Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ekologiya.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
17.12.2018
Размер:
68.61 Кб
Скачать

21. Екологічний моніторинг. Види та рівні моніторингу.

Система пунктів контролю, спостереження і прогнозу за якістю довкілля назив екологічним моніторингом. Види: -- загавльний(стандартний) в Укр не розгалужений,по багатьох регіонах відсутній. Так контроль за станом повітря(погодинно,подобово, порічно) здійснюється в 49 містах з 436, питна вода контролюється лише на водозаборах великих міст;

--кризовий(оперативний)проводиться в зонах екологічного ризику або катастроф;

--науковий(фоновий) високоточні обстеження з науковими цілями.

Ці види організовані на 4 рівнях:

1-локальний(міста,річки,підприємства)

2-регіональний (спостереження не проводить,але зводить воєдино дані локального, бере участь у розробці прогнозних схем ТЕРКСОП)

3-національний(дослідження екологічних проблем науково-дослідними інститутами, використання гіосферних заповідників як еталонів якості, аерокосмічні методи дослідження)

4-глобальний(здійснюється на основі міжнародного співробітництва зусиллями розвинутих країн, обстежує стан зони,радіоактивне забруднення, виснажених ресурсів, демографічний стан довкілля.

22. Нормативи та специфіка якості середовища проживання.

Моніторинг використовує нормативи і стандарти якості середовища. Найпоширеніші з них є гранично допустима концентрація(ГДК)(така концентрація хім речовини при перебуванні в якій не відбувається ніяких патологічних змін в житті людини, тварини, рослин,нинішнього і майбутнього поколінь). ГДК визначає Мін охорони здоров”я,а у світі ВООЗ. Існує середньодобова ГДК(враховує перебування живого організму цілодобово). Крім ГДК є ще нормативи гранично допустимий викид(ГДВ) і гранично допустимий скид(ГДС)—стандарт забруднення,який доводиться до кожного джерела екологічними комітетами мін природи,він вимірюється в одиниці маси, за одиницю часу і є підставою для нарахування податків і штрафів. Тимчасово погоджений рівень забруднення(ТПР)-використовується для кризових ситуацій.

28. Методи визначення економічної ефективності від впровадження природо захисних пристроїв.

До природо захисних пристроїв належать очисні споруди,фільтри,пилепоглиначі,водооборотні системи,а також нові технології,які зменшують забруднення. Є 3 показники за якими визначають економічний ефект впровадження пристроїв:

ефект чистий,ефект повний,результат повний, екологічний. Еф.чистий і еф.повний розраховуються з позицій підприємства забруднювача. Еф.повний розрахов.в тому випадку,коли є необхідність вибору між варіантами спорудження природоохоронних заходів з чистим ефектом. Однак повні економічні результати від впровадження природо охоронних пристроїв-результат полвний.

Результати екологічні важко піддаються підрахункам,однак вони полягають в тому,що зі зменшенням забруднення самовідновлювані процеси в біосфері активізуються.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]