Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
зед шпори.doc
Скачиваний:
111
Добавлен:
04.06.2015
Размер:
601.26 Кб
Скачать

58. Недержавний валютний контроль. Пересилання готівки

Уповноважені банки при списанні коштів з валютного рахунка резидента зобов'язані жадати від останнього документи, що підтверджують правомірність операції. У випадку, коли резидентом, проводиться попередня оплата за продукцію, що імпортується уповноважений банк реєструє цю операцію в спеціальному журналі, де в тому числі вказується граничний термін надходження продукції з-за кордону на користь резидента. Після цього уповноважені банки чекають від своїх клієнтів копію вантажної митної декларації для того, щоб переконатися, що продукція надійшла в повному обсязі відповідно до контракту.При експортних операціях від резидента вимагаються копії контракту і копії товаросупроводжувальних документів, що підтверджують момент фактичного переміщення вантажу митного кордону України, з метою подальшого контролю за своєчасним надходженням валютного виторгу. Контроль здійснюється відповідно до вимог інструкції НБУ.Дозволяється пересилати в Україну та за межі України готівку в міжнародних поштових відправленнях з дотриманням вимог Правил надання послуг поштового зв’язку: 1.фізичним особам, юридичним особам (крім уповноважених банків ) у сумі, що не перевищує в еквіваленті 300 євро; уповноваженим банкам. 2. Якщо сума перевищує 300 євро, то кошти отримувачам не видаються, а повертаються відправникам.

59.Переміщення готівки через митний кордон України

Уповноважені банки є єдиним недержавним органом валютного контролю. Банки зобов'язані насамперед запобігати проведенню тієї чи іншої незаконної валютної операції, а коли це не можливо, інформувати уповноважені державні органи. Відповідно до Постанови Правління Національного банку України переміщувати готівку мають право:

- Фізична особа має право ввозити в Україну та вивозити за межі України готівку в сумі, що не перевищує і еквіваленті 10 000 євро без письмового декларування .митному органу; - Юридична особа ввозить готівку в Україну або вивозить її за межі України через повноважного представника без обмеження суми на умовах письмового декларування відповіщому митною органу в повному обсязі.

Повноважний представник декларує готівку, яку ввозить/вивозить за дорученням юридичної особи та власні кошти, окремо з використанням двох примірників митної декларації.- Фізична особа, юридична особа ввозять в Україну і вивозять за межі України готівку в сумі, що перевищує в еквіваленті 10 000 євро, за її наявності документів, що підтверджують зняття готівки з рахунків банків (фінансових установ)^ виключно на ту суму, що перевищує в еквіваленті 10 000 євро. Строк дії таких документів ЗО календарних днів починаючи з днявидачі.

- Фізична особа-нерезидент має право вносити' кошти на рахунки в уповноважених банках або виконувати інші операції в банках України на підставі митної декларації.

60.Види зед, що заборонені в Україні

В Україні заборонені такі види зовнішньоекономічної діяльності:

– експорт з території України предметів, які є національним, історичним чи культурним надбанням українського народу;– імпорт чи транзит будь-яких товарів, які можуть зашкодити здоров’ю чи загрожують життю населення, тваринному світу чи навколишньому середовищу;

– експорт природних ресурсів які вичерпуються, якщо обмеження також застосовують до внутрішнього споживання або виробництва;–експорт з території України товарів у межах виконання рішення ради безпеки ООН про застосування обмежень або ембарго на поставку товарів у відповідну державу Тільки суб’єкти зовнішньоекономічної діяльності, спеціально уповноважені державою, можуть здійснювати експорт та імпорт зброї, боєприпасів, військової техніки, технологій та послуг, пов'язаних з військовим виробництвом; дорогоцінних металів та сплавів; наркотичних засобів; експорт товарів мистецтва та предметів старовини з музейних фондів України.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]