Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
221.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
04.12.2018
Размер:
2.07 Mб
Скачать

84.Передумови використання організаціями аутсорсингових послуг в управлінні персоналом.

Аутсорсинг (від. англ. outsourcing — зовнішнє джерело) — це передавання частини функцій з обслуговування діяльності підприємства стороннім підрядникам чи постачальникам за умови гарантування ними відповідного рівня якості та

ефективності їх виконання на основі трансформації чи оновлення бізнес-процесів і технологій та з можливістю переходу частини персоналу підприємства до постачальника (аутсорсера).

Метою аутсорсингу як інструмента управління є підвищення ринкової вартості підприємства завдяки поліпшенню результатів його діяльності, зниженню витрат і ризиків, підвищенню конкурентоспроможності продукції через залучення зовнішніх контрагентів, які спеціалізуються на виконанні певних, як правило не профільних для підприємства, виробничо-господарських функцій.

Вузька спеціалізація зовнішніх виробників чи постачальників забезпечує їм можливість набути значного досвіду у виконанні бізнес-процесів, запровадженні інноваційних технологій, найновіших методів організації та здійсненні робіт. Це, у свою чергу, сприяє суттєвому зменшенню витрат і відповідно зниженню розцінок чи тарифів на аутсорсингові послуги. Як результат, використання аутсорсингу стає ефективнішим, ніж виконання аналогічних робіт власними силами. Водночас економічно необфунтоване використання аутсорсингу може завдати підприємству вагомих збитків.

85.Форми, види та переваги аутсорсингу.

Аутсорсинг можна класифікувати за такими ознаками.

Особливості об'єктів аутсорсингу:

— аутсорсинг у сфері інформаційних технологій (ІТ-аутсорсинг) передбачає передавання зовнішньому виконавцеві таких процесів, як розробка, встановлення і супроводження програмних продуктів, обслуговування комп'ютерної техніки, створення і обслуговування баз даних, консалтинг послуг у сфері електронного бізнесу тощо;

— аутсорсинг окремих бізнес-процесів, які не є основними у виробничо-господарській діяльності підприємства, зокрема: аутсорсинг постачально-збутових операцій, управління персоналом, управління рекламними акціями, маркетингу, ведення бухгалтерського обліку, прибирання приміщень (клінінгу), організації громадського харчування, охоронних послуг, озеленення території тощо;

— виробничий аутсорсинг, коли підприємство передає підряднику всі процеси з виробництва певної продукції чи доручає йому виготовляти окремі вузли, деталі або напівфабрикати, які є складовими основної продукції. Виробництво такої продукції або її складових (комплектуючих), як правило, розміщують у країнах

з дешевою робочою силою4;

— аутсорсинг персоналу (аутстафінг) передбачає винаймання для роботи на

підприємстві працівників без документального оформлення з ними юридичних відносин. При цьому підприємство-провайдер (наприклад, кадрове агентство) набирає в штат працівників, які фактично працюють (постійно або тимчасово) на іншому підприємстві (у замовника).

Залежно від обсягу функцій, що виконується спеціалізованою організацією, можна виділити такі види аутсорсингу:

договір повного аутсорсингу, за яким у розпорядження виконавця на час дії контракту виділяється штат співробітників, а можливо і певні активи замовника;

договір часткового аутсорсингу, при якому переважна частина підрозділів залишається у віданні замовника;

договір сумісного аутсорсингу є відносинами, коли обидві сторони виступають партнерами у комерційній діяльності;

договір проміжного аутсорсингу, як правило, застосовується у випадку, коли компанія, маючи своїх фахівців з високим рівнем кваліфікації, передає управління цими підрозділами третій стороні;

договір трансформаційного аутсорсингу, коли компанія-замовник запрошує виконавця, який повністю виконує роботу підрозділу, розробляючи і створюючи новий кінцевий продукт і передаючи його клієнтові (такий вид аутсорсингу відрізняється від повного лише тим, що перехід співробітників і активів не є остаточним: після завершення проекту клієнт знову отримує повний контроль над ними).

Аутсорсинг має на увазі виконання стороннім підприємством певних завдань або деяких бізнес-процесів,що зазвичай не є профільними для бізнесу компанії, але необхідних для повноцінного її функціонування.Звертаючись до аутсорсингу, компаніїкеруютьсядуже простим принципом: треба залишитисобітільки те,щоробишякісно сам, і передатизовнішньомувиконавцеві те, щоостаннійробитькраще за інших.Аутсорсинг має яскраво виражені відмінні риси від різних інших форм надання послуг і абонентськогообслуговування : він має не разовий і не епізодичний (випадковий) характер, а здійснюється на основітривалого контракту (наприклад, не менше 1 року).

Різновиди аутсорсинга

Аутсорсинг умовноможнаподілити на два види:

1) виробничий аутсорсинг:

2) аутсорсинг бізнес-процесів.

Виробничий аутсорсинг грунтується на передачідеякихкомпонентіввиробничогопроцесуабоусьогоциклу виробництвасторонньомупідприємству. Також не виключенийваріант продажу деякихсвоїхпідрозділівіншимпідприємствам з наступноювзаємодією з ними вже в межах аутсорсинга.

Цей вид аутсорсинга дозволяєкомпаніїосновнуувагуприділити головному, тобторозробцінових продуктів і послуг для забезпеченняконкурентноїпереваги, збільшеннюефективностівиробництва (аджена невеликих заводах простішезайматисяпереобладнаннямвиробничогопроцесу), використаннюдодатковихперевагвідведеннябізнесу на ринках з дешевшоюробочою силою і т. д.

Аутсорсинг бізнес-процесів є надзвичайно видом оптимізаціїдіяльностіпідприємств, щодинамічнорозвивається, і є передачею сторонньомупідприємствуокремихпроцесів, які не являються для компаніїбизнесобразующими. основними.

Цей вид залученнязовнішніхресурсів для обслуговуванняпевнихбізнес-процесівпідприємства зустрічається на практиці у виглядібухгалтерського, податкового, юридичного і кадрового аутсорсинга, ІТ-аутсорсинга (у т. ч. підтримкароботикомп'ютерноїмережі і інформаційноїінфраструктури), аутсорсингапо експлуатаціїоб'єктівнерухомості, транспортного аутсорсинга, аутсорсинга персоналу.

На аутсорсинг передаютьсятакожтакіфункції, як перекладацькі, рекламніабомаркетингові, функції позабезпеченнюфункціонуванняофісуабо по прибираннюприміщень.

Обсягохоплення аутсорсингом бізнес-процесучипевноїфункції: — повний аутсорсинг, за якогобізнес-процесчифункціюповністюпередаютьаутсорсеру;

— частковийаутсорсинг, коли частинубізнес-процесівчифункцій (наприклад, планування) підприємствовиконуєсамостійно.

Результативикористання аутсорсингу:

— трдиційний аутсорсинг, щопередбачаєстандартне для підприємствавиконаннябізнес-процесів і, як правило, певнезниженнявитрат;

— інноваційний аутсорсинг, за якогопідвищується не тількиефективність, але й якістьвиконаннябізнес-процесів та функцій, а отже, і споживчацінністьпродукціїпідприємства.

Причини, якіспонукаютьпідприємствовикористовувати аутсорсинг.

— необхідний аутсорсинг, якийпідприємствозмушеневикористовуватитоді, коли для реалізаціїпевноїдіяльностівоно не маєвласнихпотужностей та належногодосвідувиконаннябізнес-процесів;

— альтернативний аутсорсинг зумовленийвідмовоюпідприємствавідвиконанняпевнихфункційвласними силами через їхнизькуефективністьчизбитковість.

Основними мотивами, що спонукають підприємства до прийняття рішення щодо використання аутсорсингу, є потреба в поліпшенні обслуговування клієнтів, зниженні витрат, підвищенні гнучкості діяльності, зосередженні на основних її видах, уникненні додаткових інвестицій, зниженні певних ризиків тощо. Застосовуючи аутсорсинг, підприємство може суттєво знизити витрати, зокрема, завдяки5: — спрощенню процесу виробничо-господарської діяльності, зменшенню кількості функцій, які потребують одночасного виконання, зосередженню уваги на основних видах діяльності.

До переваг, які компанії отримують від аутсорсингу, можна віднести зниження собівартості функцій, що передаються виконавцю. В аутсорсера виконання цих функцій вартує дешевше за рахунок спеціалізації у вузькій галузі та ефекту масштабу, що досягається при здійсненні однотипних операцій одночасно для безлічі клієнтів. Іншим позитивним наслідком спеціалізації є підвищення якості та надійності, оскільки при вирішенні схожих завдань компанії-аутсорсери накопичують великий досвід і можуть використовувати новітні технології та висококваліфікований персонал. Крім того, надзвичайно ефективною є концентрація внутрішньокорпоративної уваги на основних цілях компанії шляхом делегування другорядних функцій аутсорсерам. Це дає компанії можливість сфокусуватися на задоволенні потреб своїх клієнтів і розвитку технологій. Також аутсорсинг дає компанії доступ до додаткових ресурсів, наприклад, при розширенні географії діяльності або при створенні нової компанії. Таким чином, можна стисло сформулювати переваги аутсорсингу, якими керуються компанії, вибираючи аутсорсинг як стратегію менеджменту. Це скорочення операційних витрат, концентрація на основній діяльності, створення змінної структури витрат, доступ до передових технологій і знань, збільшення швидкості виходу на ринок компанії, продуктів або послуг, поліпшення якості послуг, що надаються.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]