Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Shpora_po_tsb_sam.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
09.12.2018
Размер:
912.38 Кб
Скачать
  1. Норматив регулювання ліквідності

Іншим напрямом регулювання діяльності банків через економічні нормативи є регулювання ліквідності банківської системи в цілому та окремих банків. Під ліквідністю банку розуміють можливість і спроможність банківської установи безперервно в будь-який момент часу здійснювати платежі за своїми поточними та строковими зобов’язаннями за рахунок трансформації своїх активів у готівкові чи безготівкові грошові кошти. Ліквідність банку визначається збалансованістю активів і пасивів його балансу, ступенем відповідності за строками залучених і позичених ним ресурсів (пасив балансу) із розміщенням ресурсів (актив балансу).

Національний банк України на сьогодні регулює ліквідність комерційних банків за допомогою трьох нормативів: нормативу миттєвої ліквідності (Н4), нормативу поточної ліквідності (Н5) і нормативу короткострокової ліквідності (Н6).

Норматив миттєвої ліквідності (Н4) характеризує спроможність банку погашати свої зобов’язання за поточними рахунками за рахунок активів первинної ліквідності (грошових коштів у касі банку та на кореспондентських рахунках НОСТРО) і розраховується за формулою:

де Кк — кошти в касі банку;

Ккр — кошти на кореспондентських рахунках даного банку, відкритих в інших банках;

Зп.р — зобов’язання банку, що обліковуються за поточними рахунками.

За вимогами НБУ граничне значення Н4 має бути не менше 20 %,

Норматив поточної ліквідності (Н5) характеризує спроможність банку погашати свої поточні зобов’язання за рахунок активів первинної та вторинної ліквідності, до яких, крім абсолютно ліквідних активів, відносять активи зі строками повернення до одного місяця. Цей норматив розраховується за формулою:

де Апот — поточні активи — всі активи первинної та вторинної ліквідності із кінцевим строком повернення до 31 днів (готівка, банк. Метали, кошти на коррах., боргові ц.п, надані кредити);

Зпот — поточні зобов’язання банку з кінцевим строком повернення до 31 днів.(кошти до запитання, коротко-довгостр.кредити одержані від НБУ та інш Б, строкові депозити, ц.п. власного боргу банків, субординований борг банку)

Не менше 40%

Норматив короткострокової ліквідності (Н6) характеризує спроможність банку погашати свої короткострокові зобов’язання за рахунок короткострокових активів. Короткостроковими вважаються активи та зобов’язання банку з кінцевим строком повернення до одного року. Розраховується норматив короткострокової ліквідності за формулою:

де Акс — короткострокові активи банку до 1р днів (готівка, банк. Метали, кошти на коррах., боргові ц.п, надані кредити інш банкам);

Зкс — короткострокові зобов’язання банку до 1р..(кошти до запитання, коротк. кредити одержані від НБУ та інш Б, коротк.боргові ц.п. власної емісії банку)

Нормативне значення короткострокової ліквідності банку встановлено на рівні не менше 20 %,

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]