Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
24 10 11 Конспект лекцій з ОПГ.doc
Скачиваний:
14
Добавлен:
22.11.2018
Размер:
5.48 Mб
Скачать

Основнi види I особливостi виникнення надзвичайних ситуацiй в адмiнiстративних приміщеннях(будiвлях)

Надзвичайнi ситуацiї, що трапляються в адміністративних приміщеннях (будiвлях) виникають як внаслiдок дiяльностi людей (антропогенного походження) так i внаслiдок дiї природних стихiйних явищ.

Частiш за все до надзвичайних ситуацiй приводять такi природнi стихiйнi лиха як: бурi, урагани, тайфуни, циклони, надзвичайнi морози, засухи, повенi, зсуви, селi, лавини, снiговi обвали, землетруси, моретруси тощо. Деколи до таких ситуацiй здатнi привести також атмосфернi електричнi розряди - блискавки.

Загальна характеристика згаданих природних явищ приведена ранiше. Розглянемо детально особливостi виникнення та розвитку надзвичайних ситуацiй на вказаних об’єктах, особливостями яких є значне скупчення людей та вiдсутнiсть в багатьох з них елементарних знань правил та навикiв поводження в надзвичайних ситуацiях, а також особливостями улаштування приміщень: насиченiстю рiзноманiтними легкозапалювальними речовинами та горючими матерiалами, одночасною наявнiстю газових магiстралей та електричної мережi, водопроводу та каналiзацiї, або значної висоти та незначної стiйкостi будiвель.

Головною причиною тяжких наслідків є панiка. Бiльша частина людей, якi нiколи не потрапляли в надзвичайнi ситуацiї, не знайомi з правилами та не мають нiяких практичних навикiв поводження в таких ситуацiях, в разi виникнення надзвичайної ситуацiї знаходиться в станi своєрiдного приголомшення, що називається "панiчною реакцiєю", залишаючись вiдносно спокiйними та недостатньо активними.

Одним iз видiв надзвичайних ситуацiй природного походження, характерним в основному в адміністративних приміщеннях(будiвлях), є ситуацiї, що виникають пiд час атмосферних електричних розрядiв. Промисловi об'єкти, як правило, мають бiльш-менш надiйний захист вiд таких розрядiв, що не можна сказати вiдносно офісних приміщень (будiвлях).

Серед надзвичайних ситуацiй антропогенного походження, якi виникають в офісних приміщенньях, необхiдно, перш за все, видiлити пожежi та вибухи. Рiзноманiтнi непередбаченi надзвичайнi ситуацiї виникають на згаданих об’єктах в випадках аварiй на енергетичних об'єктах (наприклад зв'язанi з експлуатацiєю лiфту), промислових пiдприємствах, транспортi, а в останнiй час збiльшилась також кiлькiсть надзвичайних ситуацiй, які виникають внаслідок терористичних актів та злочинної дiї як окремих осiб, так i бандитських угруповань.

Вимоги до систем сповіщення, зв'язку, медичного та санiтарно-епiдемiологiчного нагляду

Важливе значення для створення умов безпечної поведінки персоналу пiдприємств та установ та для своєчасної подачi iнформацiї про можливе створення надзвичайної ситуацiї має сповіщення вiдповiдних служб та всього персоналу, для прийняття вiдповiдних заходiв по попередженню надзвичайних ситуацiй пiсля аварiй, стихiйного лиха чи iнших негативних обставин.

В залежностi вiд виду та розмiру аварiї чи стихiйного явища можливi рiзнi види сповiщення. Так, при стихiйних лихах, як-то, повенi, сповiщення може бути заздалегiдь через систему цивiльної оборони та метеорологiчної служби по узгодженню з органами мiсцевої влади та Мiнiстерства по надзвичайним ситуацiям. Сповiщення по таким ситуацiям проводиться через радiю, телебачення та газети. На основi цiєї iнформацiї пiдприємства та установи, а також вiдповiднi служби i пiдроздiли мiста i областi проводять органiзацiйнi та технiчнi заходи по уникненню або зменшенню негативного впливу дiї повенi на рiчках та водоймищах.

Але у бiльшостi випадкiв надзвичайнi ситуацiї створюються за короткий час (пожежi, вибухи, зсуви тощо). В таких випадках сповiщення населення проводиться по радiо, телебаченню, а пiдприємств та органiзацiй вiдповiдного району мiста, селища - додатково по телефону.

На самих об'єктах чи пiдприємствах підвищеної небезпеки, до систем сповiщення належать автоматичнi системи сигналiзацiї. Найбiльш розвиненими i поширеними являються автоматична пожежна та охоронна сигналiзацiї. Система пожежної сигналiзацiї складається з трьох частин: пожежних сигналізаторів (датчикiв), лiнiї зв'язку та приймальної станцiї. Датчики розмiщують в пожежонебезпечних примiщеннях чи окремих об'єктах, а приймальнi станцiї можуть розташовуватися в примiщеннях чергового персоналу пiдприємств, в пожежних частинах, що обслуговують вiдповiднi об'єкти.

На багатьох пiдприємствах та установах застосовується гучномовна система сповiщення персоналу вiд диспетчера до вiдповiдних робочих мiсць чи окремих примiщень. Для двостороннього зв'язку мiж окремими пiдроздiлами пiдприємства чи об'єкта використовується як телефонний зв'язок, так i рiзнi види технологiчного зв'язку (свiтловий, звуковий, кодовий тощо).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]