Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
право інтелектуальної власності-шпори.doc
Скачиваний:
130
Добавлен:
10.02.2016
Размер:
679.42 Кб
Скачать

170. Поняття та види доменних імен

Доменне ім'я - це унікальний набір символів, який дозволяє асоціювати ресурс, що працює в мережі Інтернет, з сервером (зокрема з його IP-адресою), на якому він розташований. Якщо говорити про хостінг, то доменне ім'я - це унікальна адреса, за допомогою якої будь-який користувач мережі Інтернет може знайти ваш ресурс в Інтернеті.

До доменів верхнього рівня, за які відповідає IANA, відносять загальні організаційні домени (Generic Domains): .com, .net, .org, .biz, .info, .gov, .edu, .mil тощо, та домени країн (Country Code Domains) -. ru, .us, .ua, .ca тощо, а також інфраструктурний домен .arpa, що використовується IANA виключно з метою підтримки роботи мережі Інтернет. Це найвищий рівень ієрархії доменних імен в Інтернеті, тому домени в цій зоні для хостінг-потреб не реєструються.

Найчастіше користувачі реєструють домени другого і третього рівнів: domain.zone1 і domain.zone2.zone1. До них належать домени типу .domain.com, .domain.ru, .domain.net.ru, .domain.kiev.ua і тому подібні. У кожній доменній зоні є Адміністратор, який відповідає за ведення DNS для зони і вносить зміни до бази даних доменів зони.

Домени четвертого рівня для адресації інтернет-сайтів використовуються рідко, через незручність запам'ятовування адрес такого типу відвідувачами. Але деякі хостінг-провайдери надають домени такого типу своїм користувачам в якості аліасів до доменів другого і третього рівня. Їх реєстрація може займати кілька діб (через необхідність оновлення інформації світових DNS-серверів), щоб надати можливість користувачам працювати з ресурсом у цей час.

Реєстрація/модифікація доменного імені четвертого рівня здійснюється власником (адміністратором) відповідного йому доменного імені третього рівня, вона займає небагато часу через те, що дані про DNS-записи для такого домену не містяться у світових DNS.

171. Доменне ім’я як засіб індивідуалізації

Доменне ім'я — це унікальне алфавітно-цифрове ім'я, що ідентифікує конкретний вузол Інтернет. Доменні імена звичайно складаються з двох і більше частин, розділених крапками. Ліва частина доменного імені відповідає кінцевому вузлу мережі (ідентифікує кінцевий вузол мережі). Права частина є загальнішою (визначає країну, область, регіон і т. п.).

Кожне доменне ім’я відповідає одній або декільком IP-адресам, і одній IP-адресі можуть відповідати декілька доменних імен. Якщо на одне доменне ім’я приходиться більше однієї IP-адреси, це означає, що за даною адресою знаходяться декілька серверів, які ділять між собою потік повідомлень; якщо ж декілька доменних імен присвоєні одній IP-адресі, то це може означати, що власник сервера зареєстрував для себе декілька доменних імен або що декілька клієнтів спільно використовують один сервер.

Вимоги до доменних імен з погляду маркетингу

-Гарне доменне ім'я повинно бути коротким -Гарне доменне ім'я повинно легко запам'ятовуватися -Гарне доменне ім'я важко поплутати з іншим. - Гарне доменне ім'я важко неправильно вимовити або написати - Гарне доменне ім'я вказує на назву Вашої компанії або на вид її діяльності - Гарне доменне ім'я повинно бути переконливим для цільової аудиторії .