Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
voprosy_gayday_-_kopia.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
07.08.2019
Размер:
138.24 Кб
Скачать
  1. Розпорядчі та заборонні знаки.

Розпорядчі знаки застосовуються для упорядкування та обмеження пересування за маршрутами. Вони дозволяють рух тільки певним групам туристів, дозволяють рух і подолання перешкод тільки в певному напрямку, наказують зупинку в певних місцях. Відмітна особливість більшості розпорядчих знаків - блакитний коло з білим зображенням символу. Приписуюче маркування необхідне для попередження виходу недосвідчених людей на складні траси, а також для орієнтування досвідчених туристів на небезпечних ділянках. В якості символів розпорядчих знаків можна застосовувати символи, що використовуються при позначенні об'єктів і маршрутів на вказівних знаках. При цьому нове оформлення (блакитний коло, біла фігура) відповідно змінює зміст знака. Розпорядчі знаки, залежно від їх призначення, слід встановлювати перед об'єктом (на тій же відстані, що й попереджувальні знаки) або на початку і в вузлових точках маршруту.Заборонні знаки накладають загальна заборона на окремі форми поведінки туристів під час перебування на маршруті. Заборона зазвичай буває пов'язане із завданнями охорони природи, забезпечення безпеки подорожей, а також з прийнятими нормами співжиття. Відмітна ознака більшості заборонних знаків - коло з червоним обрамленням.

Якщо за допомогою знака бажано, наприклад, вказати на необхідність дотримання на території туристичної бази, притулку або стоянки тиші в нічний час, то знак «Не шуміти» супроводжують зазначенням про час його дії.

  1. Текстові види маркування.

Найбільш доцільно розміщ такі види інформ на охорон терит, біля тур притулків, об'єктів екскурс огляду, перед заповід, лісовими кордонами і т. п. Рекоменд застосов знаки, як правило, прямокут форми стандарт форматів:А-0,А-1,А-2,А-3,А-4. Шрифт і колірна гамма не повинні відрізнят від прийнят на фігурних знаках та маршрутних марках: колір фону біл знаків бажано мати синім,для знаків, що містять певні обмеження і заборони, - білий (жовтий) з червоним обрамленням.Найбільш ужив знак текст інформ -покажчик маршруту. Його треба встанов на початку кожного марк маршруту і повторювати через кожні 5-10 км.На покаж маршр познач не більше 3 об'єктів (насел пунктів, лісових урочищ, річок тощо), через які проходить маркована траса, і відстань до них. При викор для маршр покаж формату А-3 висота букв основного шрифту може бути 35-40 мм, допоміж - 15-20 мм.. На кожній схемі бажано відобр такі елементи:основні річки та озера;головні верш, перевали, оглядові точки; основні дороги;установи туризму;екск об'єкти, об'єкти спортивно-оздор туризму;марковані траси.На схемі в легенді доцільно дати пояснення всім знакам маркува, що зустріч на маршр в даному районі, а також повідом довжину і признач кожного з маркованих маршрутів. Покажчики відстаней слід застосов для інформа про відстані до об'єктів, які можуть і не лежати на даному марк маршруті. З метою більшої наочності на покажчику можна замість тексту викор зразки фігурних знаків.У числі інших текст засобів шляхової інформ на маркованих маршрутах також можливі:інформаційні щити, що містять опис природних, історичних чи інших пам'яток, біля яких вони встановлені;азимутальні схеми та диски (на оглядових точках) з напрямами і відстанями до інших об'єктів; кілометрові стовпи і пікети;описи рідкісних рослин і тварин, що охороняються на території, по якій проходять марковані траси; оголошення про межі заповідників, витяги з правил поведінки в даному заповіднику, заказнику, на території пам'ятки природи;оголошення про місця, часу, умови дозволеної полювання та рибної ловлі;Покажчики маршрутів, маршрутні схеми й інші додаткові засоби маршрутної інформації треба встановлювати на туристських стежках по можливості з використанням в якості опор місцевих предметів: стовпів ліній зв'язку, парканів, стін будинків і т. п.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]