Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Shpora_po_tsb_sam.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
09.12.2018
Размер:
912.38 Кб
Скачать
  1. Формування і використання резервів на покриття ризиків від непогашення дебіторської заборгованості

Формування резерву для відшкодування можливих втрат від дебіторської заборгованості регулюється положенням НБУ, затвердженим постановою Правління НБУ від 13 грудня 2002 р. № 505.

Комерційні банки формують резерв за всією дебіторською заборгованістю, що обліковується на балансі банку за винятком дебіторської заборгованості за операціями з грошово-речовими лотереями; за індексацією грошових заощаджень.

Для формування резерву банки щомісячно проводять інвентаризацію дебіторської заборгованості, що обліковується на балансі, станом на перше число місяця, наступного за звітним.

Уся дебіторська заборгованість ділиться на чотири групи ризику залежно від кількості днів з часу її виникнення на балансі (день виникнення заборгованості не враховується).

Дебіторська заборгованість першої групи вважається стандартною, а решта трьох груп — нестандартною. Дебіторська заборгованість четвертої групи, що обліковується на балансі 361 і більше днів, вважається безнадійною, тобто збитковою. Відраху­вання в резерв здійснюється за всією нестандартною дебіторською заборгованістю, тобто дебіторською заборгованістю, яка віднесена до останніх трьох груп ризику.

Розмір відрахувань до резерву диференціюється залежно від:

  • виду дебіторської заборгованості;

  • строку;

  • кількості днів прострочення.

Банки зобов’язані щомісячно коригувати розмір резерву. Якщо за результатами проведеної класифікації дебіторської заборгованості за ступенем ризику сума фактично створеного резерву виявиться меншою за розрахункову суму резерву, банк проводить дорезервування.

Якщо розрахункова сума резерву на звітну дату виявиться меншою фактично створеного резерву, то комерційний банк проводить коригування резерву на суму зменшення дебіторської заборгованості.

За рахунок створеного резерву списується безнадійна (збиткова) дебіторська заборгованість за рішенням відповідного органу управління банком. Списану за рахунок резерву дебіторську заборгованість банки мають обліковувати на позабалансових рахунках і продовжувати роботу з клієнтами щодо її погашення до закінчення строку позовної давності, після чого така дебіторська заборгованість списується з позабалансових рахунків.

  1. Контроль нбу за дотриманням банками економічних нормативів. Санкції нбу за порушення нормативів.

Банківський нагляд — це моніторинг усіх процесів, що мають місце у банківській сфері на різних стадіях функціонування банківських установ: від створення нових банків і до реорганізації та ліквідації проблемних. Завданням банківського нагляду є контроль за діяльністю банківських установ у рамках створеного регулятивними органами правового поля та застосування адекватних заходів впливу до банків-порушників.

Контроль за дотриманням комерційними банками економічних нормативів здійснюють відділи банківського нагляду регіональних управлінь і управління контролю економічних нормативів Департаменту безвиїзного нагляду НБ.

Відповідно до ст. 61 Закону "Про Національний банк України" для здійснення своїх регулятивних та наглядових функцій, які проводяться НБУ безпосередньо або через створений ним орган банківського нагляду, він має такі повноваження:

1) здійснює всі види перевірок на місцях банків, інших фінансово-кредитних установ в Україні (крім перевірок і ревізій фінансово-господарської діяльності), а також перевірку достовірності інформації, що надається юридичними та фізичними особами при реєстрації банків, інших фінансово-кредитних установ та ліцензування банківських операцій;

2) може вимагати від банків та інших фінансово-кредитних установ проведення загальних зборів акціонерів (учасників) і визначає питання, за якими мають бути прийняті рішення;

3) може брати участь в роботі зборів акціонерів (учасників), засідань спостережної ради, правління та ревізійної комісії банку та іншої фінансово-кредитної установи з правом дорадчого голосу,

Національний банк пред'являє вимоги щодо здійснення обов'язкових аудиторських перевірок банків, отримує висновки незалежних аудиторських організацій про результати діяльності банків та інших фінансово-кредитних установ.

У разі порушення банком Національний банк застосовує адекватні допущеному порушенню заходи впливу з метою захисту кредиторів та вкладників.

У разі невиконання у встановлений Національний банком строк вимог щодо усунення порушень Національний банк має право застосовувати такі заходи впливу:

1) накладати штраф на керівників банків та інших фінансово-кредитних установ у розмірі до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян;

2) накладати на банки та інші фінансово-кредитні установи штрафи відповідно до положень, затверджених Правлінням Національного банку, але у розмірі не більше одного відсотка від суми зареєстрованого статутного фонду;

3) відстороняти керівництво (голову правління та головного бухгалтера) від управління банком та іншою фінансово-кредитною установою і призначати тимчасову адміністрацію;

4) зупиняти дію ліцензії на здійснення окремих банківських операцій на строк до одного року.

Варіант №2

Контроль за дотриманням економічних нормативів здійснюється із застосуванням до банків-порушників штрафних санкцій. Розміри штрафів за порушення окремих нормативів наведені в табл. 2.6.1. Акцентуємо вашу увагу на деяких особливостях нарахування і стягнення штрафів за окремими групами нормативів:

За всіма нормативами, що розраховуються як середньозважена величина за звітний місяць (Н4, Н5, Н6, Н11, Н12, Н13, Н13/1, Н13/2), одним порушенням вважається середньозважена величина цього нормативу.

За нормативами Н7, Н9, Н10 штраф стягується за кожен випадок порушення протягом звітного місяця.

Загальна сума штрафів за порушення кожного з нормативів Н7, Н9, Н10, що нарахована за звітний місяць, не може перевищувати 1 % зареєстрованого статутного капіталу банку.Якщо недотримання нормативів групи кредитного ризику стосується одного і того ж контрагента, то штраф стягується у більшій сумі, виходячи із першого порушення.

Загальна сума штрафів за порушення всіх нормативів однієї групи (ліквідності, кредитного ризику, інвестування чи валютної позиції), що нарахована за звітний місяць, не може перевищувати 1 % зареєстрованого статутного капіталу банку.За порушення нормативів капітальної бази банку Н1, Н2, Н3 банк протягом одного місяця з дня виникнення порушення повинен укласти з НБУ письмову угоду про виконання плану заходів щодо порядку і строків відновлення рівня регулятивного капіталу (програма капіталізації).За порушення нормативу Н8 штрафні санкції не застосовуються, а підвищуються вимоги до нормативу платоспроможності Н2: якщо перевищення вимог до Н8 становить менше половини його нормативного значення, то вимоги до Н2 подвоюються, а якщо більше половини — потроюються.Контроль за дотриманням комерційними банками встановлених економічних нормативів здійснюють відділи нагляду обласних управлінь і Департамент безвиїзного нагляду Національного банку України. За порушення економічних нормативів Національний банк вживає заходів впливу згідно з Інструкцією «Про порядок регулювання та аналіз діяльності комерційних банків» та Положенням про застосування НБУ заходів впливу до комерційних банків за порушення банківського законодавства.

група 1 — нормативи капіталу;

група 2 — нормативи ліквідності;

група 3 — нормативи кредитного ризику;

група 4 — нормативи інвестування;

група 5 — нормативи відкритої валютної позиції.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]