Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лабораторна_робота3.doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
17.12.2018
Размер:
1.34 Mб
Скачать

3.5.2. Вербальний режим попарних порівнянь

У разі використання вербального режиму попарних порівнянь (рис. 18) оцінюють відносну важливість, переважність або ймовірність двох елементів (наприклад, альтернатив) стосовно безпосередньо вищого за рівнем (наприклад, підцілі), використовуючи словесні оцінки від Equal до Extreme. Існує також можливість визначення проміжних оцінок.

Верхня панель вкладки містить два елементи моделі, розташовані один під другим, порівнюваних відносно їх елемента-батька. Праворуч знаходиться шкала оцінок з індикатором вербальних суджень. Переміщуючи покажчик, визначають судження щодо результату порівняння. Якщо елемент, розташований угорі, є важливішим (переважнішим, імовірнішим) порівняно з нижчим елементом, то вербальну оцінку вказують на верхній частині шкали; в іншому разі — на нижній. На нижній панелі вкладки виводиться матриця порівнянь із числовим поданням словесних суджень, де поточне судження виділяється підсвічуванням. Числове подання словесних суджень — це числа від 1 до 9, які відповідають вербальним оцінкам так, як це показано в табл. 1.

Рис. 18. Вкладка порівняння елементів моделі за вербальним способом

Таблиця 1

Числове пОдання вербальних оцінок

Вербальна оцінка

Числовий еквівалент

Extreme (надзвичайний)

9

Very Strong to Extreme (від дуже сильного до надзвичайного)

8

Very Strong (дуже сильний)

7

Strong to Very Strong (від сильного до дуже сильного)

6

Strong (сильний)

5

Moderate to Strong (від помірного до сильного)

4

Moderate (помірний)

3

Equal to Moderate (від еквівалентного до помірного)

2

Equal (еквівалентний)

1

Числові оцінки виводяться на перетинах рядків і стовпців мат­риці, що відповідають елементам порівняння. Якщо елемент у рядку матриці (ліворуч) є переважнішим за відповідний елемент у стовпці, то оцінка судження показується чорним кольором. Якщо елемент у стовпці переважає рядковий елемент, то оцінка «інвертується» й показується червоним кольором. Якщо введених суджень досить для розрахунку пріоритетів, то вони розраховуються та показуються у вигляді смугового графу, що накладається на назви рядкових елементів матриці.

Судження можуть бути введені за допомогою:

- пересування бігунка (індикатора) на шкалі оцінок;

- клацання на оцінці (наприклад, Moderate, Strong) або між оцінками на шкалі оцінок;

- клацання правою кнопкою миші на оцінці на шкалі оцінок для автоматичного переходу до наступного порівняння.

Для здійснення автоматичного переходу до наступного суд­ження слід установити опцію Autoadvance After Judgеment у вкладці Calculation вікна Options, яке відкривається за допомогою команди Tools/Options. Якщо автоперехід вимкнено, то для переходу до наступного судження слід клацнути на потрібній комірці у матриці порівнянь.

Для інвертування судження слід клацнути на піктограмі Invert на панелі інструментів.

Для безпосереднього введення судження в матрицю порівнянь слід клацнути на комірці, що відбиває потрібне судження, і ввести в неї з клавіатури цифру від 1 до 9 відповідно до числового подання вербальних суджень (див. табл. 1). Якщо елемент стовп­ця в матриці є важливішим за елемент рядка, то судження слід інвертувати, одночасно натискаючи клавіші Alt і I або за допомогою екранної кнопки Invert.

Подібну функцію забезпечує команда Assessment/Direct, яка дає змогу замість проведення попарних порівнянь вводити числові значення безпосередньо або за допомогою пересування межі синьої смужки праворуч від колонки оцінок у відповідному рядку (рис. 19).

Рис. 19. Безпосереднє введення числових значень оцінок

Після введення останнього судження виводиться запит на запис суджень та розрахунок пріоритетів «Record Judgеments and Calculate?». У разі відмови користувач залишається у вікні введення вербальних суджень і отримує можливість їх змінювати. Після завершення введення або зміни суджень слід натиснути кнопку Calculate або скористатися командою Assessment/Cal­culate для розрахунку пріоритетів на базі попарних суджень і виведення графіка результатів у вікні пріоритетів (рис. 20). Кнопку Calculate не дозволено використовувати, якщо вона червоного кольору, що відповідає недостатній кількості суд­жень для розрахунку пріоритетів. Якщо кнопка Calculate зафарбована жовтим (бракує деяких суджень) або зеленим кольором (введені всі суд­ження), то її можна використовувати для обчислень.

Рис. 20. Графік пріоритетів альтернатив відносно відповідно їм підцілі

У вікні пріоритетів (див. рис. 20 ) надаються можливості сортування:

Sort by Name — упорядковує цілі (альтернативи) за алфавітом;

Sort by Priority — сортує цілі (альтернативи) за зростанням пріоритетів;

Unsort — показує цілі (альтернативи) в такій послідовності, у якій вони зображені у дереві цілей.

Якщо у вікні пріоритетів активізовано позначку Normalize, то найвищий пріоритет дорівнюватиме одиниці, а решта — пропорційним значенням відносно нього.

Команда Assessment/Erase Node’s Judgments видаляє судження для «дітей» вибраного вузла, а команда Assessment/Erase Judgеments for Entire Plex — для поточного вузла та всіх його «нащадків».

У вікні пріоритетів виводиться розрахований коефіцієнт неузгодженості суджень. Міра неузгодженості використовується для ідентифікації як можливих помилок, допущених під час введення суджень, так і неузгодженості самих суджень. Для того, щоб судження були несуперечними, коефіцієнт неузгодженості не має перевищувати 0,1. Вікно пріоритетів показує також кількість суджень, яких немає.

Для зниження неузгодженості слід використовувати можливості меню Inconsistency. Команда Inconsistency/1 st дає змогу виявити найнеузгодженіше судження. Команда Inconsistency/Best Fit використовується для найкращого наближення до узгодженості суд­жень. Якщо рядок Best Fit відображено червоним кольором, то це означає, що елемент стовпця матриці є переважнішим, ніж елемент рядка. Для введення інвертованого елемента в матрицю слід ввести судження і, якщо воно не виділене червоним кольором, клацнути на кнопці Invert. Можна також розглянути друге, третє та інші суперечливі судження, вибираючи команди меню Inconsistency, і в разі потреби змінювати судження. Неузгодженість також може виникати через брак деяких суджень.