Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
теорія пружних хвиль посібник.doc
Скачиваний:
32
Добавлен:
17.02.2016
Размер:
2.58 Mб
Скачать

12.4. Хвильові рівняння та пружні хвилі

Програмнi запитання

Приклад поширення компонент змiщень вздовж однiєї з координатних осей. Хвильовi рiвняння для поздовжніх i поперечних хвиль. Рiшення Даламбера хвильового рiвняння для плоскої хвилi, яка поширюється вздовж однiєї з осей, i його пояснення. Енергiя пружної хвилi. Рiшення хвильового рiвняння для плоскої хвилi, яка поширюється довiльно.

Плоска вертикально поляризована поперечна хвиля з фронтом, паралельним горизонтальнiй осi координат. Потенцiал поперечної хвилi. Рiшення хвильового рiвняння для сферичної хвилi. Поширення хвилi з фронтом довiльної форми, початковi умови. Використання другої формули Грiна. Вивiд формули Кiрхгофа.

Лiтература

1. Безухов Н.И. Основы теории упругости, пластичности и ползучести. - М.: Высшая школа, 1968. § 7.03.

2. Лейбензон Л.С. Курс теории упругости. - ГИТТЛ, 1947, §§ 163,164,165.

3. Саваренский Е.Ф. Сейсмические волны. - М.: Недра. 1972,с.156-168, 182-185.

4. Магницкий В.А. Основы физики Земли. - М.: Академиздат, 1953, §§ 29,30.

5. Гурвич И.И Сейсмическая разведка. - М.: Недра, 1969.с. 15-180.

Методичнi вказiвки

Потрiбно детально ознайомитись з виведенням i поясненням хвильового рiвняння для безмежного середовища. Необхiдно твердо вияснити, виникнення яких типiв пружних хвиль можливе в цьому випадку, чим вiдрiзняються поздовжнi i поперечнi хвилi. Звернiть увагу на спрощуюче допущення, прийнятi при виведеннi хвильового рiвняння для векторного поля змiщень. Останнє, як вiдомо, може бути представлене в виглядi суми двох векторних полiв - потенцiйного i вихрьового. Особливий інтерес представляє випадок поширення плоскої хвилі в заданому напрямку і випадок поширення сферичної хвилі на великій і малій відстані від точкового джерела, що потрібно враховувати при опрацюванні відповідного матеріалу.

Для виконання фундаментальних особливостей поширення пружних хвиль необхідно досконало вивчити випадок збудження коливань довільними джерелами. Останнє обов`язково приводить до розгляду формул Кірхгофа і Пуассона, які дозволяють визначити поле зміщень в усьому зовнішньому по відношенню до джерела просторі. Формули Кірхгофа і Пуаcсона мають важливе принципове значення тому, що їх можна розглядати як математичні вирази фундаментальних принципів геометричної сейсміки Гюгенса і Ферма.

Питання для самоперевірки

1. Який висновок слідує з того, що рівняння пружного руху розкладається на два рівняння, які визначають потенціал і вектор-потенціалу поля зміщень?

2. Що таке поляризація сейсмічних хвиль?

3. Як визначаються швидкості поздовжніх і поперечних хвиль?

4. Чим відрізняються два основних типи поздовжніх хвиль?

5. Чим відрізняються поверхневі хвилі Релея і Лява?

6. В чому полягає принцип Гюгенса?

7. Чи може бути використана формула Кірхгофа в практичних розрахунках?

8. Чим відрізняються поздовжні плоска і сферична хвилі?

12.5 Хвилі на границі півпросторів

Програмні запитання

Граничні умови для потенціалів зміщень. Коефіцієнти відбиття і проходження потенціалів хвиль. Коефіцієнти відбиття і проходження зміщень і енергії при нормальному падінні. Неоднорідні плоскі хвилі.

Література

1. Гурвич И.И Сейсмическая разведка. - М.: Недра, 1969. с.45-85.

2. Саваренский Е.Ф. Сейсмические волны. - М.: Недра. 1972.с.244-254.

3. Бреховских Л.М. Волны в слоистых средах. - АН СССР, 1957. §§1.3.5.25,26,27.

4. Горелик Г.С. Колебания и волны. - М.: Гостехиздат, 1956.с. 9-25, 144-232.

Методичні вказівки

Для сейсморозвідки мають важливе значення фізичні уявлення про сейсмічні хвилі, закономірності їх поширення в реальних середовищах. Основні уявлення про це слідують з динамічної теорії поширення пружних хвиль. Враховуючи все більший інтерес сейсморозвідників до питань поширення сейсмічних хвиль, на цю частину програми потрібно звернути найсерйознішу увагу. Поряд з динамічною теорією пружності визначальну роль в сейсморозвідці має геометрична сейсміка шаруватих середовищ. Поширення пружних хвиль в рамках геометричної сейсміки підлягає принципам Гюгенса і Ферма. На основі останніх виводять три основні закони поширення сейсмічних хвиль: в однорідному середовищі промені прямолінійні; кут падіння хвилі на границю розділу рівний куту її відбиття; синус кутів падіння і заломлення хвилі відносяться, як швидкості в контактуючих середовищах.

Використовуючи хвильові рівняння і закони геометричної сейсміки, одержуємо всю необхідну інформацію про утворення основних типів сейсмічних хвиль. Необхідно звернути увагу на умови і механізм утворення основних типів сейсмічних хвиль в шаруватих середовищах.

Питання для самоперевірки

1. Як записується узагальнений закон відбиття і заломлення сейсмічних хвиль?

2. Чи може кут відбиття сейсмічної хвилі не бути рівним куту її падіння на границю?

3. Чи може кут відбиття бути рівним 900?

4. Які умови необхідні для утворення відбитої хвилі?

5. Які умови необхідні для утворення заломленої (головної) хвилі?

6. Чи відрізняються відбиті хвилі у випадку залягання м`якого шару під твердим і навпаки?

7. Що називається критичним кутом?

8. Скільки критичних кутів може бути в двошаруватому середовищі?

9. Що називається тонким шаром і чим особлива картина відбиття від нього?