Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1-47_60.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
19.04.2019
Размер:
227.84 Кб
Скачать

33. Перерахуйте за якими ознаками вивчаються документи при анкетно – біографічному методі?

Робота з документами потребує від дослідника спеціальної підготовки: вміння визначати достовірність поданої в документах інформації (з'ясувати мету, з якою складено документ, його автора та ініціатора; аналізувати наміри осіб, що склали документ; виокремити опис подій та їх оцінку; з'ясувати, чи був автор документа свідком зафіксованої події, переказав її зі слів інших чи склав документ на підставі даних, одержаних від інших, та ін.). Наприклад, анкетні дані особи, яку приймають на роботу, містять цінну інформацію про її характер, біографію тощо. У подібних ситуаціях передусім звертають увагу на такі параметри:

— зовнішній вигляд заповнення документа (особистого листка по обліку кадрів чи автобіографії);

— розбірливість почерку та чіткість викладу матеріалу;

— пропущені або залишені без відповіді питання;

— перерви в роботі;

— суперечності вказаних у документі даних;

— періодичність зміни роботи (як часто претендент міняв місце роботи);

— причини зміни роботи.

Правильне вивчення анкетних даних дає змогу не тільки отримати загальне враження про працівника, а й підготуватись для бесіди з ним.

Методи вивчення документів поділяють на якісні (неформалізовані) і кількісні (формалізовані). В основі будь-якого з них лежать процеси розуміння тексту та інтерпретації дослідником інформації, яка в ньому міститься.

34.Перерахуйте особливості управління персоналом в кризових умовах; в умовах невизначеності.

Елементарне завдання фірми, що потрапила в кризову ситуацію, - знизити витрати. У докризової ситуації на більшості підприємств спостерігалася надмірність персоналу. В умовах кризи скорочення його чисельності стає гострою необхідністю. Потрібен зважений, раціональний підхід при звільненні персоналу, відмову від виплати доплат і надбавок, скорочення соціальних пільг (безкоштовні обіди, медичне обслуговування тощо). Прямолінійні дії нерідко призводять до плачевних результатів. Персонал меншій чисельності не в змозі впоратися зі збільшенням обсягом робіт. Знижується зацікавленість у якісному виконанні функцій, якщо перестають платити колишні надбавки, а скорочення соціальних пільг зменшує "відданість" фірмі. Відбуваються зниження мотивації персоналу і пов'язане з цим погіршення якості праці. І не інтереси фірми, а пошук іншої роботи стає головним для працівника.

Практика показує, що важливим чинником, який може сприяти здійсненню ефективного антикризового управління, є добре підібраний, керований, швидко і гнучко реагує на будь-які зміни в зовнішньому середовищі персонал фірми. Менеджер, який працює з виробничими підрозділами над встановленням цілей та очікуваних результатів, повинен надавати вихідну інформацію і підтримувати зворотний зв'язок, здійснювати інструктування і навчання, аналізувати результати і проводити стимулювання. Система управління персоналом направлена ​​на встановлення зв'язку між стратегіями, індивідуальними цілями та критеріями ефективності праці на всіх рівнях ієрархії виробництва. Принципи управління персоналом в рамках антикризового менеджменту відображаються в наступних положеннях:

1. Приведення у відповідність професійно-якісного рівня персоналу інноваційним процесам підприємства.

2. Управління продуктивністю праці персоналу.

3. Інноваційна діяльність, що передбачає інтенсивну реалізацію якісно нових підходів до технологій, виробництва, продукції є одним з ефективних шляхів виходу з кризи.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]