Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лабораторна_робота3.doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
17.12.2018
Размер:
1.34 Mб
Скачать

3.7. Аналіз чутливості.

Аналіз чутливості для вузла головної цілі показує чутливість альтернатив відносно всіх цілей нижче головної. Він також може бути здійснений для вузла, нижчого за головну ціль, якщо модель має понад три рівні для показу чутливості альтернатив відносно цілей та підцілей. Під час виконання аналізу чутливості можна змінювати пріоритети цілей і спостерігати, як варіюватимуть пріоритети альтернатив. Система дає змогу проводити п’ять типів аналізу чутливості: динамічний; виконання; градієнтний; Head to Head (заголовок до заголовка); двовимірний.

Динамічний аналіз чутливості використовується для змінювання пріоритетів цілей із метою одночасного визначення та графічного відображення того, як ці зміни впливають на пріоритети альтернатив. Для виконання динамічного аналізу слід, знаходячись у панелі TreeViev, клацнути на головній цілі та вибрати команду Sensitivity-Graphs/Dynamic. Відкриється вікно динамічного аналізу чутливості (рис. 26) зі смужковими графіками пріоритетів цілей та альтернатив. Змінюючи пріоритети цілей збільшенням чи зменшенням смужок у лівій частині вікна, можна спостерігати за змінами пріоритетів альтернатив у правій частині вікна. Якщо особа, що приймає рішення, вважає, що певна ціль має бути більш або менш важливою, ніж початково виявлено, то вона може перетягнути межу смужки цілі праворуч або ліворуч для збільшення або зменшення пріоритету цілі. Для повернення до початкового стану слід натиснути кнопку Home на панелі інструментів вікна. Для показу смужкових графіків альтернатив у вигляді секцій, що відповідають цілям (рис. 27), слід вибрати команду Options/Components. Для упорядкування альтернатив за спаданням їх пріоритетів служить команда Options/Sort.

Рис. 26. Динамічний аналіз чутливості

У вікні аналізу чутливості надаються можливості виконання аналізу чутливості інших типів. Для цього призначено відповідні кнопки на панелі інструментів вікна, а також кнопку Open Four, яка відкриває одночасно чотири вікна для решти типів аналізу чутливості.

Аналіз чутливості виконання (рис. 28) показує, як альтернативи були впорядковані за пріоритетами відносно інших альтернатив як стосовно кожної цілі, так і в цілому. Ліва вісь Y служить для вимірювання пріоритетів цілей, визначених на основі попарних порівнянь ОПР. Права вісь Y використовується для вимірювання пріоритетів альтернатив відносно кожної цілі. Вікно аналізу чутливості виконання відкривається за командою Sensitivity-Graphs/Performance або за допомогою кнопки Performance на інструментальних панелях вікон інших типів аналізу чутливості. Аналіз чутливості виконання також забезпечує можливість динамічного змінювання даних та результатів аналізу. Для зміни пріоритету цілі достатньо перетягнути межу його смужкового графіка. Відповідні зміни відбудуться у графіках альтернатив. Для повернення до початкового стану служить кнопка Home.

Рис. 27. Секційне подання лінійних графіків альтернатив за динамічного аналізу чутливості

Рис. 28. Аналіз чутливості виконання

Графік градієнтної чутливості (рис. 29) формується за командою Sensitivity-Graphs/Gradient або після натискання відповід­ної кнопки з решти вікон чутливості. Цей графік показує пріоритети альтернатив відносно однієї цілі, яку можна вибрати за командою XАxis. Вертикальна червона лінія показує пріоритет цілі, який базується на попарному порівнянні ОПР. Для аналізу зміни пріоритету цілі слід клацнути ліворуч або праворуч від червоної лінії. Нове значення буде відображено блакитною лінією. Значення пріоритетів альтернатив відповідають точкам перетину вер­тикальної лінії з графіками альтернатив.

Рис. 29. Градієнтний аналіз чутливості

Вікно аналізу чутливості Head-to-Head (рис. 30) викликається за командою Sensitivity-Graphs/Head-to-Head або за допомогою кнопки з решти вікон аналізу чутливості. Графік демонструє відмінність між двома альтернативами стосовно кожної з цілей. Назву одної альтернативи показано ліворуч на графіку, а назву другої — праворуч. Альтернатива ліворуч може замінюватися іншою за допомогою меню Head_to_head_from, тоді як альтернатива праворуч може замінюватись іншою за допомогою вкладок вікна. Назви цілей на графіку відображено в центрі згори униз. Якщо ліва альтернатива переважає праву відносно цілі, то горизонтальна смужка відображається ліворуч, і навпаки, якщо права альтернатива переважає ліву відносно цілі, то горизонтальну смужка відображається праворуч. Якщо обидві альтернативи рівноцінні, то горизонтальна смуга зовсім не відображається. Загальний результат виводиться внизу графіка та показує, наскільки (у процентах) одна альтернатива переважає іншу. Переваги можна показати з урахуванням відносної важливості цілей, не беручи це до уваги.

Рис. 30. Графік чутливості Head-to-Head

Двовимірний граф чутливості (рис. 31) може бути одержано за командою Sensitivity-Graphs/2D або з вікон аналізу чутливості інших типів. Графік демонструє пріоритети альтернатив одночасно відносно двох цілей. Заміняти цілі на графіку можна за допомогою команд XАxis та YАxis. Площу двовимірного графіка поділено на квадранти. Найважливіші відносно цілей альтернативи відображаються у правому верхньому квадранті (чим ближче до правого верхнього кута, тим краща альтернатива). Найнепривабливіші альтернативи будуть показані в нижньому лівому квадранті (чим ближче до лівого нижнього кута, тим гір­ша альтернатива).

Альтернативи, розташовані в лівому верхньому або нижньому правому квадранті, характеризуються суперечними оцінками за двома вибраними цілями.

Рис. 31. Двовимірний графік чутливості

33