Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
право інтелектуальної власності-шпори.doc
Скачиваний:
130
Добавлен:
10.02.2016
Размер:
679.42 Кб
Скачать

3.Види та результ. Інтелект. Д-сті.

Результати інтелектуальної діяльності, стосовно яких здійснюється правова охорона є об інт вл

Інтелектуальну діяльність можна структурувати так:

-Літературно-мистецька діяльність — особливий вид творчої інтелектуальної діяльності, що характеризується такими специфічними ознаками: об'єктом правової охорони виступає твір, виражений у певній об'єктивній формі, яка унеможливлює його відтворення; об'єктом правової охорони виступає форма, а не зміст твору; правова охорона надається твору незалежно від його науково-теоретичного чи художньо-естетичного рівня, жанру, призначення, суспільних та інших якостей; літературно-художня діяльність та її результати не підлягають будь-якій перевірці на відповідність вимогам закону; літературно-художня діяльність та їх результати не підлягають будь-якому обмеженню та ліцензуванню, перевірці, експертизі тощо

-Науково-технічна діяльність, яка охоплює ті види творчої інтелектуальної діяльності, що пов'язані з досягненням певних науково-технологічних результатів і характеризується такими ознаками: об'єктом правової охорони виступають лише ті результати науково-технічної творчості, які відповідають законодавчо встановленим умовам охороноздатності; науково-технічна діяльність та її результати підлягають обов'язковій перевірці, експертизі на їх відповідність вимогам охороноздатності; результати науково-технічної діяльності, які відповідають умовам обороноздатності, підлягають обов'язковій державній реєстрації, на підставі якої видається відповідний охоронний документ , застосування результатів науково-технічної діяльності сприяє забезпеченню суспільства необхідними для життєдіяльності інтелектуальними продуктами, в тому числі сучасними засобами, предметами.

Узагальнюючою формою інтелектуальної діяльності є інтелектуальний продукт — представлена на матеріальних носіях інформація, яка містить нове знання, що є результатом інтелектуальної творчої праці. Таким чином, найзагальніше визначення інтелектуального продукту — нові знання, передані у вигляді інформації.

Як першооснова виробничих інновацій інтелектуальні продукти є корисними для виробників. Вони також цікавлять споживачів, які прагнуть задовольнити свої культурні, духовні запити. Відтак результати інтелектуальної праці набувають споживчої цінності, є корисними, придатними для задоволення людських потреб, що є важливою ознакою товару як фундаментальної категорії ринкової економіки. Як уже зазначалося, результати творчої праці стають інтелектуальними продуктами, коли набувають певної об'єктивної форми, яка забезпечує їх сприйняття іншими людьми. Матеріальний носій творчої праці виступає як річ, і може передаватись у власність іншим особам, водночас сам результат творчої праці належить його творцю і може використовуватись іншими людьми лише за згодою автора.

4.Поняття інтелектуальної власності.

Інтелектуальна власність — власність на результати інтелектуальної діяльності та продукти інтелектуальної творчої праці, які щодо юридичних відносин є сукупністю об'єктів авторського винахідницького права, а також прав, пов'язаних з різними видами промислової власності та захистом від недобросовісної конкуренції.

Інтелектуальна власність — узагальнювальне поняття, оскільки уособлює на сьогодні вищий ступінь розвитку категорії "власність". Як і будь-яка форма власності, вона виражає відносини, закріплені законодавством, стосовно володіння, користування та розпоряджання певними об'єктами або продуктами. Поряд із родовими ознаками ця категорія виражає відносини з приводу специфічних об'єктів чи продуктів, тобто є видовим поняттям. До нього належать загальнолюдські інтелектуальні надбання та новації, відображені у наукових, технічних та технологічних об'єктах і продуктах, художніх творах літератури та мистецтва.

Особливість відносин інтелектуальної власності полягає в тому, що вони складаються з результатів інтелектуальної праці, тобто є наслідком творчої діяльності людини. Саме елементи творчості як складові інтелектуальної праці визначають індивідуальний характер її продуктів і становлять якісний критерій відмінності інтелектуальної праці. Адже інтелектуальна праця за характером — суто індивідуальна праця, відображення індивідуальних особливостей людини, її здібностей і таланту.

Результатом інтелектуальної праці є інтелектуальний продукт, що містить особливості творчості людини, її світосприймання і вміння.

Кожен інтелектуальний продукт досить істотно відрізняється від матеріальних благ. Вони мають, як правило, чітко визначену споживну вартість, тобто їхня роль полягає у задоволенні потреб людини, а споживання може бути або виробничого або особистого характеру.. Матеріальні блага — предмети споживання: деякі задовольняють фізіологічні потреби, перетравлюються і засвоюються людським організмом; інші — одяг, взуття, будівлі, меблі — протягом тривалого часу задовольняють певні потреби, але зношуючись, поступово втрачають цю здатність.

Інтелектуальний продукт, особливо наукові, літературні та мистецькі твори, людина може використовувати, задовольняючи таким чином пізнавальні та естетичні потреби протягом багатьох років.

На відміну від матеріальних благ, що задовольняють матеріальні потреби, інтелектуальний продукт також задовольняє їх, хоч і не всі, і робить це специфічно, своєю ідеальною сутністю. Якщо матеріальні блага повністю відчужуються, тобто переходять до іншого власника, який їх використовує, то інтелектуальний продукт не відчужується або відчужується його матеріальний носій, власне продукт можна застосовувати багато разів. Його корисність і споживна вартість невичерпні. Не випадково окремі дослідники користування продуктом інтелектуальної праці порівнюють із відносинами монопольної ренти, тобто його ідеальна сутність передбачає існування монополії на його використання, хоча саме використання не обмежене за часом і простором.