Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Шпори економ теория.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
20.04.2019
Размер:
756.22 Кб
Скачать

76 Сутність та принц побудови бюджетн сист

Бюджетна система – це сукупність усіх бюджетів країни у їх взаємодії. Бюджетна система залежить від державного устрою країни та її політичної системи і складається з 2 чи 3 ланок. Державні бюджети виконюють ф-ії оборони, управління нар.госп., зв”язок пошта,залізниця – це місцеві бюджети. Ф-ії місцевих бюджетів: розвиток комунального господарства і розвиток охорони здоров”я і освіти. Джерелом державного бюджету є податки.

Державний бюджет – утверджений в законодавчому порядку план доходів та витрат держави, складений на рік. Він виконує розподільчу та контрольну функцію. Джеролом державного бюджету є податки ( це примусове вилучення державою доходів з фіз та юр осіб відповідно до прийнятих законів).

Державні фінанси – це сукупність грошових фондів, що акумулюються в руках держави і використовуються для виконання нею соц-ек. ф-ій. Основними елементами державних фінансів є: держ.бюджет, позабюджетні фонди, держ.кредит. Державний бюджет – це річний план акумуляції державних доходів та їх витрат згідно з вимогами закону про бюджет. Це баланс доходів і витрат держави. Державний буджет виконує розподільчу та контрольну ф-ії. Бюджетна система – це сукупність усіх бюджетів країни у їх взаємодії. Бюджетна система залежить від державного устрою країни та її політичної системи і складається з 2 чи 3 ланок. Державні бюджети виконюють ф-ії оборони, управління нар.госп., зв”язок пошта,залізниця – це місцеві бюджети.

Зазвичай бюджет гос-ва складається на рік. Бюджет складається з витрата ¬ ної і прибуткової частин. Найбільш великі ¬ ми видатковими статтями бюджету в країнах з ринковою ек-кою є підтримка рівня доходів (пенсії непрацездатним, інвалідам, допомогу безробітним, живу ¬ щим за межею бідності і т.д.); національна оборона; освіта та охорона здоров'я; виплата відсотків по гос-ному боргу і т.д.Основним джерелом доходів бюджету є на ¬ логи. У доходах центрального бюджету вони становлять від 80 до 90%. У місцевих бюджетах розвинених країн на частку податків припадає до 50% всіх надходжень.

77 Бюджетн дефіцит

Бюджетний дефіцит - складне економічне явище. Воно свідчить про те, що країна хоче витрачати більше, ніж може.

Бюджетний дефіцит не означає незбалансованості бюджету. Це означає тільки невідповідність постійних власних доходів державного доходу його витратам.

78 Державний борг - це сума заборгованості країни іншим країнам, своїм або іноземним юр. і фіз. особам. У краї ¬ нах з ринковою ек-кою він складається із загальної суми бюджетних дефіцитів (за вирахуванням бюджетних надлишків) та суми фінансових зобов'язань іноземним кредито ¬ рам (за вирахуванням тієї частини, яка пішла на покриття бюджетного дефіциту) на певну дату. Зростання гос-ного боргу спостерігається практично у всіх стра ¬ нах, що пояснюється хронічним дефіцитністю гос-них фінансів. Внутрішній борг - це борг держави населенню, підприємствам, організаціям своєї країни, зовнішній - це заборгованість громадянам, організаціям, урядам інших країн.