапевтадоступні для клієнта. Для полегшення спілкування фахівця і клієнтаположення ТА викладаються доступною мовою.

Висновок

Трансакционный аналіз є самостійним напрямкомпсихологічної теорії і практики. Психотерапія, розроблена Берном,покликана звільнити людину від впливу сценаріїв, що програмують їїжиття, через їхнє усвідомлення, через протиставлення ним безпосередності,спонтанності, близькості і щирості в міжособистісних відносинах, черезвироблення розумного і незалежної поведінки. Кінцевою метоютрансакційної аналізу є досягнення гармонії особистості череззбалансовані взаємини між усіма его-станами. На відміну відпсихоаналізу, що проводиться індивідуально протягом тривалого часу,трансакційний аналіз передбачає сеанси групової терапії,забезпечують досить швидкий позитивний ефект.

Додаток