Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
СУЯ методические рекомендации к КП.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
27.04.2019
Размер:
210.94 Кб
Скачать

Визначення

Ми - компанія в цілому й кожному окремому працівнику.

Конкурентноздатні вироби й послуги - результати нашої праці, що представляють більшу цінність для споживача з погляду його витрат, чим аналогічні вироби й послуги наших конкурентів.

Споживач - особа, що одержала результати діяльності при виконанні попередньої операції в рамках фірми або за її межами.

Здійснення політики

Виконання даної політики має на увазі розуміння всіма працівниками компанії очікувань споживачів і надання їм виробів або послуг відповідно до цих очікувань або понад них.

Необхідно постійно оцінювати й переглядати всі вимоги, щоб додержуватися змін в очікуваннях споживачів. Роботу варто виконувати відповідно до заданих вимог.

6.12 У розділі «Цілі в сфері якості» необхідно сформулювати мети організації в області якості, використовуючи при цьому рекомендації з роботи [2]. Цілі визначаються на основі встановленою організацією політики в сфері якості й повинні бути досяжними.

Приклад

В області фінансових ресурсів метою може бути: «збільшення оборотного капіталу до 5 млн. гривень протягом трьох років». В області досліджень і впровадження нововведень - «розробка виробу (наприклад, двигуна) у діапазоні цін (конкретно) з коефіцієнтом викидів менш 10% протягом двох років при витратах, що не перевищують N грн. (конкретна величина)», а в області випускаємої продукції, - «введення нового виробу (наприклад, двигуна) протягом конкретного періоду часу (наприклад, один рік) певною вартістю (наприклад, п'ять тисяч гривень)». В області взаємозв'язку зі споживачами - «забезпечення повної відсутності рекламацій від споживачів», а у взаємозв'язку з постачальниками - «введення оцінки якості роботи постачальників». В області функціонування системи управління якістю - «введення кількісної оцінки результативності й ефективності коригувальних і попереджуючих дій».

6.13 У розділі «Розподіл відповідальності» варто відобразити розподіл відповідальності за елементи системи управління якістю між керівниками організації першого й другого рівнів відповідно до вимог ДСТУ ISO 9001. Розподіл відповідальності необхідно представити у вигляді матриці відповідальності.

Матрицю відповідальності звичайно виконують у вигляді таблиці. Знаком «+» указують відповідальність в області якості. Відповідальність за конкретний елемент системи управління якістю покладають тільки на одну посадову особу з обліком його посадових обов'язків.

6.14 У розділі «Посадові інструкції» варто привести інформацію про посадові обов'язки керівників першого й другого рівнів або посилання на них, а також указати їх відповідальність за елементи системи управління якістю відповідно до «Матриці відповідальності».

6.15 Опис системи управління якістю варто виконувати відповідно до вимог ДСТУ ISO 9001 (п. 4 - 8) і завданням на курсову роботу. Повинні бути зазначені відповідальні за елементи системи управління якістю й, при необхідності, наведені посилання на застосовувані в діяльності організації документовані методики, а також перехресні посилання між обраним стандартом і Посібником з якості.

Приклад

Таблиця 1 - Матриця відповідальності

Вимоги

ДСТУ ISO 9001

Керівники організації першого й другого рівнів

Директор

Заступник директора з комерційних питань

Заступник директора з економічних питаннь

Заступник директора з питань якості

Заступник директора з питань персоналу

Заступник директора з питань виробництва

Головний інженер

4 Система управління якістю

+

5 Відповідальність керівництва

++

6 Управління ресурсами

6.1 Загальні положення

+

6.2 Управління персоналом

+

6.3 Інфраструктура

++

6.4 Виробниче середовище

+

Опис елементів системи управління якістю як розділа Посібника з якості варто виконувати відповідно до вимог ДСТУ ISO/TR 10013.

Опис елемента системи управління якістю повинне складатися з наступних розділів:

- назва;

- призначення й сфера застосування;

- відповідальність і повноваження;

- опис видів діяльності;

- протоколи.

6.15.1 У розділі «Назва» варто чітко сформулювати назву елемента Посібника з якості.

6.15.2 У розділі «Призначення й сфера застосування» варто вказати призначення елемента системи управління якістю, описати сферу його застосування, обмовляючи на які підрозділи організації поширюється, а на які - не поширюється елемент системи управління якістю (п. 4.5.2.2, п. 4.5.2.3 ДСТУ ISO/TR 10013).

Приклад оформлення роздягнула «Призначення й сфера застосування» наведений у додатку В.

6.15.3 У розділі «Відповідальність і повноваження» варто вказати відповідальність і повноваження персоналу й (або) функціональних підрозділів організації, а також їхнього взаємозв'язку із процесами й видами діяльності (п. 4.5.2.4 ДСТУ ISO/TR 10013).

Приклад оформлення розділу «Відповідальність і повноваження» наведений у додатку В.

6.15.4 У розділі «Опис видів діяльності» варто послідовно перелічити необхідні дії й методи їх виконання, указати відповідальну особу за виконання кожної (необхідної) дії, дотримуючи при цьому логічну послідовність, привести посилання на пункти (підпункти) ДСТУ ISO 9001 (п. 4.5.2.5 ДСТУ ISO/TR 10013).

Приклад оформлення розділу «Опис видів діяльності» наведений у додатку В.

6.15.5 У розділі «Протоколи» визначити протоколи, пов'язані з видами діяльності конкретного елемента, установити форми, а також способи складання, зберігання й ведення протоколів.

Приклад оформлення цього розділу наведений у додатку В.

6.16 У розділі «Висновок» необхідно зробити висновки про пророблену роботу й описати отримані результати, користуючись п. 6.7 - 6.14 даного методичного посібника.

6.17 У розділі «Бібліографія» варто вказати використану літературу.

Бібліографія оформляється відповідно до вимог

ДСТУ 1.5 (див. розд. 7 даного методичного посібника).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]