Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ekologiya.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
17.12.2018
Размер:
68.61 Кб
Скачать

4. Екологічна експертиза. Суб”єкти та об”єкти експертизи.

Державна екологічна експертиза—комплекс науково-дослідних робіт,метою яких є запобігти погіршення екологічної ситуації. Суб”єкти експертизи є головне управління державної екологічної експертизи,Мінестерство охорони навколишнього середовища. У разі екпертизи великих проектів вони залучають інститути, академії наук, проектні інститути, вузівських працівників,працівників практиків. Об”єкти експертизи—великі плани і проекти новобудов, в зарубіжних країнах існує експертиза поточної діяльності (США—кожне підприємство зобов”язане пройти екологічну експертизу в кінці року і викупити ліцензію на забруднення на наступний рік),всі нові речовини і матеріали,які надходять на споживчий ринок,особливо,ліки, продовольство, консерванти,вся імпортна продукція.

5. В.І.Вернадський та його вчення про біосферу та ноосферу: основні положення.

Відповідно до його визначення середовище,що оточує сучасну людину,можна умовно розділити на природну—біосферу і штучну—ноосферу,тобто знову створену (або перетворену)людиною. Вернадський особливо виділяє перетворювальний вплив на Землю однієї з форм життя людини через її розумну діяльність і передбачає швидке зростання глибини і масштабів цього впливу. В результаті техногенної діяльності людини біосфера Землі докорінно перетворюється та стає ноосферою—“сферою розуму”,вона охопить все більшу частину Землі—від глибоких її надр до найвищих шарів атмосфери. Ноосфера—це такий стан біосфери,в якому мають виявитися розум і спрямована ним праця людини як нова,небувала на планеті,геологічна сила. Він визначив кілька загальних умов,які необхідні для створення ноосфери: 1.людство має стати єдиним в економічному та інформаційному відношеннях; 2.ноосфера-явище всепланетне,тому людство має прийти до цілковитої рівності рас,народів незалежно від кольору шкіри й інших відмінностей; 3.ноосфера не може бути створена до припинення війн між народами. Очевидно,що ноосфера в просторі значною мірою перекривається біосферою,але не тотожна їй. Темпи розвитку ноосфери незрівнянно вищі від темпів змін біосфери. “Життя на землі—явище космічне”.

6. Стратегія раціонального природокористування та її наслідки.

Раціональне природокористування має забеспечити повноцінне існування і розвиток сучасного суспільства,але при цьому зберегти високу якість середовища проживання людини. Це досягається завдяки економній експлуатації природних ресурсів і умов та найефективнішому режимові їх відтворення з урахуванням перспективних інтересів розвитку господарства і збереження здоров”я людей. Через обмеженість самовідновлювальних і компенсаційних ф-цій біосфери процеси людської діяльності мають відбуватися в суворих рамках згідно з законами розвитку суспільства і природи та законами взаємодії між ними. Ці закони належить свідомо виконувати,щоб процесприродокористування постійно перебував під суворим контролем і регулювався державою. Реалізація згаданих законів відбувається через дотримання відповідних принципів раціонального природокористування,під якими розуміються певні економічно обумовлені правила поведінки людини і суспільства в природному середовищі. Дотримання принципів раціонального природокористування дозволить розробити заходи з охорони довкілля,відновити порушені взаємозв”язки в екосистемах, запобігти загостренню екологічних ситуацій. Дотримання принципів раціонального природокористування доцільно в усіх регіонах незалежно від ієрархічного рівня. Збереження спільної екологічної рівноваги можливо за умови збереження рівноваги природних систем окремих регіонів і навпаки. Крім того,проблема раціонального природокористування не може бути вирішена тільки в регіональних і навіть в загальнодержавних межах. Це—глобальна проблема,вона властива всій планеті.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]