Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1-47_60.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
19.04.2019
Размер:
227.84 Кб
Скачать

35. Перерахуйте правила пізнання особи

36. Перерахуйте соціальні методи управління персоналом. Їх значення.

Під соціальними методами управління розуміють систему заходів і важелів впливу на соціально-психологічний клімат колективу і його окремих працівників. Методи соціального управління спрямовані на гармонізацію соціальних відносин у колективі, задоволення соціальних потреб працівників, розвитку особистості, соціального захисту та ін.

До методів соціального управління належать навчання, соціальне прогнозування, соціальне планування, соціальне страхування, соціальний захист персоналу. Соціальні методи відіграють важливу роль в управлінні персоналом, вони допомагають визначити призначення та місце працівників в колективі, виявити лідерів та забезпечити їх підтримку, зв’язати мотивацію з кінцевим результатом виробництва, забезпечити ефективні комунікації в організації.

37. Підкресліть головні загальні функції управління персоналом: найм персоналу; маркетинг; прийняття рішень; планування роботи; структурування виробництва; організація роботи; стимулювання; створення умов праці; мотивація персоналу; контроль; налагодження комунікацій; формування єдиної команди; інформаційне забезпечення тощо?

  1. Підкресліть і поясніть, що означає поняття “кадри”:

а) працівники апарату управління; б) оперативний персонал підприємства; в) постійний штатний склад працівників; г) працівники підприємства високої кваліфікації. Ваша позиція?

Це поняття, яке широко використовувалося за радянських часів в період планової адміністративно-командної економіки. В той час домінували адміністративні методи керівництва, побудовані на чітких лініях підпорядкування, авторитеті начальства, дотриманні трудової дисципліни. Кадри розглядалися перш за все як структурні одиниці виробничого процесу, що приводять у дію устаткування та машини, беззаперечно виконують накази і розпорядження керівництва.

  1. Підкресліть, поясніть, що є предметом управління персоналом: персонал; організація; виробничі процеси; взаємовідносини між об’єктом і суб’єктом управління; всі взаємовідносини, що виникають в процесі управління; інформація?

Предметом менеджменту пер­соналу є вивчення стосунків пра­цівників у процесі виробництва з точки зору найбільш повного та ефективного використання їх по­тенціалу в умовах функціону­вання виробничих систем.

    1. Позначте і поясніть, що належить до основних категорій персоналу: а) керівники, спеціалісти, службовці; б) робітники, спеціалісти, керівники; в) службовці, основні робітники, керівники; г) інженери, спеціалісти, допоміжні робітники; д) техніки, керівники, функціональні спеціалісти.

Керівники - особи з високою професійною підготовкою, безпосередньо зайняті управлінням виробничими процесами та підлеглими працівниками. Вони обіймають керівні посади на підприємств і в межах функціональних служб.

Службовці — працівники, що здійснюють підготовку й оформлення документів, виконують адміністративно-господарську, фінансову, статистичну, обліково-бухгалтерську, інші функції обслуговування.

Робітники - це працівники, безпосередньо зайняті виробництвом продукції (наданням послуг), ремонтом, переміщенням вантажів, наглядом за роботою промислових агрегатів, налагодженням та обслуговуванням устаткування.

40.Позначте і поясніть: предметом курсу “Управління персоналом” є: а) організація ефективності виробництва; б) вивчення і формування відносин між працівниками в процесі виробництва; в) планування умов праці персоналу підприємства; г) координація роботи працівників організації. д) інше.

Предметом курсу управління персоналом є система знань,пов'язаних з цілеспрямованим організованим впливом на людей, зайнятих працею, (персоналом) з метою забезпечення ефективного функціонування організації (підприємства, установи) та задоволення потреби працівника та інтересів трудового колективу.

41.Позначте і поясніть: управління кадрами - це: а) керівництво персоналом з метою досягнення спільної мети; б) процес планування, підбору, підготовки, оцінки та безперервної освіти кадрів, спрямований на їх раціональне використання і підвищення ефективності виробництва; в) процес управління трудовим колективом підприємства; г) послідовність етапів з набору та раціонального використання працівників.

Управління кадрами - багатогранний і виключно складний процес, що має специфічні особливості та закономірності. Знання їх украй необхідно керівникам і спеціалістам сучасного виробництва, працівникам кадрових служб і соціального розвитку для постійного забезпечення підвищення ефективності, якості роботи і продуктивності праці. Працівники підприємства, організації є об'єктом управління, оскільки вони являють собою продуктивну силу, головну складову будь-якого виробничого процесу. Тому планування, формування, розподіл, перерозподіл та раціональне використання людських ресурсів на виробництві складають основний зміст управління кадрами, що з цієї точки зору розглядається аналогічно управлінню матеріально-речовими елементами виробництва. Разом з тим кадри - це насамперед люди, які характеризуються складним комплексом індивідуально-типових якостей і властивостей, серед яких соціально-психологічні відіграють головну роль.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]