Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
екзамен.docx
Скачиваний:
15
Добавлен:
14.02.2016
Размер:
58.09 Кб
Скачать

39.Іслам в україні

Перші громади мусульман відновили діяльність на початку 90-х років, існуючи спочатку самостійно, спираючись на допомогу ДУМЕСу — організації мусульман, яка діяла на території Росії.

Однак вже в 1991 р. утворено Кадіат (Духовне управління мусульман Криму) з наданням йому статусу мухтасибату, тобто самостійної в канонічному плані адміністративної одиниці, очолюваної імамом-мухтасибом. Першим на посаду муфтія Криму обрано Сеїджаліль-ефенді. Кадіат мусульман Криму об'єднує переважно віруючих з числа кримських татар. Очолює нині ДУМК муфтій Нурі Мустафаєв.В Україні діють ще два центри духовного життя мусульман. Насамперед це ДУМУ — Духовне управління мусульман України (існує з 1993 р.), яке очолює шейх Тамім Ахмед (м. Київ). Більшість громад, що не увійшли до складу ДУМУ, об'єдналися навколо Асоціації незалежних громад мусульман, головою котрої є Р. Брагін (м. Донецьк). Проте є громади, які не входять до жодного із названих організаційних центрів. Загалом в Україні нині діє більше 280 мусульманських громад у різних її областях.

Усе повнішим стає нині релігійне життя мусульман України: діє Ісламський університет (Київ), виходять газети "Мінарет" та "Аль Баян", відкрито Ісламський громадський культурний центр (Київ), Донецький центр ісламу та ін. Мусульмани України прагнуть до виконання гуманістичних приписів своєї релігії, до гармонійних відносин а іншими конфесіями, що діють у нашій державі.

Нині розпочався якісно новий етап історичного буття ісламу на теренах України — поступового проникнення ісламу у середовище східнослов'янських народів — етнічних українців та росіян. Для них іслам не є фактором, що підтримує їхню національну самосвідомість. Для українців і росіян, котрі звернулися до ісламу, він є підсумком їхніх світоглядних пошуків. Тому нині іслам в Україні стає для окремих людей фактором світоглядного самовизначення особи. Звернення слов'ян до ісламу бачимо лише в містах переважно півдня та сходу нашої країни.

Іслам в сучасній Україні (ХХІ ст.) [ред.]Станом на 2008 рік кількість мусульман в Україні перешвищила 0,5 млн. осіб і продовжує зростати за рахунок повернення до ісламу представників народів, що його традиційно сповідували, а також демографічних та міграційних процесів і навернення до релігії ісламу нових мусульман з-поміж українців та росіян. Кількість мусульманських громад на початок 2008 р. досягла 1138, понад три чверті з яких знаходяться в Автономній Республіці Крим[5]. Ісламські організації мають у країні 5 духовно-адміністративних центрів[6]:

Духовне Управління мусульман Криму (ДУМК);

Духовне управління мусульман України (ДУМУ);

Духовний Центр мусульман України (ДЦМУ);

Релігійне управління незалежних мусульманських громад України “Київський муфтіят”;

Духовне управління мусульман України "Умма" (ДУМУ "Умма").

42.Катехизація…

Часто в Церкві чуємо слово катехизація й багато хто не знає, що воно означає. Перш за все, це є навчання живим словом, що йде з життєвого досвідчення від спілкування з Богом.

Коли Христос є з нами, то чи можуть бути поділи серед нас? Це є вагоме питання на котре потрібно дати відповідь кожному, хто хоче бути правдивим учнем Ісуса.

Функція катехизи є поглиблювати відносини Церкви і кожного християнина з Ісусом Христом.

Катехизація не є школою де вивчається доктрина, це є процес, який живеться в спільноті, провадить до правдивого досвіду Бога в Ісусі Христі.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]