Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1-90 шпори на екзамен ОП.docx
Скачиваний:
5
Добавлен:
10.12.2018
Размер:
270.16 Кб
Скачать

30. Класи виробничих та складських приміщень по вибуховій та пожежній небезпеці.

За вибухопожежною небезпекою приміщення й будівлі поділяють на п´ять категорій: А, Б, В, Г, Д. Методика визначення категорій приміщень та будівель за вибухопожежною та пожежною небезпекою регламентуються НАПБ Б.03.002-2007  Визначення категорій приміщень необхідно здійснювати шляхом послідовної перевірки належності приміщення до категорій, від найвищої (А) до найнижчої. Характеристика категорій приміщень і будівель за вибухопожежною та пожежною небезпекою

(Категорія приміщень та Характеристика речовин та матеріалів, що знаходяться (використовуються) у приміщенні)

А Вибухопожежонебезпечна  Горючі гази, легкозаймисті рідини з температурою не більше 280 С у такій кількості, що можуть утворювати вибухонебезпечні парогазоповітряні суміші, при спалахуванні яких розвивається розрахунковий надлишковий тиск вибуху в приміщенні, що перевищує 5 кПа.

Б Вибухопожежонебезпечна Речовини та матеріали, здатні вибухати та горіти при взаємодії з водою, киснем повітря або одне з одним у такій кількості, що розрахунковий надлишковий тиск вибуху в приміщенні перевищує 5 кПа.

Горючий пил або волокна, легкозаймисті рідини з температурою спалаху більше 280 С, горючі рідини в такій кількості, що можуть утворювати вибухонебезпечні пилоповітряні суміші або пароповітряні, при спалахування яких розвивається розрахунковий надлишковий тиск вибуху в приміщенні, що перевищує 5 кПа.  Характеристика речовин та матеріалів, що знаходяться (використовуються) у приміщенні В Пожежонебезпечна Горючі та важкогорючі рідини, тверді горючі та важкогорючі речовини і матеріали (в тому числі пил та волокна), речовини та матеріали, здатні при взаємодії з водою, киснем повітря або одне з одним горіти, за умови, що приміщення, в яких вони знаходяться (використовуються), не належать до категорій А та Б. Г Негорючі речовини та матеріали в гарячому, розжареному або розплавленому стані, процес обробки яких супроводжується виділенням променистого тепла, іскор, полум´я; горючігази, рідини, тверді речовини, які спалюються або утилізуються як паливо. Д Негорючі речовини та матеріали в холодному стані. Допускається відносити до категорії Д приміщення, в яких знаходяться ГР в системах машин, охолодження та гідроприводу устаткування, в яких не більше 60 кг в одиниці устаткування при тиску не більше 0,2 мПа, кабелі електропроводки до устаткування, окремі предмети меблі на місцях.

31. Стандарт sa 8000 «Соціальна відповідальність».

Впровадження стандарта SA 8000 є логічним процесом на підприємствах, які вже сертифіковані за ISO 9001:2000, що підтверджує процеси постійного покращення системи менеджменту. SA 8000 базується на принципах 11 Конвенції Міжнародної Організації Праці, Конвенції ООН з прав дитини, Всесвітньої декларації Прав Людини. Цей Стандарт являється універсальним засобом для практичної реалізації моральних і етичних норм у діяльності адміністрації підприємства. Сертифікаційний аудит проведено з метою підтвердження відповідності діяльності підприємства міжнародним стандартам, а саме - SA 8000:2001 в питаннях етики бізнесу і соціальної відповідальності. Соціальна відповідальність виражається у наступних канонах: 1. Дотримуватись вимог міжнародного стандарту SA 8000, законодавства України і міжнародних документів, які стосуються галузі Соціальної відповідальності. 2. Не застосовувати дитячу працю. 3. Не застосовувати і не підтримувати застосування примусової праці. 4. Забезпечити здорове і безпечне робоче середовище для співробітників управління Філії, регулярно проводити навчання з питань охорони праці. 5. Поважати право персоналу створювати профспілки і добровільно приєднуватися до них за своїм вибором, а також вести колективні переговори. 6. Не застосовувати і не підтримувати дискримінацію, яка базується на належності до певної раси, національності, релігії, віку, статі, участі в громадських об’єднаннях, політичних переконаннях чи по непрацездатності. 7. Не використовувати тілесні покарання, моральний чи фізичний примус, усну лайку. 8. Діяти у відповідності з чинним законодавством України щодо норм робочого часу. 9. Слідкувати за тим, щоб заробітна плата відповідала законодавчим вимогам України, завжди перевищувала офіційні мінімальну зарплату та прожитковий мінімум в Україні. 10. Не робити утримання з основної заробітної плати (посадового окладу або тарифної ставки відповідно до штатного розпису) в дисциплінарних цілях. 11. При виборі постачальників продукції та послуг враховувати рівень дотримання ними вимог міжнародного стандарту SA 8000. 12. Регулярно передавати зацікавленим сторонам інформацію стосовно виконання цих зобов’язань та інших вимог міжнародного стандарту SA 8000. 13. Пропонувати всім співробітникам та іншим зацікавленим сторонам повідомляти про випадки недотримання на підприємстві цих зобов’язань та інших вимог міжнародного стандарту SA 8000, утриматися від покарання чи інших дискримінаційних дій за повідомлення такої інформації, негайно вживати необхідні дії по усуненню цих невідповідностей і недопущенню їх повторення в майбутньому.