Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
БЖД 1.doc
Скачиваний:
13
Добавлен:
04.02.2016
Размер:
49.66 Кб
Скачать

4. Безпека життєдіяльності.

4.1 Організація роботи по охороні праці в ательє 1 розряду

Основи законодавства РФ про охорону праці прийняті в серпні 1993 р. Ухвалою ВС РФ.

Справжні Основи забезпечують єдиний порядок регулювання відносин в області охорони праці між працедавцями і працівниками на підприємствах і направлені на створення умов праці, що відповідають вимогам збереження життя і здоров'я працівників в процесі трудової діяльності і у зв'язку з нею.

У ательє, в представленому дипломному проекті, керівництво і відповідальність за виконання заходів по охороні праці, згідно ст. 8 «Органи управління ВІД на підприємствах і в їх об'єднаннях», несе керівник, тобто директор ательє.

Начальники цехів і ділянок зобов'язані, згідно з трудовою угодою, забезпечити безпечний стан виробничих і допоміжних приміщень, здійснювати контроль за дотриманням техніки безпеки працівників ательє.

Наказом директора ательє відповідальність і звітність за проведення заходів щодо охорони праці, навчанню і перевірці знань по охороні праці покладена на начальника цеху.

Крім того, в ательє сформована служба охорони праці, до складу якої входять: начальник цеху, майстри ділянок, електрик. Перед службою по охороні праці коштує ряд завдань:

- контроль за своєчасністю і якістю навчання тих, що працюють безпеці праці в підрозділах;

- контроль і проведення інструктажів по охороні праці; контроль за дотриманням заходів безпеки при виконанні різних видів робіт з боку тих, що працюють;

- контроль за станом устаткування, електропроводки, освітлення, заходів протипожежної безпеки і т.д.;

- своєчасне рішення і усунення порушень БТ, профілактичні роботи по ВІД.

Навчання і перевірка знань по ВІД всіх службовців і робочих проводиться у відповідність з ГОСТ 12.0.004-90 «ССБТ. Організація навчання безпеки праці». Інструктажі діляться на: ввідний, первинний на робочому місці, повторний, позаплановий, поточний.

Ввідний інструктаж проводить начальник цеху з тими, що всіма приймаються на роботу незалежно від професії, кваліфікації, стажу і посади. Проведення інструктажа фіксується в журналі реєстрації ввідного інструктажа, за підписами що інструктує, інструктується і датою проведення.

Первинний інструктаж проводиться на робочому місці, залежно від роду виконуваних робіт, після проведення ввідного інструктажа, а також при переході з одного виду робіт на іншій. Первинний інструктаж проводить майстер ділянки, з кожним працівником індивідуально, із занесенням запису в журнал реєстрації інструктажів.

Повторний інструктаж проходять ті, що всі працюють протягом першої декади кожного кварталу - для підвищення і перевірки знань по техніці безпеки.

Позаплановий інструктаж повинен проводитися у зв'язку із зміною вимог інструкцій по ТБ і технологічному процесу, при заміні і модернізації устаткування, у зв'язку з нещасним випадком на виробництві.

Повторний і позаплановий інструктаж проводять майстри ділянок, запис про проведення заноситься в журнал реєстрації з датами проведення, причиною, за підписами.

Поточний інструктаж проводиться перед початком робіт підвищеної небезпеки і оформляється в наряді-допуску.

Фінансування заходів щодо ВІД проводиться за рахунок загальнийвиробничих витрат і фонду розвитку виробництва, який формується з чистого прибутку, що отримується ательє. Ці засоби використовуються на придбання засобів індивідуального захисту, поліпшення умов праці, придбання і монтаж загород небезпечних зон устаткування, модернізацію устаткування і т.д.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]