Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
БЖД 1.doc
Скачиваний:
13
Добавлен:
04.02.2016
Размер:
49.66 Кб
Скачать

4.5. Наукова організація робочого місця швалі

При організації робочих місць необхідно забезпечити виконання комплексу ергономічних вимог до конструкції основного устаткування, робочих меблів, робочої пози, раціональних прийомів праці і створення оптимальних санітарно-гігієнічних умов. Робоче місце організовується по ГОСТ 12.2.032-83 при легкій роботі, що не вимагає вільного пересування що працює, а також при роботі середньої тяжкості у випадках, обумовлених особливостями технологічного процесу.

Конструкцією виробничого устаткування і робочого місця повинне бути забезпечене оптимальне положення що працює, яке досягається регулюванням:

- висоти робочої поверхні - для шваль висота робочої поверхні складає 0.8 м.;

- висоти сидіння стільця - 0.4 м;

- простори для ніг - 0.6 м.

Відстань від сидіння до нижнього краю робочої поверхні не меншого 150 мм. Підставка для ніг повинна бути регульованою по висоті. Ширина повинна бути не меншого 300 мм, довжина підставки - не меншого 40 мм. Поверхня підставки повинна бути рифленою. По передньому краю слід передбачити борт заввишки 10мм.

При роботі двома руками органи управління розміщують з таким розрахунком, щоб не було перехрещення рук.

Для забезпечення безпеки праці на всіх сточуючих машинах повинні бути встановлені запобіжники від проколу пальців голкою.

Вал електродвигуна, фрикційна муфта і ремінна передача приводу повинні бути закриті легкосъемными огорожами.

Оскільки на швейному підприємстві є електроустаткування, то необхідно передбачити основні і додаткові засоби і способи захисту від поразки електричним струмом.

На робочому місці швалі необхідний діелектричний килимок, що є додатковим засобом захисту, разом з основними.

Важливим показником для забезпечення безпеки праці є робочий одяг. Голова швалі повинна покриватися головним убором або косинкою, не дозволяючому волоссю заважати при роботі на швейному устаткуванні. Як взуття у працівників швейного підприємства на ногах повинні бути тапочки, тобто легке і чисте взуття.

На підприємстві швейного проводяться все вище перераховані вимоги, що пред'являються до забезпечення безпеки праці, повинні бути чітко дотримані.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]