Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекція №7.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
11.08.2019
Размер:
149.5 Кб
Скачать

Статеві відмінності в психологічних якостях

До теперішнього часу практично всі дослідження враховують чинник статі, тому є дані про відмінності психологічних характеристик у чоловіків і жінок (2, 8). Так, наголошуються варіації в області здібностей. Ще А. Гезелл виявив, що у хлопчиків в порівнянні з дівчатками краще розвинена крупна моторика, а у дівчаток – дрібна. Порівняння інтелекту і здібностей показало, що жінки, в порівнянні з чоловіками, володіють великим словарним запасом, вищою побіжністю і ясністю мови (проте це не обов'язково детерміновано біологічно, тому що матері, як правило, більше розмовляють з дочками, чим з синами). Проте загальний показник інтелектуальності у чоловіків декілька вище, але і тут виникає додаткова змінна: перевищення досягається завдяки присутності у вибірці чоловіків з фемининной полоролевой ідентичністю, тоді як у маскулинных чоловіків інтелект не відрізняється від інтелекту жінок (10).

Сприйняття і увага до зміни деталей зазвичай також краще розвинено у жіночої частини популяції, але при цьому вони частіше помиляються в оцінці просторових відносин і відгукуються на помилкові просторові стимули. Технічні здібності раніше розвиваються і краще виражені у хлопчиків. Вербальні здібності з достовірністю вище у жіночої частини популяції, дівчатка також швидше освоюють читання (примітно, що такі порушення як дислексия і дисграфія частіше наголошуються у хлопчиків).

Що ж до здібностей до мистецтв, то дівчатка, як правило, раніше починають малювати і більш охоче це роблять, чим хлопчики, уміють виносити тонші думки про мистецтво. Втім, ці відмінності нерідко пов'язують з прийнятими особливостями виховання (наприклад, темпи розвитку мови пов'язують з особливостями ігри дівчаток, які в основному моделюють спілкування; змінивши традиційні «об'єктні» ігри хлопчиків в машинки, конструктор і т.п., можна простимулювати також і їх мовний розвиток, проте при цьому залишається відкритим питання про ризик спотвореної полоролевой ідентичності). У сфері музичних здібностей відмінностей не виявлено.

У структурі темпераменту також спостерігаються відмінності. Так, результати, отримані за допомогою опитувальника В.М. Русалова, що включає 8 шкал, відзначають відмінності по 6 шкалам. У жінок вище показники соціальної пластичності, емоційності, соціальній емоційності, а у чоловіків – показники эргичности, пластичності і індивідуального темпу. Соціальна эргичность і соціальний індивідуальний темп з підлогою практично не пов'язані (10).

Отже, чоловіки характеризуються ширшою сферою діяльності, гнучкістю мислення, прагненням до праці, високою швидкістю виконання операцій при здійсненні наочної діяльності. А жінки відрізняються легкістю вступу до соціальних контактів, підвищеною чутливістю до невдач на роботі і в спілкуванні, неспокоєм, невпевненістю. Таким чином, згідно теорії В.А. Геодакяна, можна оцінити спрямування еволюційного процесу: в області темпераменту за такими ознаками, як соціальна эргичность і соціальний темп, еволюція завершена, надалі у жінок відбудеться збільшення значень эргичности і пластичності, зменшення соціальної пластичності, зниження емоційної чутливості.

Розглядаючи особливості емоційної сфери, багато дослідників відзначають велику сензитивность дівчаток в порівнянні з хлопчиками, що, з одного боку, обумовлює відмінність неврозів у хлопчиків і дівчаток, а з іншої – призводить до того, що протиправна поведінка частіше наголошується серед хлопчиків, особливо починаючи з підліткового віку. Невротичні відхилення дівчаток частіше полягають в появі страхів, хвилювання, шкідливих звичок аутоагрессивной етіології (кусання пальців, грызение нігтів і т.д.). У хлопчиків більше поширені проблеми поведінки. Що ж до відмінності в системах цінностей, то вони виявляються у дітей до підліткового віку і згладжуються серед дорослих. Так, дівчатка більше орієнтовані на цінності особистої привабливості, сімейного благополуччя, а в професійній сфері – на набуття нового цікавого досвіду і розширення круга спілкування, тоді як хлопчики і тут в основному звертаються до взаємодії з «великим соціумом», виражаючи прагнення до влади, незалежності, вигоди (2).

Нарешті, аналіз особових чинників Великої П'ятірки показав, що по всіх чинниках, окрім відвертості до досвіду, спостерігається статевий дипсихизм (8). Екстраверсія, що включає домінантність і пошук відчуттів, більше виражена у чоловіків; зате доброзичливість, що включає якості турботи і любові, сильніше виражена у жінок. Психотізм більше властивий чоловічій підвибірці.

У подальших розділах ми зупинимося також і на особливостях духовно-світоглядної сфери, що розрізняє чоловіків і жінок, на характеристиках їх етичних систем і способів поведінки в різних ситуаціях. Статеві відмінності неможливо ігнорувати, тому що вони присутні в індивідуальних особливостях будь-якого рівня, посилюючись з віком, через що навіть вікові періодизації зрілого розвитку складаються окремо для чоловіків і жінок.

Отже, більшість сучасних психологів сходяться в тому, що психологічне призначення жінки полягає в збереженні і розвитку внутрішнього світу, підтримки емоційних відносин з людьми, а чоловіки покликані завойовувати і охороняти зовнішній простір життя своєї сім'ї. Енергія чоловіків направлена зовні, жінок – всередину, чоловіки активні, жінки чутливі (сприйнятливі, що зовсім не означає пасивності) (12, 13, 14).

В даний час більше відомо про психоаналіз чоловіків, маскулінізація відзначає і основні напрями еволюційного процесу. Реабілітовуючи культурний і психологічний статус жінки, відомий містик Д. Андреев одним з небагатьох позитивно визначив історичну місію жінок, яка полягає в тому, щоб «запліднити» собою творчий геній чоловіків, бути музою-натхненником, подібно до того як в плані фізіологічному жінку запліднив чоловік. Таким чином, жінці відведена основна продуктивна роль в духовному розвитку людства. Про це ж писав і К.Г. Юнг: «Жінка з своєю такою несхожою на чоловічу психологією є джерело інформації (і завжди ним була) про речі, недоступні чоловікові» (15, с. 253).

Узагальнюючи сказане, важливо підкреслити, що психологічні особливості повинні виводитися з еволюційного і культурного призначення кожної статі. Оскільки біологічно вони рівноправні, то інтерпретація особливостей і визначення стратегії самоактуалізації повинні будуватися з урахуванням этологических підстав.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]