Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
otvety ep.doc
Скачиваний:
30
Добавлен:
28.04.2019
Размер:
822.78 Кб
Скачать

20. Сутність оборотних коштів підприємства

На підприємствах мають місце поточні витрати фінансових (грошових) коштів, які у процесі господарювання здійснюють певний кругообіг (проходять грошову, виробничу й товарну стадії).

Оборотні кошти – це сукупність грошових коштів підприємства, необхідних для формування й забезпечення кругообігу виробничих оборотних фондів та фондів обігу

Оборотні кошти (поточні активи) – це засоби, які інвестовані підприємством в поточні операції під час кожного операційного циклу.

Оборотні кошти (Circulating assets) - це сукупність коштів підприємства, що авансуються на створення оборотних фондів та фондів обігу і забезпечення їх неперервного обігу. Якщо оборотні фонди виступають у вигляді предметів праці, то фонди обігу — це кошти, вкладені в запаси готової продукції, товари відвантажені та в дорозі, а також кошти на рахунках та в касі підприємства. З огляду на це розрізняють оборотні кошти у сфері виробництва та у сфері обігу, які в сукупності своїй забезпечують неперервність виробництва та реалізації продукції.

У своєму кругообігу оборотні кошти проходять послідовно три стадії:У своєму кругообігу оборотні кошти проходять послідовно три стадії:

- грошову

- виробничу

- товарну

Грошова - підготовча, де гроші перетворюються у виробничі запаси.

Виробнича безпосередній процес виробництва. Де результатом є випуск готової продукції.

Товарна - авансова оборотні кошти виступають у вигляді готової продукції.

21. Дайте визначення поняття «оборотні фонди» підприємства. Розкрийте сутність оборотних фондів та визначте основні риси, які відрізняють їх від основних фондів

Оборотні фонди – це частина виробничих фондів у вигляді певної сукупності предметів праці, елементи яких цілком споживаються в кожному виробничому циклі, змінюють або повністю втрачають натуральну форму і переносять всю свою вартість на вартість продукції (послуги) , що виробляється. Основні фонди — це засоби праці, які мають вартість, функціонують у виробничому процесі тривалий час, не змінюючи при цьому своїх форм і розмірів, а свою вартість переносять на вартість готової продукції поступово, шляхом амортизаційних відрахувань.

Оборотні фонди перебувають у постійному русі. Оборотні фонди поділяються на :

  • Виробничі запаси становлять найбільшу частину  оборотних фондів.

- запаси сировини;

- запаси основних і допоміжних матеріалів;

- запаси покупних напівфабрикатів;

- запаси палива та пального;

- запаси тари;

- запаси ремонтних деталей та вузлів;

- запаси малоцінних інструментів;

- запаси господарського інвентарю

  • Незавершене виробництво – це предмети праці, обробку (переробку) яких не завершено підприємством. Вони перебувають безпосередньо на робочих місцях або в процесі  транспортування від одного робочого місця до іншого.

  • Витрати майбутніх періодів – це грошові витрати, які зроблено в даний період, але які буде відшкодовано за рахунок собівартості продукції (роботи, послуг) у наступні періоди.

- витрати на підготовку виробництва;

- витрати на освоєння випуску нових виробів;

- витрати на раціоналізацію та винахідництво;

- витрати на придбання науково-технічної та економічної інформації;

- витрати на передплату періодичних видань.

Речовим змістом оборотних фондів є предмети праці, а також деякі засоби праці. Джерелом формування оборотних засобів підприємства є власні і залучені засоби.Сукупність оборотних фондів та фондів обігу підприємства становлять його оборотні засоби (або оборотні кошти).

Структура оборотних фондів на підприємствах різних галузей має значні відмінності, зумовлені конкретними технологіями і формами організації виробництва, умовами забезпечення матеріальними ресурсами, цінами на них тощо.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]