Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
кримінальний процес.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
08.11.2018
Размер:
1.3 Mб
Скачать

Питання для самоконтролю

1. В чому полягає суть досудового розслідування кримінальних справ?

2. Чи у всіх кримінальних справах проводиться досудове розслідування?

3. Що складає зміст стадії досудового розслідування, які її завдання і структура?

4. В яких формах відбувається досудове розслідування?

5. Що таке підслідність і які її види?

6. В чому особливості предметної підслідності кримінальних справ?

6. В якому обсязі і протягом якого строку проводиться досудове розслідування у формі дізнання?

7. Які необхідні процесуальні передумови для початку провадження досудового слідства?

8. В чому полягає процесуальна самостійність слідчого?

9. Які вказівки і доручення вправі давати слідчий органам дізнання у справі, що ним розслідується?

10. В чому полягає суть окремого доручення слідчого іншим слідчим чи органам дізнання?

11. Чим окреме доручення відрізняється від вказівок і доручень, передбачених ч. 3 ст. 114 КПК України.

12. Які строки проведення досудового слідства.

13. Хто, на який строк і в якому порядку може продовжити строк досудового слідства?

14. Як обчислюється строк досудового слідства?

15. У яких процесуальних формах здійснюється взаємодія слідчого з органом дізнання під час розкриття та розслідування злочинів?

16. У яких випадках і в якому процесуальному порядку застосовується груповий (бригадний) метод досудового слідства?

17. Які підстави для об'єднання справ в одне провадження?

18. Що є підставою для виділення справи в окреме провадження?

19. В чому полягає обмеження принципу гласності на досудовому слідстві?

20. Коли і в якому порядку застосовуються звукозапис, відеозапис і фотографування при проведенні слідчих дій?

21. В яких формах приймає участь громадськість у провадженні досудового слідства?

22. Якими процесуальними документами оформляє слідчий свої рішення щодо процесуальних дій та результати реалізації цих рішень?

23. Кому оскаржуються дії слідчого та в якому порядку?

24. Кому оскаржуються дії прокурора, який безпосередньо брав участь у проведенні досудового слідства?

25. Які процесуальні акти органу дізнання і слідчого підлягають оскарженню до суду?

26. В чому суть судового контролю за діями і рішеннями органів дізнання та досудового слідства і в яких формах він здійснюється?

Задачі і завдання

1. Мандрик, Крохмалюк і Жигунов були затримані під час спроби вивезти з м'ясокомбінату 123 кг м'яса. Начальник позавідомчої охорони з участю понятих провів огляд машини, в якій вказані особи намагалися вивезти крадене м'ясо з підприємства, обшукав кожного з них і допитав. Вжиті заходи були зафіксовані в протоколах огляду місця події, обшуку і допиту.

1. Чи є начальник позавідомчої охорони підприємства органом розслідування?

2. Дайте оцінку діям начальника позавідомчої охорони.

3. Яке процесуальне значення мають складені ним документи?

2. Під час проведення дізнання Личаківським райвідділом внутрішніх справ м. Львова в справі про крадіжку речей з квартири гр-на Вовка С. І. (ч. 3 ст. 185 КК) було встановлено, що злочин вчинили неповнолітні Братусь і Федорчак. Після спливу 15 діб з часу порушення кримінальної справи вона була передана безпосередньо в слідче відділення Личаківського райвідділу внутрішніх справ. Через два дні до начальника цього райвідділу з'явився з повинною неповнолітній Заремба і заявив, що він також брав участь у крадіжці. Начальник райвідділу дав розпорядження оперуповноваженому карного розшуку негайно допитати Зарембу як підозрюваного. Після допиту, на якому Заремба розповів обставини вчинення злочину і повідомив, де знаходиться частина викрадених речей, оперуповноважений провів їх виїмку. Протоколи затримання Заремби, його допиту та виїмки речей були направлені слідчому для приєднання до справи. Проте слідчий відмовився прийняти ці документи і повернув їх начальнику райвідділу. В супровідному листі радив йому порушити кримінальну справу за фактом вчинення злочину Зарембою та провести дізнання і лише після пред'явлення йому обвинувачення надіслати справу до слідчого відділення для об'єднання з справою про обвинувачення Братуся і Федорчака.

1. Дайте правону оцінку діям начальника райвідділу внутрішніх справ.

2. В яких формах здійснюється досудове розслідування кримінальних справ?

З. Кому підслідна дана кримінальна справа?

4. Який порядок об'єднання і виділення справ?

5. В якому порядку надсилається кримінальна справа слідчому після проведення дізнання?

6. Які порушення КПК були допущені в описаній ситуації?

3. До начальника райвідділу внутрішніх справ звернулася Іщенко Дарія з скаргою на свого чоловіка Іщенка Григорія. Після проведення попередньої перевірки цієї скарги начальник райвідділу виніс постанову про порушення кримінальної справи проти Іщенка Григорія за ч. 1 ст. 126 КК України і направив матеріали справи начальнику слідчого відділення райвідділу внутрішніх справ для проведення досудового слідства.

1. Дайте оцінку діям начальника райвідділу внутрішніх справ.

2. Досудове розслідування яких злочинних діянь є обов' язковим?

4. В складі групи осіб, обвинувачених за ч. 2 ст. 185 та ст. 189 КК України, був менгрел (народність на Закавказзі) Ахметілі, який не володів українською мовою, погано володів російською. Слідчий домовився з Ахметілі, що допит йоro вестиме на грузинській мові, яку і слідчий і обвинувачений знають добре, але запис показів в протоколі буде вестись російською мовою. Після закінчення допиту і складення протоколу, слідчий зробив його усний переклад на грузинську мову і обвинувачений підписав протокол.

1. Дайте оцінку діям слідчого.

2. Які принципи кримінального процесу України реалізуються під час проведення досудового розслідування?

5. Личаківський районний суд м. Львова, розглянувши кримінальну справу про обвинувачення Радченка за ч. 5 ст. 191 КК України, засудив його до 10 років позбавлення волі з конфіскацією всього належного йому майна. Для виконання вироку в частині конфіскації майна державний виконавець Тюкалов разом з дільничним інспектором міліції Соколюком і практикантом Климківим, що навчається у Юридичному інституті МВС, прибули на вул. Пропелерну, де знаходилися на праві особистої власності Радченка будинок, автомашина "Лада" та інше майно.

Дружина засудженого Радченка разом із своїм братом Лазаренком вчинила опір державному виконавцю: не давала перевірити наявність описаного майна; порвала акт опису майна; ображала його. Коли дільничний інспектор Соколюк попередив Радченко і Лазаренка про недопустимість їх дій, то вони накинулись на нього, зірвали погони, подряпали обличчя, ображали непристойними словами. Дільничний інспектор заявив, що Радченко і Лазаренко вчинили злочин, і він негайно приступає до огляду місця події. Тюкалова і Климківа він запросив як понятих. В результаті - проведених дій був складений протoкол, який підписали Соколюк, Тюкалов і Климків. Радченко і Лазаренко підписати цей документ відмовилися. На підставі даного протоколу начальник райвідділу внутрішніх справ порушив кримінальну справу за ознаками злочину, передбаченого ст. 342 КК України, за фактом вчинення опору представникам влади.

1. Чи вправі був дільничний інспектор проводити огляд місця подіі?

2. Чи могли Тюкалов і Климків бути понятими?

3. Чи можна проводити розслідування до порушення кримінальної справи?

6. 8 грудня до прокурора району з райвідділу внутрішніх справ Богданівського району надійшла кримінальна справа № 106, порушена 27 листопада 2006 р. за ознаками ч. 2 ст. 286 КК України за фактом виявлення трупа гp-нa Остапенка Василя Григоровича. Підсумковим документом в матеріалах справи була така постанова.

Постанова

про направлення справи за підслідністю

м. Богданівка 8 грудня 2006 р.

Старший дізнавач відділення ДАІ Богданівського райвідділу внутрішніх справ лейтенант міліції Федоряко С В., розглянувши матеріали кримінальної справи № I06, порушеної за фактом виявлення трупа гр-на Остапенка В. Г., за ознаками ч. 2 ст. 286 КК України,

в с т а н о в и в:

27 листопада 2006 р. в районі перехрестя вулиць Зеленої і Будівельної м. Богданівки на узбіччі був знайдений труп гр-на Остапенка Василя Григоровича з ознаками насильницької смерті. За висновком судово-медичного експерта смерть була насильницькою і настала від дії з великою силою тупого предмету, найімовірніше в результаті наїзду автомашини. Під час огляду місця події недалеко від трупа на асфальті дороги виявлені бурі пляма, схожі на кров, а також сліди волочіння трупа на узбіччі.

Вжитими слідчими та оперативно-розшуковими діями встановити транспортний засіб, а також його водія поки-що не вдалося. Оскільки злочин є тяжким і вже сплив 10-ти денний строк дізнання, кримінальна справа підлягає передачі слідчому прокуратури для проведення досудового слідства.

Беручи до уваги викладені обставини та керуючись ст. ст. 104, 108, 111 та 116 КПК України,

п о с т а н о в и в :

направити кримінальну справу № 106, порушену за фактом виявлення трупа гр-на Остапенка Василя Григоровича з ознаками насильницької смерті, прокурору Богданівського району Львівської області для передачі її за підслідністю.

Ст.дізнавач Федоряко Г. В.

Проаналізуйте приведений процесуальний документ і дайте висновок щодо його законності. Крім того з'ясуйте:

1. Що таке підслідність і які її види?

2. Які процесуальні документи можуть бути прийняті в стадії досудового розслідування?

7. Старший інспектор районного управління пенсійного фонду Матусевич допоміг своєму двоюрідному брату Лащу оформити одержання пенсії на підставі фальшивих документів. Інспектор державної служби по боротьбі із економічною злочинністю Івасюта виявив цей факт і, відібравши від Матусевича і Лаща пояснення, доповів про нього начальнику райвідділу внутрішніх справ, висловивши при цьому свою думку з приводу кваліфікації злочину. Він вважав, що дії Матусевича слід кваліфікувати за ч. 1 ст. 364 КК, а дії Лаща - за ст. 193 і ч. 3 ст. 358 КК України.

Начальник райвідділу внутрішніх справ вислухав міркування інспектора, але виніс постанову про порушення кримінальної справи проти Матусевича та Лаща за ч. 3 ст. 191 КК України і доручив провести дізнання в цій справі інспектору Івасюті. Останній від його проведення відмовився, подавши рапорт на ім’я начальника райвідділу. В ньому він відзначив, що кваліфікацію дій Матусевича і Лаща, вказану в постанові начальника райвідділу, він вважає неправильною.

За невиконання його розпорядження начальник райвідділу виніс Івасюті догану, а проводити дізнання доручив іншому оперативному працівнику. Після закінчення 10-ти денного строку справа була передана слідчому райвідділу внутрішніх справ Даниленку, який в постановах про притягнення як обвинувачених кваліфікував дії Матусевича за ст. 366 КК, а дії Лаща за ч. 1 ст. 190 КК України. Начальник слідчого відділення відмінив постанови слідчого про притягнення як обвинувачених, мотивуючи невірною кваліфікацією їх дій.

1. Чи має право оперативний працівник органів внутрішніх справ відмовитися від дорученого йому досудового розслідування?

2. Чи може слідчий райвідділу внутрішніх справ змінювати кваліфікацію злочину, дану начальником райвідділу?

3. Чи зобов'язаний слідчий узгоджувати свої дії з думкою начальника слідчого відділення?

4. Охарактеризуйте повноваження слідчого.

5. Який порядок передачі справи за підслідністю?

8. Райвідділ внутрішніх справ 9 серпня почав дізнання шодо факту розкрадання державного майна на трикотажній фірмі "Промінь". Матеріали дізнання були передані в прокуратуру району 19 серпня і в цей же день справа була прийнята слідчим.

Слідчий проводив досудове слідство до 11 жовтня, після чого прокурор району продовжив строк слідства на місяць. Третього листопада слідчий змушений був зупинити слідство у зв' язку з тим, що один з обвинувачених, організатор розкрадання Копелсевич, до слідчого не з’явився і перейшов на нелегальне становище. 12 грудня Копилевич був розшуканий і досудове слідство було відновлене.

1. Скільки часу тривало розслідування в даній справі?

2. З якого моменту слідство вважається продовженим?

3. Який порядок продовження строку досудового слідства?