Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
БЖД Федоренко 536.doc
Скачиваний:
47
Добавлен:
04.02.2016
Размер:
9.7 Mб
Скачать

Практична робота № 4

Визначення економічних збитків внаслідок наднормативних викидів забруднюючих речовин в атмосферне повітря

4.1 Загальні відомості

Збитки, заподіяні державі в результаті наднормативних викидів забруднюючих речовин в атмосферне повітря, відшкодовуються підприємствами незалежно від форм власності та видів господарської діяльності (4).

Наднормативними викидами забруднюючих речовим в атмосферне повітря вважаються:

а) викиди забруднюючих речовин, які перевищують рівень гранично допустимих або тимчасово погоджених викидів, встановлених дозволами на викид, та видані у встановленому порядку;

б) викиди забруднюючих речовин джерелами, які не мають дозволу на викид, втому числі і по окремих інгредієнтах;

в) викиди забруднюючих речовин, які здійснюються з перевищенням граничних нормативів їх утворення і вмісту в газах, що відходять від окремих типів технологічного та іншого обладнання.

4.2. Розрахунок наднормативних викидів забруднюючих речовин в атмосферне повітря.

Розрахунки наднормативних викидів (Мi) в тоннах здійснюються шляхом визначення різниці між фактичними і дозволеними потужностями викидів, з урахуванням часу роботи джерела в режимі наднормативного викиду.

Розрахунок виконується за формулою:

(4.1)

Vi - об'ємна витрата газопилового потоку на виході з джерела, м^3 /с; Сі- середня концентрація і-ої забруднюючої речовини, г/м^3; Мqi - потужність дозволеного викиду і-ої' забруднюючої речовини по данному

джерелу, яка встановлена дозволом на викид, г/с; Т - час роботи джерела в режимі наднормативного викиду, годин.

Термін роботи джерела в режимі наднормативного викиду визначається з моменту виявлення порушення до моменту його усунення, підтвердженого даними контрольної перевірки, з урахуванням фактично відпрацьованого часу.

Розрахунок розмірів відшкодування збитків за наднормативні викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря ведеться на основі розміру мінімальної заробітної плати з урахуванням обсягів наднормативних викидів і регулюючих коефіцієнтів. Розмір компенсації збитків в одиницях національної валюти визначається за формулою:

3 = Мi*1.1П*Аiтji ,де (4.2)

М; - маса і-ої забруднюючої речовини, що викинута в атмосферне повітря понад

норму, тонн;

1.1П - базова ставка компенсації збитків в частках мінімальної заробітної плати

(П) за одну тонну умовної забруднюючої речовини на момент перевірки,

одиниць національної валюти/тонну; (515 грн.)

Аі - безрозмірний показник відносної небезпечності і-ої забруднюючої

речовини;

Кт - коефіцієнт, що залежить від рівня забруднення атмосферного повітря

населеного пункту і-ою забруднюючою речовиною.

Безрозмірний показник відносної небезпечності і-ої забруднюючої речовини (Аі) визначається із співвідношення за формулою:

Аі=1/ГДКСДі ,де ' (4.3)

ГДКСДі - середньодобова гранично допустима концентрація або орієнтовно безпечний рівень впливу (ОБРВ) і-ої забруднюючої речовини, мг/м^3 , (табл.

Д 1.1);

Для речовин з ГДК більше одиниці в чисельнику вводяться поправочний коефіцієнт 10.

Для речовин, по яких відсутня величина середньодобової гранично допустимої концентрації при визначенні А; береться величина максимально допустимої разової концентрації Г'ДК.

Для речовин, по яких відсутні величини ГДК чи ОБРВ, показник відносної небезпечності Аі приймається рівним 500.

Коефіцієнт, що враховує територіальні соціально-економічні особливості (Кт), залежить під чисельності жителів населеного пункту та народногосподарського значення визначається за таблиці.

Коефіцієнт що залежить від рівня забруднення атмосферного повітря населеного пункту і-ою забруднюючою речовиною (Кji); визначається за формулою:

(4.4)

Сф- середньорічна фонова концентрація і-ої забруднюючої речовини на стаціонарних пунктах спостережень за попередній рік, мг/м3.

Приклад розрахунку. На промисловому підприємстві м. Києва при контрольній перевірці 28 січня 2007 року зафіксовано середню концентрацію викиду сірковуглецю Сі = 96,004 мг/м3 при об'ємній витраті Vі = 191,7 м3/с.

Тимчасово погоджений викид (ТПВ) по даному джерелу на 2007-2008 роки встановлений дозволом, становить Мqi= 13,304 т/с.

За даними первинної облікової документації за формою НОД - 1 підприємства 22 листопада 2007 року також зафіксовано переміщення встановленого нормативного викиду по даному джерелу і речовині.

За фактом виявленого порушення було видано припис про його усунення в строк до 7 лютого 2008 року. У зазначений строк порушення було усунуте. За цей час джерело працювало цілодобово.

Визначити розмір компенсації збитків.

Час роботи джерела в режимі наднормативного викиду береться з часу останнього зафіксованого порушення і становить: Т = 77діб 24 год. = 1848 год.

Маса викиду сірковуглецю, що здійснювався з перевищенням ТПВ розраховується за формулою (4.1):

Мi =0,0036(191,7* 0,096-13,304)* 1848 = 33,9 т

Розмір компенсації збитків розраховується за формулою (4.2) і становить:

З = 33,9 * 1,1 * 60 * 200 * 2,25 * 1,2 = 1208196 гри = 1,2 мли.гри.

П = 60 - розмір мінімальної плати на момент перевірки, грн.; Аi=200-показник відносної небезпечності сірковуглецю, який при середньодобовій ГДКСД =0,005 мг/м^3 складає А = 1/0,005 = 200; Кт=2,25-коефіцієнт, що враховує територіальні соціально-економічні особливості м. Києва, при Кпвс - 1,0 (табл. Д 2.1), Кф =1,25 (табл. Д 2.2.):

Кт=1,00+1,25=2,25

Кзі=1,2-коефіцієнт, що залежить від рівня забруднення атмосфери м. Києва сірковуглецем, при значенні середньорічної фонової концентрації за 1993 рік: Сф= 0,006 мг/м3, Кзі = 0,006/0,005 =1,2

У випадку відсутності спостережень на підприємстві, час роботи джерела в режимі наднормативного викиду встановлюється за три попередніх місяці до дня даної перевірки.

При відсутності дозволу на викид забруднюючих речовин, час роботи джерела в режимі наднормативного викиду визначається з моменту виявлення порушення до моменту оформлення дозволу на викид.

Вихідні дані по варіантам

Таблиця 4.1

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]