Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
БЖД 1.doc
Скачиваний:
13
Добавлен:
04.02.2016
Размер:
49.66 Кб
Скачать

4.3. Перебування техніки безпеки на робочому місці.

При виготовленні і ремонті одягу норма площі на одне робоче місце складає не меншого 7 м2 .

Робочі місця повинні бути забезпечені гвинтовими стільцями з поперековою опорою.

На всіх сточуючих високошвидкісних швейних машинах повинні бути встановлені запобіжники від проколів пальців голкою. Нітепротягивателі повинні бути захищені скобами. Гудзикові машини і машини для пришивання гачків, петель повинні бути забезпечені прозорими щитками (екранами), що оберігають що працює від поранення уламками голок і гудзиків.

У краеобметочных машин механізм петлителей повинен захищатися відкидним щитком, що надійно фіксується, а механізм игловодителя -откидным або глухим кожухом.

На підлозі у кожного прасувального столу слід мати дерев'яну підставку на ізоляторах або діелектричний килимок.

Ручки електропрасок повинні бути виготовлені з ізолюючого матеріалу і мати на кінцях потовщення - упори до металевої скоби праски.

Всі металеві частини утюжильных столів, підставки під безшнуровые праски, кожухи рубильників і контактних коробок заземляють.

У ательє розроблені інструкції по охороні праці, в яких детально вказані всі необхідні вимоги: по підготовці до виконуваної роботи, техніці безпеки при роботі на різних операціях і завершенні роботи, які повинні неухильно виконуватися.

Заправку верхньої і нижньої нитки, зміну голок проводять при вимкненому електродвигуні. Нитки, що випадково потрапили в приводний механізм, шматочки тканини дістають при вимкненому електродвигуні. Чистять і змащують машини тільки включивши електродвигун.

Відпрацьовані і зламані швейні голки складають у визначеному місці.

Під час роботи не можна допускати падіння праски, перекручення проводів, освіти на них петель і вузлів. Необхідно стежити, щоб токоведущие дроти були сухими. Праски в неробочому стані повинні знаходитися на підставці. Забороняється ставити праску на дроти або стосуватися їх гарячим праскою. Обслуговуючому персоналу не можна працювати з несправною праскою і виправляти несправні праски і проводки.

4.4. Полягання протипожежного захисту в ательє.

Виготовлення і ремонт швейних виробів супроводжується виділенням зваженому пилу до осадкового пилу. Весь пил, що виділяється в швейному виробництві, горючий, має здатність грудкувати при збільшенні концентрації, що сприяє розповсюдженню вогню. Тому приміщення ательє є пожароопасными і вибухонебезпечними - категорії «В».

Повинні виконуватися наступні загальні вимоги пожежної безпеки. Всі виробничі приміщення повинні міститися в чистоті. На видних місцях повинні бути вивішені інструкції пожежної безпеки; план евакуації працівників і майна; таблички з прізвищами осіб, відповідальних за пожежну безпеку; засоби первинної пожежогасінні. Повинні бути встановлені урни для сміття. Доступ до місць розташування засобів пожежогасінні повинен бути вільний. Проходи, сходи і т.д. повинні міститися в справному стані.

Як і для будь-якого приміщення категорії «В» пожежної небезпеки, для ательє передбачається пристрій зовнішнього пожежника водовода з розташуванням гідрантів на відстані не більше 150 м і не меншого 5 м від стін будівлі, а також внутрішнього пожежного водопроводу з розташуванням пожежних кранів на висоті 1.35 м від рівня підлоги, в помітних і доступних місцях. У складських приміщеннях автоматична система пінної пожежогасінні. Як перший засіб пожежогасіння - углекислотные вогнегасники ОУ-2, ОУ-5.

Куріння вирішується тільки в спеціально відведеному для цього місці.

Змащувальні речовини зберігаються в металевій тарі. Відходи виробництва збираються не рідше за 1 раз в зміну і забираються в ящики. Вологе прибирання цеху - після кожної зміни.

При пожежі все устаткування, включаючи систему вентиляції, відключається.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]