Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
право інтелектуальної власності-шпори.doc
Скачиваний:
130
Добавлен:
10.02.2016
Размер:
679.42 Кб
Скачать

146.Порушення прав на комерційну таємницю.

З правової точки зору комерційна таємниця є засобом захисту від недобросовісної конкуренції в рамках реалізації права на інтелектуальну власність. Це загальновизнане у світі положення випливає також із змісту пункту VIII статті 2 Конвенції 1967 року, що утверджувала Всесвітню організацію інтелектуальної власності. Законодавством України передбачена кримінальна, адміністративна, цивільно-правова та інша відповідальність не лише за розголошення, а й за незаконне збирання з метою використання чи використання відомостей, що становлять комерційну таємницю. Наприклад, в частині 3 статті 30 Закону «Про підприємства в Україні» сказано: «Відповідальність за розголошення відомостей, що становлять комерційну таємницю підприємства, встановлюється законодавчими актами України». У ст. розділу IV Закону України «Про інформацію» говориться: "Порушення законодавства України про інформацію тягне дисциплінарну, громадсько-правову, адміністративну чи кримінальну відповідальність згідно з законодавством України. Відповідальність за порушення законодавства про інформацію несуть особи, що винні у скоєнні таких порушень:необґрунтована відмова від надання відповідної інформації;надання інформації, що не відповідає дійсності;умисне приховування інформації;розголошення державної або іншої таємниці, що охороняється законом, особою, яка повинна зберігати цю таємницю;порушення порядку збереження інформації.

ККУ додатково внесені такі статті:Ст."Незаконне збирання з метою використання або використання відомостей, що є комерційною таємницею " Незаконне збирання з метою використання або використання відомостей, що є комерційною таємницею (підприємницьке шпигунство), якщо це завдало великої матеріальної шкоди суб'єкту підприємницької діяльності, карається позбавленням волі на строк до трьох років або штрафом від трьохсот до п'ятисот мінімальних розмірів заробітної плати.Ст.«Розголошення комерційної таємниці» Умисне розголошення комерційної таємниці без згоди її власника особою, якій ця таємниця відома у зв'язку з професійною або службовою діяльністю, якщо воно здійснене з корисливих або інших особистих мотивів і завдало великої матеріальної шкоди суб'єкту підприємницької діяльності, карається позбавленням волі на строк до двох років або виправними роботами на строк до двох років, або позбавленням права посідати певні посади, або займатися певною діяльністю на строк до трьох років, або штрафом до п'ятидесяти мінімальних розмірів заробітної плати.

147Відповідальність за правопорушення

Кримінальна відповідальність: Ст. -Незаконне збирання з метою використання або використання відомостей, що становлять комерційну або банківську таємницю "Умисні дії, спрямовані на отримання відомостей, що становлять комерційну або банківську таємницю, з метою розголошення чи іншого використання цих відомостей, а також незаконне використання таких відомостей, якщо це спричинило істотну шкоду суб'єкту господарської діяльності, -

караються штрафом від двохсот до тисячі неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або обмеженням волі на строк до п'яти років, або позбавленням волі на строк до трьох років."

Ст. - Розголошення комерційної або банківської таємниці

Цивільно-правова відповідальність У відповідності зі ст. ЦК України, комерційна таємниця є об'єктом права інтелектуальної власності.

Ст. ЦК України до майнових прав інтелектуальної власності на комерційну таємницю відносить:1) право на використання комерційної таємниці;2) виключне право дозволяти використання комерційної таємниці;3) виключне право перешкоджати неправомірному розголошенню, збору або використанню комерційної таємниці;4) інші майнові права інтелектуальної власності, установлені законом.Майнові права інтелектуальної власності на комерційну таємницю належать особі, що правомірно визначила інформацію комерційною таємницею, якщо інше не встановлено договором. Збиток, нанесений підприємству внаслідок порушення його прав на комерційну таємницю, відшкодовується винною особою, у відповідності зі ст. "Загальні підстави відповідальності за завдану майнову шкоду" ЦК України, у повному обсязі.

Адміністративна відповідальність Адміністративна відповідальність юридичних і фізичних осіб за порушення прав на комерційну таємницю передбачена, по-перше, ст. "Недобросовісна конкуренція" Кодексу України про адміністративні правопорушення.

Ст. - Недобросовісна конкуренція"Незаконне копіювання форми, упаковки, зовнішнього оформлення, а так само імітація, копіювання, пряме відтворення товару іншого підприємця, самовільне використання його імені - тягне за собою накладення штрафу від тридцяти до сорока чотирьох неоподатковуваних мінімумів доходів громадян з конфіскацією виготовленої продукції, знарядь виробництва і сировини чи без такої.