Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Біографія Еріка Берна.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
22.08.2019
Размер:
136.7 Кб
Скачать

2.2. Трансакційний аналіз

Перш, ніж перейти до самого трансакційної аналізу, слідзупинитися на берновской теорії соціальної взаємодії. Великеувагу у своїй теорії Берн приділяє ідеї сенсорного голоду або сенсорноїдеривації [2]. Сенсорна депривація впливає як на дітей, так і надорослих: дестабілізується психічний стан аж до розвиткутимчасового психозу або іншого психічного порушення, можуть відбуватисязміни на біологічному рівні (недостатня стимуляція ретикулярноїформації може призвести до незворотних змін у нервових клітинах).

Розмірковуючи про соціальні механізми сенсорної депривації, Берн пишенаступне. «Після солодких переживань, пов'язаних з близькістю до матері,дитина починає віддалятися від неї, щоб краще пізнати навколишній світ,який починає заявляти свої права. Але чим краще дитина до ньогоадаптується, тим далі він іде від матері, і в результаті втрачає настількибажане відчуття близькості. Все більше психологічних, фізичних ісоціальних перешкод буде ставати на його шляху, але прагнення до близькостіне зменшиться. Тому все своє життя людина буде шукати її в натяки,відображеннях, обіцянки, які стають її тимчасовими замінниками »[2,с.12] У дорослому житті дитячий сенсорний голод перетвориться в спрагувизнання. Жести визнання по своїй психологічній суті нагадуютьпогладжування. У результаті Берн бере це слово (погладжування) яктерміна для позначення інтимного фізичного контакту і розуміє під цимбудь-який акт (слово або дія), який спрямований на вираження визнання.

Обмін погладжуваннями Берн приймає за одиницю соціальної взаємодії івважає, що саме обмін погладжуваннями утворює трансакцію.

З вищесказаного випливає, що Е. Берн визначає трансакцію якодиницю спілкування. Якщо двоє, троє чи більше людей зустрічаються, то рано чипізно один з них заговорить або будь-яким іншим способом дасть зрозумітиіншим, що обізнаний про їх присутність. Це називається трансакційнихстимулом. Людина, до якої звернуто трансакційний стимул, у відповідь щосьскаже чи зробить. Ця відповідь називається трансакційної реакцією.

У процесі комунікації Берн виділяє кілька правил. Перше правилоговорить: процес комунікації буде протікати гладко, поки трансакціїдодаткові (див. рис.2) (відповідна реакція відповідає очікуванням агентаі характерна для здорових природних людських відносин). Слідствоз цього правила: поки трансакції додаткові, процес комунікації можепродовжуватися невизначено довго. Зворотне правило полягає в тому, щопроцес комунікації руйнується, коли трансакція стає перехресної

(див. рис.3). Прикладом до цієї схеми може бути діалог:

- Давай розберемося, чому в тебе знизилася успішність (В -> В).

- Неправда, мені просто не щастить, а вам лише б посварити мене (Ре ->

Р).

Всі можливі види трансакцій відображені на схемі, що зображена нарсі.4. Додаткові трансакції між «психологічно еквівалентними» его -станами представлені лініями (1-1) 2, (5-5) 2 і (9-9) 2. Трансакції (2 -

4) (4-2), (3-7) (7-3) і (6-8) (8-6) теж додаткові. Всі іншікомбінації утворюють перехресні трансакції.

Прості додаткові трансакції найчастіше зустрічаються принеглибоких виробничих або громадських взаєминах. Їх легкопорушити простими пересічними трансакціями.

більш складними є приховані трансакції, що вимагають одночасногоучасті більш ніж двох его-станів. Ця категорія є основою для ігор.

Тут нарівні зі звичайною трансакцією (наприклад Дорослий-Дорослий)одночасно відбувається прихована трансакція, в якій одна людинаприймає участь на підсвідомому рівні, а інший відмінно її «бачить» і вміломаніпулює своїм партнером, а іноді обидва в процесі прихованої трансакціївиступають нарівні, і це приносить їм задоволення. Наприклад:

Хлопець: Хочеш, покажу тобі мою стереосистему?

Дівчина: Так! Я завжди мріяла побачити її!

На соціальному рівні відбувається розмова Дорослих простереосистема, але на психологічному рівні це розмова Дитину з

Дитиною, зміст якого - загравання. Така трансакція називаєтьсяподвійний прихованою. А, наприклад, приховані трансакції Дорослий-Дорослий

(соціальний рівень), Дитина-Дорослий (психологічний рівень) називаютьсякутовими (по виду зображення).

Отже, ми підрозділяє трансакції на додаткові і пересічні,на прості і приховані, а останні - на кутові і подвійні.

Рис.2. Доповнить. трансакція Рис.3. Перехресна трансакція

Рис. 4. Схема взаємин