Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ekologiya.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
17.12.2018
Размер:
68.61 Кб
Скачать

7. Основні етапи природокористування.

Вчені економісти виділяють 3 етапи природокористування в Україні.

етап

Критерії екологічної ефективності.

1918-1950

-----

1960-ті,70-ті,80-ті

Затрати на освоєння ресурсів,результати ві використання

1980-ті-сьогоднішній день

Диференційна рента

На етапі вважалось,що оскільки прир. рес.—загальнонародна власність,то вони не можуть бути предметами купівлі-продажу,а отже методологічно неправильно оцінювати їх у вартісному виразі. Така стратегія природокористування привела до того,що нещадно експлуатувалися багаті і вигшідно розташовані до споживача родовища(Донбас, Дашава). В с/г панувала екстенсивність,яка супроводжувалася новими площами розораних земель. Кінець цій стратегії було покладено розоренням цілинних земель (22,5млн га,із них 12млн-маринальні).

На  етапі вперше обгрунтували необхідність економічної оцінки природних ресурсів,однак, критеріями такої оцінки висуваються затрати на освоєння ресурсів, вони не можуть бути об”єктивними,бо зростають погіршенням якості ресурсів. Так само помилковими були і результати від використання ресурсів,бо вони залежать не тільки від природної якості,але і від вкладеного в їх освоєння праці та капіталу. Така концепція – затратно-результатна. В кінці цього етапу було складено кадастри(природно-ресурсного зведення, економічної оцінки всіх видів ресурсів по обл. України),однак,розроблені за хибними критеріями,вони містять відміни в якості ресурсів,а не їх абсолютну вартість.

На  етапі вперше основним критерієм економічної оцінки природних ресурсів висуваеться диференційна рента (додаткова вартість,яка виникає в результаті різниці затрат індивідуальних на освоєння і-го ресурсу і затрат суспільно необхідних на освоєння гіршого ресурсу із тих,що втягнуті в експлуатацію. Необхідною умовою формування диференційної ренти є ринкова економіка. Основною причиною у формуванні ренти є різниця в якості русурсів. При використанні земельних ресурсів виникає рента1 і рента2. Рента1 вибиває прир родючість,рента2,яка формується на землях освоєних і попередньо оброблених людьми. На 3 етапі природокор почав в Укр формувати механізм управління природокор: спеціальноуповноважена організація, розроблено і прийнято екологічне законодавство,впроваджено платежі за забруднення, водні,земельні ресурси.

8. Затратно-результативна концепція економічної оцінки природних ресурсів.

Діалектична єдність затратного і результативного аспектів оцінки природних ресурсів дозволяє об”єктивно їх оцінити. На цьому етапі природокористування було розроблено кадастри природнихї ресурсів. Проте наслідком затратно-результатного підходу до природокористування стала економічна оцінка природних ресурсів,яку звели до якісних характеристик:в основу її було покладено різні системи бальності,бонітети і подібні умовні шкали оцінок. Як своєрідний синтез 2 попередніх підходів в економічній науці обгрунтовується необхідність економічної оцінки природних ресурсів за критерієм ренти. Рента також виражає затрати. На відміну від фактичних,затрати, виражені в ренті,є затратами суспільно необхідними, що виникають за умови вибуття ресурсу,котрий підлягає оцінці.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]