Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лабораторна_робота3.doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
17.12.2018
Размер:
1.34 Mб
Скачать

2.3. Введення в модель цілей нижчої їєрархії.

Для введення в модель цілей нижчого рівня ієрархії служить команда Edit/Insert Child of Current Node або відповідна команда контекстного меню, після виконання якої нижче головної цілі з’явиться нова підціль, для якої слід ввести назву з клавіатури. Після натискання Enter автоматично буде запропоновано ввести наступну ціль і т. ін. (рис. 4). Інакше додавати цілі можна, клацнувши правою кнопкою миші на якійсь цілі та вибравши команду Insert Sibling of Current Node для введення цілей того самого рівня ієрархії.

Рис. 4. Введення в модель цілей нижчої їєрархії

Зауваження: після введення першої підцілі чорний кружечок ліворуч від головної цілі моделі перетвориться на жовтий: це означає, що вона має елементи нижчого рівня; після додавання другої цілі жовтий кружечок в центрі буде містити червону крапку: це означає, що цілі нижче головної не оцінено.

2.4. Редагування вмісту вузла.

Для редагування вмісту вузла служить команда Edit/Edit Node, для вилучення вузла — команда Edit/Delete Node.

У разі вилучення з моделі вузла (Edit/Delete Node) або копіювання (Edit/Copy Plex to Trash Can) вони з’являються в буфері Trash, доступ до якого здійснюється за допомогою команди View/Trash Can або екранної кнопки Trash can. Елементи, що знаходяться у Trash, можуть бути повернені назад у модель на потрібний рівень ієрархії позиціонуванням покажчика на вузлі, який їх отримує.

2.5. Переміщення вузлів у дереві ієрархії.

Для переміщення вузлів у дереві ієрархії моделі можливі та­кі дії:

— позиціонувати курсор миші на вузлі, натиснути ліву кнопку миші та перемістити зображення аркуша до іншого вузла, для якого переміщений вузол стане дочірнім;

— для впорядкування вузлів за алфавітом вибрати команду Edit/Sort Cluster;

— для перевпорядкування вузлів у межах кластера (вузла вищого рівня) слід вибирати їх у порядку, зворотному до бажаного, і перемістити до «батьківського» вузла.

2.6. Копіювання вузла в дереві ієрархії моделі.

Для копіювання вузла в дереві ієрархії моделі слід перемістити його на зображення майбутнього вузла-батька, одночасно тримаючи натиснутою клавішу Shift.

Для копіювання групи вузлів слід перемістити вузол, що є «батьком» зазначеної групи, одночасно тримаючи натиснутою клавішу Ctrl. У результаті цього буде скопійовано лише групу вузлів-нащадків того вузла, що переміщається.

2.7. Повернення до одного з попередніх станів дерева моделі.

Для повернення до одного з попередніх станів дерева моделі слід скористатися командою Edit/Revert або відповідною кнопкою на панелі інструментів і у вікні Revert to (рис. 5.) двічі клацнути на рядку опису бажаного стану. Така можливість повер­нення до попередніх станів дійсна лише протягом поточного сеан­су роботи з системою або у разі ненормального завершення її роботи.

Рис. 5. Вибір попереднього стану моделі для відновлення

2.8. Введення альтернатив у модель.

Для введення альтернатив у модель слід скористатися командою Edit/Alternative/Insert або кнопкою Add Alternative у правому куті панелі альтернатив (рис. 6), після чого ввести назву альтернативи у відповідь на запит (рис. 7).

Рис. 6. Введення альтернатив у модель за допомогою команди Edit/Alternative/Insert

Рис. 7. Введення альтернативи