Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Shpora_po_tsb_sam.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
09.12.2018
Размер:
912.38 Кб
Скачать
  1. Охарактеризуйте принципи незалежності і економічної самостійності нбу

Принцип незалежності Національного банку. Відповідно до цього принципу Національний банк у межах наданих йому повноважень є незалежним у своїй діяльності, а органи законодавчої і виконавчої влади не мають права втручатися у його діяльність щодо реалізації функцій, передбачених на законодавчому рівні. Проте абсолютної незалежності, як відомо, в природі не існує. Так і Національний банк України не може бути абсолютно незалежним органом державної влади. По-перше, Національний банк є підзвітним Верховній Раді України і Президенту України, зокрема, згідно з Конституцією вони можуть замінити голову Націо­нального банку і склад Ради Національного банку. По-друге, депутати Верховної Ради можуть внести поправки у чинний закон «Про Національний банк України», тобто скоригувати механізм функціонування Національного банку. По-третє, принцип незалежності не означає неузгодженості діяльності Національного банку з політикою інших органів державної влади. Зокрема, Національний банк розробляє Основні засади грошово-кредитної політики на наступний рік відповідно до Загальнодержавної програми економічного розвитку та Основних засад економічного і соціального розвитку України, затверджених Кабінетом Міністрів України. Національний банк та Кабінет Міністрів України проводять взаємні консультації. Так, Національний банк консультує уряд з питань грошово-кредитної політики, бере участь у розробленні загальнодержавної програми економічного розвитку. Проте слід підкреслити, що Національний банк має підтримувати економічну політику уряду, сприяти її реалізації доти, доки вона не суперечить виконанню його основної функції — забезпеченню стабільності грошової одиниці України.

Принцип економічної самостійності. Національний банк здійснює видатки за рахунок власних доходів у межах кошторису, затвердженого Радою Національного банку. У разі перевищення доходів над видатками різниця вноситься до державного бюджету, а перевищення видатків над доходами покривається за рахунок державного бюджету наступного за звітним року. Так, за 2003 р. сума перевищення доходів Банку над видатками становила 567 млн грн, сума відрахувань до фондів та інших резервів НБУ — 45 млн грн, отже, сума перевищення доходів над видатками, що підлягає перерахуванню до Державного бюджету України, становила 522 млн грн4.

Національний банк не відповідає за зобов’язаннями органів державної влади та інших банків, а ті не відповідають, у свою чергу, за зобов’язаннями Національного банку, крім випадків, коли вони добровільно беруть на себе такі зобов’язання.

  1. Операції центрального банку та їх відображення в балансі

Відмінності операцій ЦБ від операцій КБ:

    1. особлива клієнтура ЦБ (обслуговують КБ та урядові структури (мінфін, казначейство)).

    2. Одержання прибутку не є головною метою його діяльності.

АКТИВ:

  1. ЦБ надають кредити КБ; (рефінансування);

  2. Купівля-продаж цінних паперів (як правило державних на вторинному ринку);

  3. Переврахування векселів, що раніше враховувалися КБ-ми;

  4. Проведення операцій з міжнародними ліквідними активами (вільноконвертована валюта, монетарне золото);

  5. ЦБ, якщо це дозволяється законом, можеп надавати кредиту уряду, на фінансування дефіциту державного бюджету.

ПАСИВ:

  1. Емісія готівки;

  2. ЦБ відкривають рахунки КБ-кам на яких КБ-ки зберігають свої резерви (надлишкові та обов’язкові), з яких здійснюються міжбанківські розрахунки;

  3. ЦБ-ки відкривають рахунки урядовим структурам, на яких акумулюються кошти державног бюджету, із яких здійснюється фінансування державних видатків.

  4. ЦБ-ки можуть отримувати кредити від міжнародних валютно-фінансових кредитних установ;

  5. ЦБ-ки емітують боргові зобов’язання (облігації, депозитні сертифікати);

  6. Операції з формування власного капіталу ЦБ.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]