Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
СРП_Лекц_я 3.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
17.12.2018
Размер:
674.3 Кб
Скачать

Обґрунтування методу Фур’є.

Для обґрунтування методу відокремлення змінних необхідно показати, що ряд (6.14) збігається рівномірно і його можна почленно диференціювати два рази по і .

Теорема. Якщо на відрізку , два рази неперервно диференційовна, має кусково неперервну третю похідну і задовольняє умовам (6.15), а неперервно диференційовна на , має кусково-неперервну другу похідну і задовольняє умовам узгодженості (6.4), то функція , визначена рядом (6.14), має неперервні похідні до другого порядку включно і задовольняє рівняння (6.1) і умови (6.2), (6.3). При цьому ряд (6.14) можна почленно диференціювати два рази по та , і одержані ряди збігаються абсолютно і рівномірно при , .

Доведення. Зауважимо, що згідно теореми Стеклова ряди Фур’є збігаються абсолютно і рівномірно, а значить збігаються і в середньоквадратичному тобто має місце рівність Парсеваля – Стеклова

Інтегруючи у виразах для і по частинах і беручи до уваги (6.4), (6.15), маємо: або в розгорнутому вигляді маємо:

Оскільки , то з нерівності Бесселя випливає

Підставляючи одержані результати в (6.14), маємо

(6.16)

Ряд (6.16) мажорується рядом , який збігається за ознакою Діріхле, а отже, на основі ознаки Вейєрштраса ряд (6.16) збігається рівномірно і абсолютно в області .