Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Учебное пособие (4А) 2011.doc
Скачиваний:
13
Добавлен:
25.03.2015
Размер:
4.63 Mб
Скачать

4.2. Приклади розвязування типових задач.

Задача 1.Скласти формулу комплексної сполуки, якщо комплексоутворювачемє іон Со3+, лігандами – молекулиNH3, а зовнішня сфера утворена іонами Сl-.

Розв’язок.Якщо ступінь окиснення комплексоутворювача 3+, координаційне число, як правило (але не завжди!), буде дорівнювати 6, тобто у внутрішній сфері повинно бути 6 молекулNH3. Тому сполука комплексного іона: [Co(NH3)6].

По алгебраїчній сумі зарядів усіх часток, що входять у комплексний іон, обчислимо заряд комплексного іона. Молекули NH3 не мають заряду, тобто,алгебраїчна сума: 3 + 60 = 3+,отже формула комплексного іону - [Co(NH3)6]3+. Щоб молекула комплексної сполуки була нейтральною, у зовнішній сфері повинно бути три іони Сl-.Таким чином, формула комплексної сполуки: [Co(NH3)6]Cl3.

Задача 2.Написати рівняння дисоціації іонів [Ag(NН3)2]+і[Ag(CN)2]-, а також вираження для констант нестійкості. Порівняти чисельні значення констант нестійкості і вказати, який із приведених іонів більш стійкий.

Розв’язок.

[Ag(NH3)2]+ Ag++ 2NH3Кн== 6,810-8

[Ag(CN)2]-  Ag+ + 2СN- Kн = = 110-21.

Константа нестійкості другого іона значно менше, отже комплексний іон [Ag(CN)2]-більш стійкий у розчині.

Задача 3.Напишіть у молекулярній і іонній формі рівняння реакції обміну, враховуючи, що утворюється нерозчинна комплексна сполука:

Розвязок.

2Na3[Co(CN)6] + 3FeCl2  Fe3[Co(CN)6]2 + 6NaCl;

2[Co(CN)6]3- + 3Fe2+  Fe3[Co(CN)6]2.

4.3. Задачі для самостійного рішення: 720, 724, 736

4.4. Лабораторна робота

Необхідні прилади, устаткування і реактиви: насос Комовського, лійка Бюхнера, штатив із пробірками, кристалізатор з льодом, розчини солей металів:Cu2+,Ag+,Ni2+,Co2+,Zn2+,Cd2+,AlCl3,ZnCl2, PbAc2,SnCl2 ; натрійіамоній гідроксидів,безводні солі:CuCl2,CuSO4,NiSO4,CoCl2; етанол, розчининатрій сульфіду, концентрованоїнітратної (азотної)кислоти, етиленгліколю, гліцерину, глікоколу, K4[Fe(CN)6] , K3[Fe(CN)6],FeSO4, FeCl3, AgNO3 .

Дослід 1. Одержання і дослідження амміакатів

а) одержання аміакатів d-металів

До розчину солі відповідного іона металу (Cu2+,Ag+,Ni2+,Co2+,Zn2+,Cd2+- завдання дає викладач) додають невелику кількість розчину лугу. Осади гідроксидів, що утворилися, розчиняють у надлишку водного розчину NH3.

Необхідно:

- відзначити колір розчинів комплексів;

- написати схему утворення комплексних іонів;

- указати тип гібридизації атомних орбіталей центральних атомів і форму координаційних поліедрів (просторову структуру) комплексних іонів;

- знайти по таблицях константи нестійкості для кожного комплексного іона і зробити висновок про їхню міцність.

б) виділення і дослідження аміаката міді (елементи НДРС)

До 2-3 мл концентрованого розчину солі купруму (міді)(2+) додають невелику кількість концентрованого розчинуNH3до повного розчинення осаду, що спочатку випав. До розчину, що утворився, доливають рівну кількість етанолу, перемішують і залишають кристалізуватися на 10-15 хвилин у кристалізаторі з льодом. Кристали, що випали, фільтрують на лійці Бюхнера, промивають їх спочатку сумішшю NH3- спирт (1:1), а потім сумішшю етанол – ефір (1:1). Висушують кристали на фільтрі під вакуумом, використовуючи насос Комовського.

Проводять аналіз отриманого комплексу. Для цього поміщають невелику кількість кристалів аміакату в 3 сухі пробірки:

- першу пробірку нагрівають на полум'ї пальника: аміак, що виділяється, визначають по запаху і по зміні кольору вологого індикаторного папера;

- комплексну сполуку в другій пробірці розчиняють у дистильованій воді і доливають розчин Na2S; спостереження і рівняння реакції записують у журнал;

- у третю пробірку доливають 2 мл води, а потім до отриманого розчину додають розчин концентрованої азотної кислоти; відзначають зміну кольору розчину. Роблять висновки про міцність комплексної сполуки, приводять відповідне рівняння реакції.

в) виділення аміакату нікелю (елементи НДРС)

До 2-3 мл розчину солі нікелю (2+) додають невелику кількість концентрованого розчину NH3до повного розчинення осаду, що спочатку випав. Розчин фільтрують. Для повноти осадження до фільтрату додають аміачний розчин хлориду амонію (NH3–NH4Cl= 1:1). Осад, що випав, промивають декантацією 2-3 рази аміачним розчином хлориду амонію, а потім послідовно спиртовим розчином амоніаку і чистим спиртом. Висушують кристали на фільтрі під вакуумом, використовуючи насос Комовського. Аналізують комплекс аналогічно досліду.

г) виділення аміакату кобальту(елементи НДРС)

До 2-3 мл розчину солі кобальту (2+) додають невелику кількість концентрованого розчину NH3до повного розчинення осаду, що спочатку випав. Розчин фільтрують від можливого осаду. До гарячого розчину додають спирт до помутніння і залишають кристалізуватися на 10-15 хвилин у кристалізаторі з льодом. Кристали, що випали, фільтрують на лійці Бюхнера, промивають їх спочатку сумішшю NH3- спирт (1:1), а потім холодним спиртом. Висушують кристали на фільтрі під вакуумом, використовуючи насос Комовського. Аналізують комплекс аналогічно досліду.

Дослід 2. Одержання гідроксокомплексів

До розчину заданої солі (СrСl3,AlCl3,ZnCl2, PbAc2,SnCl2) додають спочатку недолік, а потім надлишок розчинуNaOH. Записують спостереження і рівняння реакцій, що відбуваються, у молекулярній і іонній формі, а також рівняння зовнішньосферної дисоціації.

У висновках укажіть:

  • Яка речовина утворюється при додаванні недоліку NaOH?

  • Який характер кислотно-основних властивостей цієї сполуки (кислотний, основний, амфотерний)?

  • До якого типу (катіонного, аніонного) належить комплексний іон, що утворився при додаванні надлишку лугу?

  • На підставі значень Кнроблять висновок про стійкість комплексних іонів.