Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Біологія.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
07.07.2019
Размер:
237.06 Кб
Скачать

8.5.31. Яке явище називається зчепленим успадкуванням? Що являє собою група зчеплення?

Явище зчепленого успадкування пов'язане з тим, що кількість генів переважає кількість хромосом організму, тому одна хромосома містить не один, а багато генів. Таким чином, поруч з ознаками, які успадковуються незалежно, є ознаки, які успадковуються зчеплено, тобто ознаки, які контролюються генами, розташованими в одній хромосомі. Гени, розташовані в одній хромосомі, утворюють групу зчеплення. Число груп зчеплення організму дорівнює числу хромосом в гаплоїдному наборі. Явище зчепленого успадкування відкрив американський генетик Томас-Хант Морган. Воно покладене в основу створеної ним хромосомної теорії спадковості.

8.5.32. Як було доведено, що гени в хромосомі розташовані в лінійному порядку?

Те, що гени в хромосомі розташовані в лінійному порядку, встановив Т.-Х. Морган. Це положення доведене шляхом спостереження за явищем зчепленого успадкування, зокрема тим, що гени, розташовані в одній хромосомі, внаслідок кон'югації гомологчних хромосом в профазі 1-го мейотичного подіну можуть відокремлюватись один від одного й переходити в іншу (явище кросинговеру). Т.-Х. Морган показав, що сила зчеппення між двома генами в одній хромосомі обернено пропорційна відстані між ними і, таким чином, для кожної пари генів відсоток кросинговера (перехресту) є величиною, характерною саме для цієї пари генів.

8.5.33. Чому дорівнює сила зчеплення генів у групі зчеплення? Чи можуть гени, які входять до групи зчеплення, успадковуватись незалежно?

Сила зчеплення між генами, розташованими в одній хромосомі, обернено пропорційна відстані між ними з хромосомі. Це положення називається законом Моргана. Якщо гени розташовані в хромосомі на значній відстані один від одного (відстань у 50 морганід і більше (1 морганіда — одиниця відстані між генами в хромосомі, названа на честь Т.-Х. Моргана, вона відповідає такій відстані між двома генами, при якій кросинговер відбувається в 1% гамет), ознаки успадковуються незалежно, незважаючи на те, що гени, які ці ознаки визначають, локалізовані в одній хромосомі.

8.5.34. Що являють собою генетичні карти хромосом? Як визначають відстань між генами в хромосомі?

Встановлення факту, що гени знаходяться в хромосомі в лінійному порядку і кожен ген займає своє певне й постійне місце (локус), дало можливість створити генетичні карти хромосом. На генетичних картах хромосом показано порядок розташування генів у хромосомі і відносні відстані між окремими генами. Ці відстані можна обчислити, визначивши частоту кросинговера (перехресту хромосом) між окремими генами. Порівнявши частоту кросинговера між окремими парами генів, можна зробити висновок про порядок розташування генів у хромосомі.

8.5.35. Скільки груп зчеплення спостерігається в каріотип! дрозофіли?

Каріотип дрозофіли складається з чотирьох пар хромосом, тобто ми маємо справу з чотирма групами зчеплення.

8.5.36. Чому дрозофіла виявилася вдалим об'єктом для генетичних досліджень?

Муху-дрозофілу вперше використав для дослідів Т.-Х. Морган, а вже потім її стали широко використовувати у генетичних дослідженнях. Вона легко розмножується в лабораторних умовах, плодюча, кожні 10- 15 днів за оптимальної для неї температури (+25-26°С) дає нові покоління. Для неї характерні численні й різноманітні спадкові ознаки і невелика кількість хромосом (4 пари в диплоїдному наборі).

8.5.37. Хто автор хромосомної теорії спадковості? Які її основні положення?

Автор хромосомної теорії спадковості — видатний американський генетик Томас-Хант Морган. Основні положення цієї теорії такі: гени розташовані в хромосомах; різні хромосоми містять різну кількість генів; набір генів кожної з не гомологічних хромосом унікальний; у хромосомі гени розташовані в певній послідовності по її довжині в лінійному порядку; алельні гени займають певні й ідентичні локуси (місця) гомологічних хромосом; гени однієї хромосоми утворюють групу зчеплення, завдяки чому має місце зчеплене успадкування деяких ознак; сила зчеплення між двома генами обернено пропорційна відстані між ними в хромосомі; зчеплення між генами, розташованими в одній хромосомі порушується внаслідок кросинговеру, під час якого гомологічні хромосоми обмінюються своїми ділянками; частота кросинговеру для кожної конкретної пари генів є величиною відносно сталою; кожний біологічний вид має специфічний набір хромосом (каріотип).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]