Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекція №7.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
11.08.2019
Размер:
149.5 Кб
Скачать

Нейроандрогенетична теорія л. Елліса

Отже, відмінності між жінками і чоловіками існують, мають еволюційне обгрунтування і багато в чому інстинктивну природу (2, 3, 4, 5, 10, 14). До теперішнього часу існує також і фізіологічне, побудоване на вивченні дії статевих гормонів, пояснення особливостей поведінки людини. Нейроандрогенетична теорія Елліса стверджує, що статеві відмінності в поведінці пов'язані з дією андрогенів на мозкові системи. Як відомо, у кожної людини присутні і чоловічі, і жіночі гормони, але у чоловіків домінують андрогени, а у жінок – естрадіол. Існують 2 стадії впливу статевих гормонів на мозок: перша, «організаційна», має місце на третьому місяці життя ембріона, а друга, «активаційна», — під час статевого дозрівання. Ці два моменти характеризуються особливою інтенсивністю формування біологічної статі людини. Чотири типи досліджень підтвердили зв'язок біологічної статі і психологічної поведінки: маніпуляція андрогенами унаслідок кастрації, кореляційні дослідження, вивчення поведінки до, в час і після пубертата. В результаті було виділено 12 стійких поведінкових програм, пов'язаних з чоловічою статтю (що знаходяться під андрогенетическим контролем). Відповідно, типова жіноча поведінка характеризується відсутністю цих способів поведінки (6, 10).

1. Наступальна еротична поведінка: від чоловіків чекають ініціативи, тоді як жінкам прояв еротичних ініціатив протипоказаний, бо воно приходить в суперечність з інстинктом. К. Лоренц в умовах експерименту змусив самку однієї з рибок пливти назустріч самцеві, що привело останнього в стан стресу, а статева щілина у нього надовго закрилася.

2. Агресивна поведінка: чоловікам властиве інструментальне відношення до світу, при якому потрібно постійно щось руйнувати, щоб створювати нове.

3. Просторова орієнтація: чоловіки кращі, ніж жінки, сприймають простір, віддаленість, швидкість. Тому вони і чутливіші до цих вимірювань.

4. Територіальна поведінка: чоловікам властиво «позначати» і перевіряти свою територію, а також охороняти її межі, тому «Хто сидів на моєму стільчику?» — типово чоловіча реакція, так само як і розкидання і «забуває» речей і ін.

  1. Витривалість до болю: у чоловіків спочатку нижче больовий поріг, чим у жінок, підготовлених природою до статей, тому вони вимушені з нею краще справлятися.

  2. Повільне засвоєння оборонних умовних рефлексів: чоловікам властивіше нападати, а не захищатися, у зв'язку з чим у хлопчиків часто наголошуються проблеми в дитячому колективі, викликані невмінням дати здачу.

  3. Слабкий прояв емоційних реакцій у відповідь на загрозу: чоловіки схильні приховувати, а не демонструвати переживання, які не стають менш сильними, але виявляються або в поведінці, або в психосоматичних захворюваннях.

  4. Наполегливість, або персистентностъ, при виконанні завдання без підкріплення: чоловікам зважаючи на їх слабку навчану властиво наступати на одні і ті ж «граблі» і ломитися в закриті ворота.

  5. 9. Слабкий зв'язок з найближчими родичами: чоловіки, як правило, менше нудьгують по членах своєї сім'ї, чим жінки, рідше згадують про батьків.

  6. Періферізация: тяга до створення «груп» по інтересах у дорослих і особливо підлітків (клуб, гараж, рибалка). Жінкам від цього відмовитися набагато легше.

  7. Пошук пригод, нових і складних подразників: чоловіки втомлюються від монотонності і тому іноді бувають схильні хороше, але вже відоме, проміняти на незрозуміле і нове, звідси – секрет їх несподіваних на перший погляд захоплень.

  8. «Хижацька» поведінка, пов'язана з полюванням: тяга до суперництва і небезпек, через що чоловікам не тільки важливо добитися поставленої мети, але і обійти в цьому процесі суперників; перемога без боротьби не приносить задоволення.

Звичайно, не обов'язково всі програми виявляються у чоловіків, але те, що перераховане, відноситься до сфери статевого дипсихизма.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]