Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
теорія пружних хвиль посібник.doc
Скачиваний:
32
Добавлен:
17.02.2016
Размер:
2.58 Mб
Скачать

12 Методичні поради до самостійної роботи

Вcтуп

Програмні запитання

Змiст i завдання курсу. Зв’язок курсу з сумiжними дисциплiнами. Значення теорiї пружностi для динамiчних задач сейсморозвiдки. Роботи Гука, Нав`є, Пуасона, Ламе, Релея, Лява, Остроградського, Галеркiна, Крилова, Мусхелiшвiлi та ін.

Лiтература

1. Безухов Н.И. Основы теории упругости, пластичности и ползучести.- М.: Высшая школа, 1968. §§ 1.01, 1.02, 1.03.

2. Гурвич И.И Сейсмическая разведка. - М.: Недра, 1969.с. 130-137.

3. Саваренский Е.Ф. Сейсмические волны. - М.: Недра. 1972.с. 130-137.

Методичнi вказiвки

При ознайомленні з основами теорії пружності потрібно насамперед вияснити задачу, принципи i методи теорії пружності. Необхідно мати чітку уяву про те, з якими тілами має справу теорія пружності при вивченні закономірностей поширення пружних хвиль в реальних середовищах.

Питання для самоперевірки

1. Яке значення має теорія пружності для сейсморозвідки?

2. Якi гiпотези теорiї пружностi Ви знаєте?

3. Якi припущення прийнятi в теорії пружності про величину компонентів деформації?

12.1 Пружні деформації

Програмні запитання

Переміщення і однорідні деформації. Компоненти малої деформації. Суперпозиція послідовних деформацій. Перетворення компонент деформації до нових осей координат. Поверхня відносних подовжень. Головні напрямки деформації. Дилатація - відносне об`ємне розширення.

Розклад малої деформації на розтяг, зсув, i повороти. Представлення вектора деформації через скалярний та векторний потенціали. Енергія пружної деформації.

Література

1. Безухов Н.И. Основы теории упругости, пластичности и ползучести.- М.: Высшая школа, 1968. §§ 2.12, 2.11, 2.13.

2. Саваренский Е.Ф. Сейсмические волны. - М.: Недра. 1972. §2.

Методичнi вказiвки

В усiх посiбниках з теорiї пружностi викладається теорiя малих деформацiй. У зв’язку з цим потрiбно чiтко уявляти суть i сферу використання теорiї малих деформацiй, причини, по яких вивчають малi, а не кiнцевi деформацiї. Необхiдно звернути увагу на математичний опис деформацiї в околi малого розмiру. Зазначимо, що збереження прямолiнiйностi елементарних вiдрiзкiв тiла, яке пiдлягає деформацiї, зберiгається лише при постiйностi величин деформацiй в околi даної точки. Необхiдно звернути увагу на вивiд для компонент змiщення, вiдносних подовжень, зсувів. Вияснити, чому зазначених компонент деформацiї не досить для повного опису деформованого стану в данiй точцi тiла. Суттєво важливо уявити собi величини, пов`язанi з чистою деформацією, коли змiщення окремих частинок виникають виключно вiд змiн розмiрiв - стиску або розтягу, змiн об`єму, але не вiд обертання. Осi, напрям яких не змiнюється в процесi деформацiї, називають головними осями деформацiї.

Враховуючи тензорний характер деформацiї, необхiдно ретельно ознайомитись з визначенням тензора деформацiй i його рiзними представленнями. Уявити, якими умовами характеризується деформований стан в данiй точцi тiла.

Тензорний характер деформацiї обґрунтовується тим, що в загальному випадку деформацiя залежить вiд вектора - початкового прямолiнiйного вiдрiзка, i вiд вектора - зміщення точок цього вiдрiзка в процесi деформацiї.

Вирази для компонент малої деформацiї показують, що, якщо заданi функцiї перемiщення, то складовi деформацiї не можуть бути заданi довiльно. Мiж ними iснують залежностi, якi визначаються рiвняннями Сен-Венена.

Суттєвими моментами в цьому роздiлi є умови використання лiнiйних виразiв для компонентiв деформацiї. При цьому необхiдно звернути увагу на те, що сферою використання лiнiйних формул є деформацiя масивних тiл.