Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МТМ--3 Лаб практ-2011.doc
Скачиваний:
42
Добавлен:
02.03.2016
Размер:
1.13 Mб
Скачать

Вступне заняття Вивчення нормативних документів про організацію та проведення лабораторних робіт

Мета роботи: Ознайомитись із Положенням про навчання з питань охорони праці, інструкцією та інструктажем на робочому місці, його реєстрацією у спеціальному журналі. Навчитись використовувати нормативну документацію у практичній діяльності. Визначити основну мету лабораторних робіт.

Теоретичні відомості

Однією із основних причин травматизму та професійних захворювань на виробництві являється відсутність або неякісне проведення навчання (інструктажів) з питань охорони праці.

Всі працівники під час прийняття на роботу та в процесі роботи проходять інструктування (навчання) з питань охорони праці, з’ясовують правила надання першої допомоги потерпілим від нещасних випадків, про правила поведінки при виникненні аварій. Інструктаж проводиться на підставі спеціальної інструкції.

Інструкція – це нормативний документ (”Положення про розробку інструкцій з охорони праці”, затверджено наказом Держнагляд-охоронпраці від 29 січня 1998 р. № 9), що встановлює безпечні прийоми і методи праці під час експлуатації конкретних видів машин, механізмів, верстатного, електричного, хімічного, газового, лазерного та іншого обладнання.

Інструкції повинні містити тільки ті вимоги щодо охорони праці, дотримання яких є обов’язковим для самих працівників. Кожній інструкції присвоюється назва і скорочене позначення (код, порядковий номер). В них знаходяться конкретні відомості про безпечну організацію та утримання робочого місця, його небезпечної зони, запобіжні засоби , системи сигналізації та блокування, дії у разі виникнення аварії тощо.

Інструкції повинні містити такі розділи:

    • загальні положення;

    • вимоги безпеки перед початком роботи;

    • вимоги безпеки під час виконання роботи;

    • вимоги безпеки після закінчення роботи;

    • вимоги безпеки в аварійних ситуаціях;

    • вимоги електробезпеки;

    • надання першої допомоги потерпілим.

Інструкція фіксує заборонні дії працюючих, з метою виключення помилок, які можуть призвести до травм на робочому місці, профотруєнь і профзахворювань.

Особи, які не пройшли навчання, інструктаж та перевірку знань з охорони праці, до роботи не допускаються. У певних випадках за наказом або розпорядженням по підприємству (структурному підрозділу) працівники проходять стажування.

Всього існує п’ять видів інструктажів: вступний, первинний, повторний, позаплановий та цільовий.

Первинний інструктаж проводиться до початку роботи безпосередньо на робочому місці з працівником:

    • новоприйнятим (постійно чи тимчасово) на підприємство;

    • який переводиться з одного цеху виробництва до іншого;

    • який буде виконувати нову для нього роботу;

    • відрядженим працівником, яке бере безпосередню участь у виробничому процесі на підприємстві.

З вихованцями, учнями та студентами закладів освіти первинний інструктаж проводиться:

    • на початку занять у кожному кабінеті, лабораторії, де навчальний процес пов’язаний із небезпечними або шкідливими хімічними, фізичними, біологічними факторами, у гуртках, перед уроками трудового навчання, фізкультури, перед спортивними змаганнями, вправами на спортивних снарядах, при проведенні заходів за межами території закладу освіти;

    • перед виконанням кожного навчального завдання, пов’язаного з використанням різних механізмів, інструментів, матеріалів тощо;

    • на початку вивчення кожного нового предмета (розділу, теми) навчального плану ( програми) – із загальних вимог безпеки, пов’язаних з тематикою і особливостями проведення цих занять.

Первинний інструктаж проводиться індивідуально або з групою осіб одного фаху за діючими на підприємстві інструкціями з охорони праці відповідно до виконуваних робіт, а також з урахуванням вимог орієнтовного переліку питань первинного інструктажу.